Terugblik op 2018: Rihanna verruimt blik op schoonheidsideaal in de modewereld

'Slick Woods was op de catwalk hoogzwanger. Enkele minuten na de show brak haar water en kort daarna is ze bevallen van een jongetje. Dus ja, het was een behoorlijk intense avond.' © GETTY IMAGES

12 september: Rihanna ‘breekt’ de modeweek in New York en het internet met de show voor haar lingerielabel Savage x Fenty. Aan de show nemen vrouwen in alle maten, vormen en kleuren deel.

Stylist Tom Van Dorpe woont in New York. Hij werkt voor modelabels en magazines als Harper’s Bazaar en mocht Rihanna’s visie naar de catwalk vertalen.

‘Rihanna beseft goed wat er leeft in de maatschappij en wat jonge mensen bezighoudt. Dat mensen zich op Instagram geen strak schoonheidsideaal meer laten opdringen bijvoorbeeld en zelf bepalen hoe ze eruitzien. Ze wilde vrouwen stimuleren om zich goed in hun vel te voelen, en dus was het van meet af aan duidelijk dat de casting inclusief moest zijn. Veel van de modellen hebben we dan ook op Instagram gevonden, maar ook bij Amerikaanse modellenbureaus, waarvan enkele al langer inzetten op diversiteit. De Verenigde Staten zijn de culturele meltingpot bij uitstek, waardoor diversiteit daar ook meer leeft dan hier.

Veel professionals in de modewereld houden vast aan een achterhaald schoonheidsideaal waarin veel vrouwen zich niet herkennen, en daar ben ik zelf mee schuldig aan

Voor mij was dit de grootste casting tot nog toe. Zestig dansers, vijftien plussize modellen, vijftien topmodellen: ik heb nog nooit zoveel mensen samen in ƩƩn kamer gezien. (lacht) Maar hieraan werken was vooral een eyeopener. Professionals in de modewereld hebben toch vaak een specifiek beeld van wat mode zou moeten zijn en welk beeld die moet neerzetten. Velen houden vast aan een achterhaald schoonheidsideaal waarin veel vrouwen zich niet herkennen, en daar ben ik zelf mee schuldig aan. Misschien omdat je je toch altijd omringt met mensen die met hetzelfde bezig zijn. Deze opdracht dwong me om met andere ogen naar vrouwen en schoonheid te kijken, en dat was verfrissend. Waarom zou de mode ook maar ƩƩn schoonheidsideaal naar voren schuiven? Iedereen heeft daar sowieso zijn eigen ideeƫn over en die zijn allemaal okƩ.

De show zelf was heel emotioneel, zowel in de zaal als backstage, waar iedereen dezelfde ruimte deelde en ook op dezelfde manier behandeld werd. Veel meisjes die deelnamen hadden tranen in de ogen. Een Gigi Hadid is complimenten gewend uiteraard, maar voor meisjes die niet de ideale maten hebben ligt dat wel anders. Als iemand als Rihanna je dan vertelt dat je supermooi bent en dat ze je absoluut in de show wil hebben, dan betekent dat wel wat. Op de catwalk stonden die meisjes er ook echt. Ze vertegenwoordigden allemaal een ander idee van schoonheid, maar ze waren allemaal even mooi. Slick Woods was trouwens hoogzwanger. Enkele minuten na de show brak haar water en kort daarna is ze bevallen van een jongetje. Dus ja, het was een behoorlijk intense avond.’ (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content