Beeld uit expo ‘Weergaloze kunst’ in Africamuseum blijkt geroofd uit Congo
‘Weergaloze kunst’, de expo waarmee het AfricaMuseum eind vorig jaar opnieuw de deuren opende, toont het spijkerbeeld ‘Nkisi nkonde’. Onderzoek toont aan dat alvast dit stuk brutaal geroofd werd.
Het beeld is onderwerp van een paper die Maarten Couttenier, historicus aan het AfricaMuseum, publiceerde. Couttenier ontdekte dat het beeld gevonden werd na een aanval van het koloniale leger in 1878 op dorpen rond de stad Boma. Niet lang na de aanval boden plaatselijke stamhoofden al geld aan om ‘Nkisi nkonde’ terug te krijgen, maar dat werd geweigerd. Tot driemaal toe werd het beeld tevergeefs teruggevraagd vanuit Congo, aldus De Morgen.
De krant noemt het ook opmerkelijk dat Coutteniers onderzoek bij de tentoonstelling niet vermeld wordt. De curator van de expo, Julien Volper, reageert onder meer dat het om een ’tijdelijke tentoonstelling’ gaat, met ‘zijn eigen thematiek’. Ook zegt hij dat in andere delen wel al de nadruk ligt op een dekoloniserende context. Hij meent dat van teruggave geen sprake kan zijn.
Het AfricaMuseum zelf heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over teruggave. Operationeel directeur Bruno Verbergt, die hierover namens het museum het woord voert, erkent wel dat de geschiedenis van het spijkerbeeld beter gekaderd had moeten worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier