Hoger, sneller, groter. Waar sjeiks skiën, kamelen racen, de Eiffeltoren naast de Taj Mahal staat. En voor de kust de Wereld wordt opgespoten, in verbeterde versie uiteraard. Dubai, louter superlatieven tussen zee en zand.
Hoger, sneller, groter. Waar sjeiks skiën, kamelen racen, de Eiffeltoren naast de Taj Mahal staat. En voor de kust de Wereld wordt opgespoten, in verbeterde versie uiteraard. Dubai, louter superlatieven tussen zee en zand.
De skyline van Dubai is surrealistisch: Manhattan met meer dan een snuifje Las Vegas. Voeg er voor een beter effect nog een paar duizend hijskranen aan toe, die dag en nacht onvermoeibaar over dit woud van staal en glas zwiepen. Twintig procent van alle kranen ter wereld staat in Dubai.
Vóór er hier in 1966 olie gevonden werd, was Dubai niet veel meer dan een bescheiden handelshaven, met parelvisserij als voornaamste bron van inkomsten. Het kleine sjeikdom, één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, beslaat niet eens 4000 vierkante kilometer. Aangezien de oliereserves over zo’n twintig jaar uitgeput zullen zijn, zocht Dubai naar andere bronnen van inkomsten. Met succes: de dwergstaat aan de Arabische Golf is nu een moloch van toerisme, financiën en IT-business.
Dubai ligt op zo’n zeven uur vliegen van Europa: als jaarrond zonzekere bestemming dus een stuk minder ver dan bijvoorbeeld de Caraïben. Je hebt er schone zandstranden en een uitgebreid aanbod watersporten. Je kunt er zowel golfen als skiën, zowel naar het strand als de woestijn en de bergen. Zelfs de meest veeleisende toerist vindt zeker zijn gading in de spectaculairste hotels, restaurants en shopping malls ter wereld.
In Dubai wordt koorstachtig gewerkt aan vele projecten. De Burj Dubai, die met zijn 705 meter het hoogste gebouw ter wereld wordt: de toren wordt het middelpunt van ‘de meest prestigieuze vierkante kilometer van deze planeet’, een onderdeel van het Burj Dubai District, dat onder andere de Dubai Mall, de grootste shopping mall ter wereld zal bevatten.
Een ander megalomaan project, Falconcity of Wonders, bestaat uit een complex van woon-, werk-en recreatiestructuren, gebouwd rond historische gebouwen en monumenten midden in de woestijn. Falconcity is overigens maar een fractie van een nog veel groter project, Dubailand, de meest ambitieuze entertaiment- en vrijetijdsbestemming ter wereld en groter dan Disneyland en Disneyworld samen.
Buiten is er de realiteit van Dubai Creek, de zeearm die de stad in tweeën deelt. Watertaxi’s tuffen heen en weer en langs de oever liggen houten dhows die ’s avonds feestelijk verlicht uitvaren. Deira is het compactste en levendigste stadsdeel. Aan de overkant ligt Burj Dubai; vooral in het Bastakiyakwartier vind je mooi gerestaureerde gebouwen in negentiende-eeuwse Arabische bouwstijl.
Aan de overkant van de Creek ligt het Heritage House waar je een beeld krijgt van levensstijl en ambachten in voorbije eeuwen. Vlakbij is de Deira Old Souk, waar het vooral bij valavond aangenaam kuieren is. Ook een bezoek waard is de Gold Souk, waar op een halve vierkante kilometer zo’n 275 juwelenwinkeltjes op elkaar gepakt staan.
Aan nachtelijk vertier geen gebrek in Dubai: alle luxehotels hebben bars, disco’s en nachtclubs. Een geweldig uitzicht over de Creek en de skyline van Dubai heb je in Up on the Tenth, de jazzbar van het Intercontinental, het oudste en zeer levendige vijfsterrenhotel van Dubai, dat een waaier van bars en restaurants biedt.
Geen bezoek aan Dubai zonder een terreinwagentocht naar het Hattagebergte. Na een rit van zo’n anderhalf uur wijkt de woestijn voor koperrode heuvels en canyons met heldere riviertjes. Bij een desert safari hoort ook dune bashing: terreinwagens verzamelen zich in de woestijn en dan volgt een woeste rollercoasterrit, waarbij de chauffeurs elkaar de loef proberen af te steken door de duinen zo hoog mogelijk op te razen en dan zijdelings van de flank te schuiven.
Iedereen kent de Burj al Arab, hét boegbeeld van Dubai. Het hotel, in de vorm van een 321 meter hoog opbollend zeil, staat op een kunstmatig eilandje voor het strand van Jumeirah. De architectuur van dit hotel is verbijsterend. Kijk omhoog in de lounge en het begint je te duizelen: een Escherachtige architectuur met veel bladgoud en decoratie in felle primaire kleuren.
Er is een visrestaurant met een aquarium van olympische afmetingen en op de hoogste verdieping een panoramische bar met uitzicht over The Palm, een opgespoten eiland in de vorm van een palmboom met verschillende hotels, 2000 villa’s op palen, 2500 appartementen, honderden winkels en restaurants gegroepeerd rond ontelbare jachthavens.
Eveneens voor de kust van Jumeirah ligt The World, 300 eilanden aangelegd in de vorm van alle continenten van de wereld. Op de eilandjes zullen hotels, appartementen en luxe villa’s verrijzen.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier