25 redenen waarom je naar Zwitserland moet reizen

25 redenen waarom je naar Zwitserland moet reizen
© iStockphoto

1. Matterhorn © iStockphoto

Deze 4478 meter hoge berg op de grens tussen Zwitserland en Italië is dankzij de opvallende piramidevorm een van de bekendste bergen in de wereld.

2. Wintersport © iStockphoto

Veel redenen om in Zwitserland te gaan skiën: de ultrasteile Le Pas de Chavanette in het skigebied Les Portes du Soleil, de 150 kilometer lange tourskitocht - de Haute Route - van de Mont Blanc naar de Matterhorn, de 25 kilometer lange piste vanaf de 3883 meter hoge Kleine Matterhorn naar het dorpje Zermatt, de enige natuurbobijsbaan ter wereld, de First Flyer: de snelste kabelbaan naar beneden bij Grindelwald.....

3. Wandelen © iStockphoto

De Zwitserse Alpen bieden eindeloos veel wandelmogelijkheden. De routes zijn uitstekend aangegeven en de verbindingen met het openbaar vervoer (kabelbanen, bussen, treinen of bergtreintjes) zijn prima.

4. Zürich © iStockphoto

Zürich is de grootste stad in Zwitserland en heeft een mooi historisch centrum. De stad ligt bovendien prachtig in een uitgestrekt dal aan de Zürichsee en met de Alpen op de achtergrond.

5. Sport © iStockphoto

Het zal niet verbazen dat Zwitserland met zijn bergen, meren en snelstromende rivieren een uitgelezen land is voor sportliefhebbers: wandelen, mountainbiken, paragliden, surfen, zwemmen, zeilen, raften, klimmen, skien.......

6. Rheinfall © iStockphoto

Gelegen in de Rijn bij de stad Schaffhausen is deze 150 meter brede en 23 meter hoge waterval de grootste in Europa.

7. Treintocht © iStockphoto

Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Zwitserland. Bijna nergens rijden de treinen zo stipt op tijd. Bovendien kan je er enkele prachtige ritten maken zoals de Glacier Express, de Bernina Express, de Wilhelm Tell Express, de Jungfraujoch Rundfahrt.....

8. Bern © iStockphoto

Het historische centrum van Bern staat op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Enkele bezienswaardigheden: de zes kilometer lange gaanderijen waar je overdekt kan winkelen, de Bärengraben en BärenPark, de Zytglogge (klokketoren uit de 12e en 13e eeuw) met een astronomische klok en de kathedraal Berner Münster.

9. Gezonde lucht © iStockphoto

Al jaren staat Zwitserland bekend om de gezonde berglucht en trekken patienten met ziektes als tuberculose naar plaatsen als Davos om daar te herstellen. Volgens de Environmental Performance Index, samengesteld door de universiteiten van Yale en Colombia, is de lucht in Zwitserland zelf de schoonste ter wereld.

10. Bazel © iStockphoto

Bergen zijn rond Bazel niet te vinden, maar het is wel het culturele centrum van Zwitserland. Naast mooie historische gebouwen zijn er ook veel moderne bouwwerken van bekende architecten zoals Herzog & De Meuron, Mario Botta en Renzo Piano te vinden. De stad telt verder meer dan veertig musea en organiseert sinds 1970 de prestigieuze kunstbeurs Art Basel.

11. Unieke ecosysteem © iStockphoto

Dankzij de hoogteverschillen en verschillende klimaten kent Zwitserland een uniek ecosysteem met een grote variatie in planten en dieren.

12. Dierenwereld © iStockphoto

Tijdens een bezoek aan Zwitserland kan je heel wat dieren tegen het lijf lopen: gemzen, steenbokken, marmotten, sneeuwhoenders, steenarenden, oehoes, alpenkraaien.....

13. Château de Chillon © iStockphoto

Dit Château de Chillon ligt aan de oever van het meer van Genève. Het in de dertiende eeuw gebouwde kasteel behoort tot de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Europa.

14. Zwitsers Nationaal Park in Graubünden © iStockphoto

Dit natuurgebied is het enige nationale park in Zwitserland, maar behoort wel tot de oudste in Europa (1914). In een schitterend landschap leven duizenden planten en dieren waaronder zelfs de zwarte beer.

15. Luzern © iStockphoto

Deze mooie stad ligt aan de rand van de Vierwaldstättersee en tussen de bergen Pilatus en Rigi. De stad staat vooral bekend om de overdekte houten bruggen Kapellbrücke en de Spreuerbrücke.

16. Chocolade © iStockphoto

Niet alleen in Belgie, maar ook in Zwitserland kan je terecht voor overheerlijke chocolade. Naast horloges, messen en machines behoort deze lekkernij tot de bekendste Zwitserse producten.

17. Lekker dineren © iStockphoto

In Zwitserland kan je proeven van hartverwarmende traditionele gerechten zoals raclette, kaasfondue, rösti, birchermüesli, Zwitserse kazen en nog veel meer lekkers.

18. Genève © iStockphoto

Genève, prachtig gelegen aan het gelijknamige meer en aan de voet van de Alpen en het Juragebergte, wordt ook wel "De Hoofdstad van de Vrede" genoemd omdat het Europese hoofdkantoor van de Verenigde Naties en van het Rode Kruis hier liggen. De stad heeft bovendien een mooi historisch centrum met kleine, gezellige straatjes en wandelboulevards langs de oever van het meer.

19. Bijzonder overnachten © iStockphoto

In Zwitserland zijn er eindeloos veel mogelijkheden om bijzonder te overnachten: in een luxueus nomadenkamp, in een drijvend luxehotel, in een exclusieve boomhut, in de van zilverkleurig aluminium gemaakte berghut Monte Rosa, in buizen, wijnvaten, een rotshotel onder de Gotthardpas, in een tent in een maisveld, in een gevangenis in Luzern, in een Mongoolse yurt.....

20. Jungfrau © iStockphoto

De 4158 meter hoge Jungfrau vormt samen met de Eiger (3970 meter) en Mönch (4107 meter) een indrukwekkend bergmassief. Met de tandradbaan kan je naar het station Jungfraujoch rijden. Dat is op 3454 meter het hoogstgelegen treinstation in Eruopa.

21. Knusse dorpjes © iStockphoto

Zwitserland is rijk aan gezellige en soms erg luxe bergdorpjes. Denk maar aan Davos, Zermatt, Grindelwald, Crans-Montana, Saas Fee, Wengen, Kandersteg.

22. Titlis Cliff Walk © iStockphoto

Deze hangbrug ligt op meer dan 3000 meter boven de zeespiegel en is daarmee de hoogstgelegen hangbrug in de wereld. Vanaf de brug heb je een indrukwekkend uitzicht over een 500 meter diepe afgrond.

23. Messen © iStockphoto

In het Swiss Knife Valley Center in Brunnen kan je je eigen Zwitserse zakmes samenstellen. Ook is er een uitgebreide collecie aan zakmessen te zien.

24. Alpenhoorn © iStockphoto

Australie heeft de didgeridoo en Zwitserland heeft de alpenhoorn. De hoorn werd in het verleden gebruikt door herders om de koeien naar de stal te brengen en om te communiceren met andere herders. Tegenwoordig staat het instrument symbool voor Zwitserland en wordt het bespeeld tijdens traditionele feesten. Ook vindt er ieder jaar in juli op Le Tracouet het Internationale Alpenhoornfestival met 150 blazers plaats.

25. Whiskytrek © GF

In de Zwitserse regio Alpstein kan je de Whisky Trek lopen: een wandelroute hoog door de Alpen die helemaal in het teken van whisky staat.