Mannenmode Londen: Het verbond met Bond

Het langverwachte catwalkdebuut van Hackett, gisteren in Londen, stond deels in het teken van James Bond. En de geest van 007 (of tenminste: zijn stijl) hing ook elders als een schaduw over de mannenmodedriedaagse.

De show van Hackett opende met een eerbetoon aan Scott Fitzgerald (nostalgische driedelige pakken, overwegend in ivoortinten). Niet onmiddellijk origineel: de garderobe van de auteur van The Great Gatsby wordt elk seizoen wel door een klein dozijn ontwerpers geherinterpreteerd. Maar een merk als Hackett hoeft niet per se origineel te zijn, misschien zelfs integendeel. Hackett keek ook naar de Franse riviera (luxe breiwerk, lavendel) en de hoogdagen van het Britse rijk (varen op de Theems, militaire missies in de Noord-Afrikaanse woestijn).

De Jamaicaanse woning van Ian Fleming, de auteur van James Bond, stond model voor de laatste passage. Een zorgeloze look voor een uitje in de Tropen: lichtgewicht blazers, felgekleurde shorts, excentrieke printcombinaties (strepen, paisley). Voor de finale verscheen een grote groep jongens met bolhoeden en paraplu’s. “Ik kon me geen ander eind inbeelden,” zei Hackett achteraf. “Al verkopen we dan geen bolhoeden in onze winkels. Enfin, we doet dat wel. Maar er is nauwelijks vraag naar.”

Hackett over zijn catwalkdebuut: “Het was tijd. Het bedrijf is bezig aan een enorme groei. Met een show krijg je zo veel meer aandacht in de media dan met hier en daar een interview of een reportage. We wilden al langer showen, maar lieten ons afschrikken door de hoge kosten die aan een show zijn verbonden. De aparte mannenweek in Londen was een goede aanleiding om het toch te doen.”

Hackett over Britse stijl: “Iedereen is beïnvloed door Londen, door de Britse stijl. De Italianen, de Fransen. Toen ik nog een zaak met tweedehandskledij had, verkocht ik regelmatig spullen aan Ralph Lauren. Hij is New Enland, wij zijn Old England.”

Hackett over succes in Amerika: “Ik was gisteren op de receptie van prins Charles in St James Palace. Ik heb daar gepraat met Tommy Hilfiger. Tom Ford was daar ook, en Thom Browne. Om het in Amerika te maken als ontwerper moet je blijkbaar Tom heten.” (Meer Hackett dra in de papieren versie van Knack Weekend).

My taylor is rich Dat pakken erg belangrijk blijken voor de Britse modescène bleek in de late namiddag: de verzamelde tailors van Saville Row — huizen als Anderson & Sheppard, Gieves & Hawkes en Norton & Sons — hielden toen een gezamenlijke opendeurdag, gevolgd door een cocktailreceptie in de statige Burlington Arcade. Boodschap: Londen heeft meer dan welke andere stad de expertise om mannen te kleden met een eerder formeel beroepsuniform, van executives tot geheimagenten.

James Bond lives. Gereïncarneerd, onder meer (zo mogelijk), in de gedaante van de in Londen gedomicilieerde Texaan Tom Ford, die gisterenavond een privédinner gaf. Ergens in de buurt van New Bond Street — die niet naar James Bond is genoemd, maar kom, it’s only fashion.

Jesse Brouns Voor meer foto’s, klik hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content