51 prachtige plaatsen in Spanje

51 prachtige plaatsen in Spanje
© iStockphoto

Maar liefst 65 miljoen toeristen trokken in 2014 naar Spanje. Ze kwamen voor de stranden, bergen, middeleeuwse steden, het lekkere eten, de vermaarde musea, de eilanden en nog veel meer. Er is zoveel te zien dat het moeilijk kiezen is. Deze vijftig plaatsen behoren volgens Weather.com tot de hoogtepunten op het Spaanse vasteland en de Canarische eilanden.

Meer over Spanje:

De 20 mooiste kleine Spaanse stadjes

De 10 mooiste werelderfgoedsites in Spanje

De 24 mooiste dorpen in Spanje

De 7 mooiste natuurwonderen in Spanje

25 dingen die je nog niet wist over Spanje

10 gerechten die je moet proberen in Spanje

17 mooie, minder bekende kustplaatsjes in Spanje

De mooiste wandeltrektochten in Spanje en Frankrijk

De 10 mooiste stranden in Spanje

In beeld: het gevaarlijkste wandelpad in Spanje opnieuw geopend

Zo word je een local in Spanje

In beeld: wat moet je zien in Andalusie?

Zeven goede redenen om een reis naar La Palma te plannen

(MS)

Roque de Agando © iStockphoto

Opvallende 1250 meter hoge vulkanische rotsformatie op het eiland Gomera. Wandelen naar de top is niet mogelijk en klimmen is niet toegestaan omdat het een beschermd natuurgebied is.

Roque de Agando © iStockphoto

Alhambra in Granada © iStockphoto

In het middeleeuwse paleis Alhambra kunt u genieten van de mooiste Moorse architectuur. Het indrukwekkende complex torent boven de stad uit en biedt een schitterend uitzicht over de omgeving.

Alhambra © iStockphoto

Ávila © iStockphoto

Ávila ligt op 1127 meter hoogte (de hoogst gelegen stad in Spanje) in de regio Castilië en León. Om de stad heen ligt een 2,5 kilometer lange stadsmuur met 87 torens en 2500 kantelen die werd gebouwd om de stad te beschermen tegen de Moren. Binnen de muren kunt u een kathedraal, verschillende romaanse kerken en kloosters bekijken.

Ávila © iStockphoto

Barcelona © iStockphoto

Barcelona behoeft weinig toelichting: de tweeduizend jaar oude stad telt meer bezienswaardigheden dan u tijdens één bezoekje kan bekijken.

Barcelona © iStockphoto

Benidorm © iStockphoto

Benidorm behoort met zijn mooie uitgestrekte stranden tot de topbestemmingen voor toeristen die van zon, zee en strand houden. De strandstad had een beetje een goedkoop imago, maar dat is de laatste jaren volledig veranderd. Benidorm investeerde flink om de reputatie op te poetsen en telt ondertussen een groot aantal vier- en vijfsterrenhotels.

Benidorm © iStockphoto

Bilbao © iStockphoto

De Baskische hoofdstad Bilbao is een industriële stad omringd door groene bergen en sinds enkele jaren ook bekend als kunstcentrum. Dat is in de eerste plaats te danken aan het opvallende Guggenheim Museum ontworpen door Frank Gehry.

Bilbao © iStockphoto

Bodegas Ysios © Roberto Lumbreras, Wikicommons

Deze 'wijntempel' ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava (hij maakte onder andere ook de Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia) is volledig gewijd aan de wijn. Maar het merkwaardige gebouw met het golvende aluminiumdak dat perfect past in de bergachtige omgeving is, ook wanneer u niet van wijn houdt, leuk om te bezoeken.

Bodegas Ysios © Roberto Lumbreras, Wikicommons

Burgos © iStockphoto

Burgos staat vooral bekend om de gotische kathedraal. Maar het hele centrum van de stad met zijn grijze gebouwen is bijzonder mooi.

Burgos © iStockphoto

Cadiz © iStockphoto

De havenstad Cadiz in Andalusië behoort tot de oudste steden in Europa en wordt aan bijna alle kanten omgeven door water. Net als de andere steden in dit deel van Spanje is ook Cadiz een uiterst aantrekkelijke stad met een schat aan prachtige oude gebouwen.

Cadiz © iStockphoto

Castellfollit de la Roca © Ferran Cerdans Serra, Wikicommons

Castellfollit de la Roca ligt in Catalonië in het noorden van Spanje. De huizen van het stadje liggen aan de rand van een vulkanische rotswand die een kilometer lang en vijftig meter hoog is.

Castellfollit de la Roca © Amaldalvarez, Wikicommons

Cordoba © iStockphoto

Cordoba in Andalusië staat bekend om de Moorse geschiedenis en cultuur. Het was vroeger de hoofdstad van het islamitische Spanje. Vooral de moskee-kathedraal La Mezquita is ongelofelijk mooi.

Cordoba © iStockphoto

Cuenca © iStockphoto

Het middeleeuwse Cuenca staat vooral bekend om zijn casas colgadas (hangende huizen). De balkons van deze huizen hangen boven een diep ravijn waar twee rivieren samenkomen. De hoekigheid van deze huizen zou de inspiratiebron voor het kubisme zijn geweest.

Cuenca © iStockphoto

Salvador Dali Museum © iStockphoto

Spanje is rijk aan musea, maar dit Teatre-Museu Dali gewijd aan de surrealistische schilder Salvador Dali in Figueres behoort toch wel tot de meest bijzondere.

Salvador Dali Museum © iStockphoto

Parque Nacional Code De Donana © iStockphoto

Dit 1300 vierkante kilometer grote natuurgebied in het zuiden van Spanje behoort tot de belangrijkste moerasgebieden in Europa. Er leven naast talloze vogels ook grote dieren als lynxen, herten, wilde zwijnen, wolven en wilde paarden.

Parque Nacional Code De Donana © iStockphoto

Galicië © iStockphoto

De regio Galicië in het noordwesten lijkt wel een stukje Schotland, Wales of Ierland in Spanje. In het ruige landschap zijn nog allerlei Keltische sporen te vinden en het klimaat is ook minder zonnig dan de rest van Spanje.

Galicië © iStockphoto

Garajonay National Park in La Gomera © iStockphoto

Dit natuurgebied staat bekend om de laurisilva: tropische bossen met groen blijvende bomen die veertig meter hoog kunnen worden.

Garajonay National Park © iStockphoto

Cabo de Gata-Jijar Natural Park © iStockphoto

Ruig vulkanisch gebied in Andalusië. Er zijn allerlei uitzonderlijke rotsformaties te zien die soms steil de zee inlopen. Tussen ravijnen, pieken en kloven liggen prachtige verlaten zandstrandjes, voor de kust liggen kleine eilandjes en in zee mooie koraalriffen.

Cabo de Gata-Jijar Natural Park © iStockphoto

La Geria © iStockphoto

La Geria is een heel bijzonder wijngebied op Lanzarote. Hier zijn geen velden begroeid met rijnwaken te vinden, maar groene struikjes op zwart vulkanisch zand. De struiken worden beschermd tegen de harde wind door lage stenen muurtjes.

La Geria © iStockphoto

Guadix © iStockphoto

Guadix, vlakbij de Andalusische stad Granada, staat bekend om de rotswoningen die tot op de dag van vandaag bewoond worden. Ze werden in het verleden gebouwd om te ontspannen aan de hitte in de zomer.

Guarix © iStockphoto

Hoces Del Rio Duraton Natural Park © Jesus Solana, Wikicommons

Dit ruige gebied ligt in de buurt van de stad Segovia en wordt gekenmerkt door een serie honderd meter diepe kloven gevormd door de Duratón rivier. Het staat ook bekend om het klooster gewijd aan San Frutos gebouwd in de achtste eeuw.

Hoces Del Rio Duraton Natural Park © Xcuxa, Wikicommons

Ibiza © iStockphoto

Ibiza staat vooral bekend als party eiland, maar er zijn ook mooie, rustige strandjes te vinden (vooral in het noorden) en een prachtige natuur in het midden van het eiland.

Ibiza © iStockphoto

Playa de Ses Illetes op Formentera © iStockphoto

Dit prachtige strand op het eilande Formentera wordt vaak genoemd als het mooiste in heel Spanje.

Playa de Ses Illetes © iStockphoto

Jerez de la Frontera © iStockphoto

Jerez de la Frontera staat vooral bekend als de bakermat van de sherry, maar u kunt er ook de Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, de beroemde rijschool waar ruiters van het hoogste niveau opgeleid worden, bezoeken. Ook ligt hier Centro de Baile Jerez, de officiële academie van de Flamenco.

Jerez de la Frontera © iStockphoto

Lanzarote © iStockphoto

Lanzarote is een bijzonder eiland: zwarte lavavelden, 300 vulkanische kegels en stranden met allerlei kleuren. Ook het eten is er heerlijk.

Lanzarote © iStockphoto

Logroño © iStockphoto

Logroño is een schilderachtig stadje in het noorden van Spanje met een groot aantal mooie monumenten. Ook kunt er heerlijke pintos nuttigen.

Logroño © iStockphoto

Madrid © iStockphoto

De hoofdstad met zijn prachtige architectuur, prestigieuze musea en heerlijke eten behoort tot de hoogtepunten van een reis naar Spanje.

Madrid © iStockphoto

Mallorca © iStockphoto

Bergen, stranden, bloemen, schilderachtige stadjes en dorpjes: Mallorca is niet voor niets een van de populairste bestemmingen in Spanje.

Mallorca © iStockphoto

Merida © iStockphoto

Merida onstond al in 25 voor Christus. Tegenwoordig zijn er nog veel goed bewaarde Romeinse gebouwen te zien.

Merida © iStockphoto

Montserrat © iStockphoto

Op een uurtje rijden van Barcelona staat dit Benedictijnse klooster. Het ligt op 720 meter hoogte tussen de bergen. In het klooster wordt de Llibre Vermell de Montserrat, een verzameling middeleeuwse teksten, bewaard.

Montserrat © iStockphoto

Navarra © iStockphoto

Deze provincie in het noorden van Spanje - het vroegere koninkrijk Navarra - staat bekend om het heuvelachtige landschap met op de achtergrond de Pyreneeën, eeuwenoude tradities en gebouwen en lekker eten.

Navarra © iStockphoto

Peñafiel kasteel © iStockphoto

Dit kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd en staat op een heuvel. Het gebouw is 210 meter lang en 33 meter breed en vooral de 30 meter hoge toren springt in het oog.

Peñafiel kasteel © iStockphoto

Picos de Europa © iStockphoto

Picos de Europa is een schitterend berggebied langs de kust van Noord-Spanje.

Picos de Europa © iStockphoto

Ribeira Sacra © iStockphoto

Deze regio in Galicië staat bekend om de wijnen. Het is een schitterend gebied met groene, met wijnranken begroeide hellingen die uitkomen bij de Sil rivier die een diepe kloof heeft gevormd. Ook liggen er nog overal middeleeuwse kloosters die tonen hoe belangrijk deze regio in het verleden was.

Ribeira Sacra © iStockphoto

La Rioja © iStockphoto

La Rioja behoort tot de bekendste en belangrijkste wijngebieden in Europa. U kunt er wijnhuizen bezoeken, maar ook wandelen, paardrijden of mooie stadjes zoals Santo Domingo de la Calzada of Logroño bekijken.

La Rioja © iStockphoto

Ronda © iStockphoto

Stadje met witte huizen in Andalusië in het zuiden van Spanje dat in tweeën gedeeld wordt door de El Tajo, een enorme kloof gevormd door de rivier Guadalevín.

Ronda © iStockphoto

Ruta del Cares © Mikel Ortega, Wikicommons

Wandelroute door het Picos de Europa Nationaal Park in het noorden van Spanje tussen de plaatjes Cain en Poncebos. De route loopt door een indrukwekkende kloof.

Ruta del Cares © Gabriel Gonzalez, Wikicommons

Universiteit in Salamanca © iStockphoto

Deze universiteit werd in 1218 gesticht en is daarmee de oudste universiteit in Spanje en een van de oudste in Europa. De stad heeft een prachtig centrum dat op de Unesco lijst van werelderfgoederen staat. Bij het vallen van de avond ligt er een gouden gloed over de stad dankzij de steen van Villamayor waarvan de gebouwen gemaakt zijn.

Salamanca © iStockphoto

San Sebastian de la Gomera © Diego Delso

San Sebastian de la Gomera is de hoofdstad van het Canarische eiland La Gomera en is een fijne plaats om in rond te wandelen dankzij de verkeersvrije zones, kleurrijke huizen en lommerrijke pleintjes.

San Sebastian de la Gomera © Diego Delso

Santiago de Compostella © iStockphoto

Het eindpunt van de pelgrimsroute Camino de Santiago en een stad vol prachtige romaanse, gotische en barokke gebouwen.

Santiago de Compostella © iStockphoto

San Sebastian © iStockphoto

De Baskische stad San Sebastian in het noorden van Spanje is gezegend met een uitgestrekt strand in de vorm van een schelp. Het is ook ieder jaar de gaststad van een belangrijk filmfestival.

San Sebastian © iStockphoto

Alcazar in Segovia © iStockphoto

Dit kasteel lijkt zo uit een sprookjesboek te komen en stond volgens de geruchten dan ook model voor het kasteel van Doornroosjes in Disney World.

Alcazar in Segovia © iStockphoto

Segovia © iStockphoto

Segovia heeft meer moois te bieden dan het Alcazar. De op een rots gelegen stad telt een groot aantal romeinse (waaronder het beroemde aquaduct van Trajanus) en middeleeuwse monumenten zoals de 16e-eeuwse kathedraal.

Segovia © iStockphoto

Setenil de las Bodegas © iStockphoto

Een deel van de huizen in dit stadje in Andalusië werd onder de overhangende rosten gebouwd waardoor het lijkt alsof er een grote rots bovenop is gevallen.

Setenil de las Bodegas © iStockphoto

La Seu kathedraal © iStockphoto

Deze kathedraal in de Spaanse Levantino gotische stijl gebouwd ligt in Palma de Mallorca, op een mooie plaats aan het Parc de la Mar en de Middellandse Zee.

La Seu kathedraal © iStockphoto

Sevilla © iStockphoto

Het meest spectaculair in deze Andalusische stad is de enorme kathedraal, één van de grootste ter wereld. Maar het is ook de stad van Don Juan, Carmen en de flamenco, van palm- en sinaasappelbomen en weelderige tuinen vaak in Arabische stijl en van de oude joodse wijk Santa Cruz met een doolhof van smalle, drukke straatjes.

Sevilla © iStockphoto

Sitges © iStockphoto

De strandplaats Sitges ligt 35 kilometer ten zuidwesten van Barcelona en heeft naast mooie stranden en een bruisend nachtleven ook de nodige historische gebouwen.

Sitges © iStockphoto

El Teide National Park © iStockphoto

El Teide National Park ligt op Tenerife. In het park ligt de vulkaan El Teide, met 3718 meter de hoogste berg in Spanje. De krater is maar liefst 48 kilometer groot.

El Teide National Park © iStockphoto

Tenerife © iStockphoto

Met zijn hoge vulkanische bergen, fijne stranden, tropische begroeiing, koloniale stadjes en mooie musea is Tenerife een prachtige bestemming voor iedereen, niet enkel voor zonnekloppers.

Tenerife © iStockphoto

Toledo © iStockphoto

Toledo behoort tot de oudste steden in Spanje en was vroeger nog de hoofdstad. De stad is rijk aan historische en culturele monumenten en ligt op een mooie plaats: op een heuvel aan de Taag rivier.

Toledo © iStockphoto

Valle Gran Rey © iStockphoto

Valle Gran Rey is een vallei op het eiland Gomera. Aan beide kanten rijzen steile, groene rotswanden boven het dal uit. Er groeien palmbomen en veel fruitbomen. Het plaatsje met dezelfde naam met witte huizen ligt mooi tegen de bergwand aangebouwd en biedt prachtige vergezichten.

Valle Gran Rey © iStockphoto

Valencia © iStockphoto

Valencia is een stad met de jaarringen van een boom: middeleeuwse gotiek, een oud stadscentrum met een labyrint van stegen en gezellige eethuizen, moderne Eixample en het futurisme van de 21ste eeuw.

Valencia © iStockphoto