Interview Marlies Dekkers: “Leve het feminiene feminisme!”
Ruim twee jaar geleden ging het lingeriemerk van Marlies Dekkers over de kop, maar vandaag staat ze er weer, met een nieuwe collectie, een uitgebreide visie en een missie: “Ik wil vrouwen letterlijk en figuurlijk ondersteunen”.
Een 25-koppig koor, begeleid door een strijkorkest en een sterrendiner van vijf gangen opgeluisterd door erotische kortverhalen: de internationale pers kon ogen, oren en neus flink de kost geven tijdens de presentatie van Marlies Dekkers’ nieuwste lingerielijn die niet voor niets ‘Awaken Your Senses‘ heet.
Modellen kronkelden over het podium in Dekkers’ nieuwe creaties uit onder meer leder en denim en voerden een soort bezweringsdans uit die heel erg krachtig, heel erg sensueel en bovenal ontzettend opwindend was. Best pittig voor iemand die zich tijdens haar studies aan de kunstacademie liet inspireren door de Bijbel.
“Ik heb het scheppingsverhaal altijd al fascinerend gevonden omdat het zo’n feministische boodschap herbergt. Eva doet wat Adam niet durft: ze plukt de appel, zet haar tanden erin en maakt zo komaf met het Aards Paradijs. Ze kiest bewust voor een leven van goed en kwaad, een leven waarin ziekte, dood en geweld deel uitmaken van de realiteit. Ze kiest voor keuze, en dat is zo’n krachtig signaal – een politieke daad bijna- dat ik haar niet anders dan als heldin kan bestempelen.”
Ook lingerie heeft vaak een politieke functie gehad
Dekkers: “Klopt. Eerst ontdeden we ons van het korset, dan gingen we bh’s verbranden en toen was er plots Jean-Paul Gaultier die Madonna in een heel opzichtige punt-bh hult. Ik heb het idee dat als je over duizend jaar mijn lingerie zou opgraven dat die vondst dan iets zegt over de vrouw die vandaag leeft, in wat voor maatschappelijke positie ze zich bevindt.
En in welke positie is dat?
Dekkers: Dat vrouwen weer trots mogen zijn op hun lichaam en hun vrouwelijkheid. Daar werd heel lang laconiek over gedaan in feministische kringen maar ik voel dat we ons nu terug vrouwelijk mogen gedragen zonder daar schande in te zien. Ik noem dat het feminiene feminisme en die visie weerspiegelt mijn lingerie ook: die is sexy, best zichtbaar en wie een setje aanheeft straalt echt zelfvertrouwen uit. Mijn lingerie is heel grafisch met behoorlijk wat lijnwerk en dat is bewust. Ik zie mijn bh’s en slips nog steeds als de omlijsting van het kunstwerk dat de vrouw is.”
Ik zie mijn lingerie als de omlijsting van het kunstwerk dat de vrouw is
Je wil de vrouw en het lichaam van de vrouw vieren, maar toch zijn veel van jouw bh’s voorgevormd of zelfs push-up.
Dekkers: “Kijk, bij lingerie is het silhouet het belangrijkste en dat zijn nu eenmaal het soort bh’s die je het mooiste silhouet geven. Ik wil dat vrouwen zich goed voelen wanneer ze in de spiegel kijken.”
… door hun echte figuur een beetje te tweaken?
Dekkers: “Ik zie dat zeker niet zo. Ik ontwerp ook vaak met mezelf of vrouwen die ik ken in het achterhoofd en geloof mij: wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt word je niet blij van wat soft cups met je boezem doen. Er is niets mis met wat extra ondersteuning en vorming.”
Je speelt graag met ontkleden en bedekken, concepten die vandaag nog steeds relevant zijn. Want of we nu kiezen om ons (hoofd) te omsluieren of net onze tepels op Instagram willen zetten; er is altijd commentaar en het lijkt alsof we nog steeds niet mogen kiezen of we nu bloot of bedekt willen zijn.
Dekkers: “Precies, al zie ik het niet als een soort of/of verhaal. De ene dag wil je jezelf verhullen, de andere dag wil je jezelf aan de wereld laten zien en daar moet ruimte voor zijn. Zeker voor de vrouw die haar seksuele zelf omarmt moet nog heel wat gebeuren. Het succes van boeken als Fifty Shades of Grey hebben bewezen dat er een veel grotere behoefte is naar de culturele representatie van wat vrouwen opwindend vinden. Ik denk dat we daar nog een beetje aan het langs evolueren zijn.”
Jijzelf breekt er in ieder geval wel een lans voor. Tijdens de presentatie van jouw Awaken Your Senses collectie beeldden je modellen je seksuele fantasieën uit terwijl de verschillende lijnen onderbroken werden door erotische kortverhalen.
Dekkers: “… die deels op mijn fantasie en deels op waar gebeurde feiten berustten” (lacht) “Ik wilde een nachtclub creëren voor vrouwen, waar vrouwen geprikkeld en gestimuleerd worden. Ik wil seksuele fantasieën echt uit de marginaliteit halen, want vrouwen spreken er nog veel te weinig over en als antwoord is de maatschappij er ook niet op voorzien. Ik ken heel veel vrouwen die dromen van bijvoorbeeld een lederen push-up bh, maar zij moesten die dingen dan altijd in een sleazy sex shop gaan kopen, om vervolgens thuis te komen met een bustier die niet eens goed past. Daarom dat ik er eentje heb ontwikkeld – ik denk dat heel veel vrouwen daar blij mee zullen zijn (grijnst)”
Dus vrouwen moeten hun seksuele fantasieën meer uitspreken?
Dekkers: “Ja, maar je moet eerst heel goed voor jezelf bepalen wat je fantasie precies is, en niet gewoon meepraten met je vriendinnen of je partner.Daar heerst nog steeds een beetje een stigma rond, je mag niet beschaamd zijn voor wat jij wilt, ook al wijkt dat af van wat je omgeving als geil ervaart.”
Ik wil seksuele fantasieën echt uit de marginaliteit halen, want vrouwen spreken er nog veel te weinig over en als antwoord is de maatschappij er ook niet op voorzien.
Jouw dochter is 17 en zit allicht volop in haar seksuele ontwikkeling. Kan zij bij jou terecht met alles?
Dekkers: “Oh ja, en dat weet ze maar al te goed. Soms vertelt ze me dingen die ik écht niet allemaal hoef te horen. (lacht)”
Wat voor een vrouw hoop je opgevoed te hebben?
Dekkers: “Eentje met zelfvertrouwen. Dat is het allerbelangrijkste, dat je achter je eigen keuzes kan staan en het hoofd hoog kan houden. Ik maak me niet zo heel druk over haar studierichting en of ze later misschien ergens achter de kassa belandt in plaats van arts te worden. Wie zelfvertrouwen heeft ziet mogelijkheden in plaats van obstakels, en die mensen kunnen de wereld aan.”
Is dat ook het advies dat je aan vrouwen in het algemeen zou willen meegeven?
Dekkers: “Mijn moto is “durf te dromen”, en dat slaat heus niet enkel op die seksuele fantasieën, maar ook over waar je met je leven naartoe wil.”
Heb jij het gevoel dat jij altijd je droom kon naleven?/
Dekkers:“Nou, ik heb ook moeten opboksen tegen vooroordelen. Ik kwam uit een Brabants arbeidersgezin en hun droom voor mij was natuurlijk dat ik huisvrouw zou worden, net als mijn moeder. De kunstacademie was voor hen dus best even schrikken. Maar zelfs als je omgeving meewerkt zullen er altijd wel stemmetjes in je hoofd zijn die je om willen praten. Verzet je daartegen en waag gewoon de sprong.”
Jij bent het voorbeeld dat je droom naleven hoge toppen maar ook diepe dalen kan hebben. Toen je label even werd stopgezet zei je aan De Telegraafdat je nood had om te herbronnen en wou nadenken over wat er later op je grafsteen zou komen te staan. Weet je dat ondertussen al?
Dekkers: (lacht) “Nee, dat vind ik te confronterend, maar ik weet ondertussen wel wat ik er NIET op wil hebben.”
En dat is?
Dekkers: “Hier ligt een goede CEO.” Ik ben altijd CEO én creatief directeur van mijn zaak geweest, een taak die ik met veel passie heb uitgevoerd maar in mijn hart ben ik een creator. Ik krijg liever een compliment over een bepaald ontwerp dan over hoe goed mijn cijfers zijn. Dat besef heeft me de lucht en ruimte gegeven om met een heel nieuw handschrift te komen, om een beetje visionair te zijn en andere vrouwen te inspireren, net zoals zij mij inspireren.”
De vrouw is mijn muze en ik wil zoveel mogelijk manieren vinden om haar te ondersteunen – zowel letterlijk als figuurlijk.
Kan je die passie en visie waar we nu al een uur over aan het praten zijn allemaal kwijt in je lingerie of zie je het ooit verder ontwikkelen naar -ik zeg maar wat- een Marlies Dekkers foundation?
Dekkers: “Dat is zeker een grote wens van mij. Naast mijn lingerie heb ik een film gemaakt, die kortverhalen geschreven en die live show mee op poten gezet, maar ik heb het gevoel dat er nog meer uit te halen valt. De vrouw is mijn muze en ik wil zoveel mogelijk manieren vinden om haar te ondersteunen – zowel letterlijk als figuurlijk. Vrouwen kunnen zo inspirerend zijn, maar jammer genoeg staan ze elkaar vaak in de weg. We reageren nog al te vaak bot wanneer een vrouw succes heeft, of we kennen haar mannelijke eigenschappen toe omdà t ze succes heeft.”
Wat bedoel je?
Dekkers: “Ik hoor heel vaak na een interview dat de journalisten schrokken van hoe vriendelijk ik ben. Ze dachten dat ik echt een bitch was, omdat ik een eigen zaak heb opgebouwd, omdat ik een leidinggevende functie heb. Dat is toch jammer? Vrouwen zijn doorgaans empathischer en diplomatieker – kwaliteiten die het heel goed doen in een raad van bestuur trouwens – maar wanneer het beeld bestaat dat je als CEO bot en hard moet zijn dan lijkt zo’n functie voor vrouwen veel te ver weg.”
Vrouwen moeten stoppen met opiniestukken schrijven: ze moeten een voorbeeld stellen voor de volgende generaties, ze moeten helpen met het beeld van de zelfstandige, ambitieuze vrouw te normaliseren.
Vrouwen mogen zich niet meer laten tegenhouden door externe factoren zeg je vaak.
Dekkers: “Ik vind dat vrouwen nog te vaak naar excuses zoeken wanneer het bijvoorbeeld gaat over het nastreven van een carrière. Natuurlijk is er nog geen 100% gelijkheid bereikt, maar ik vind wel dat we meer moeten doen met de rechten waar de vrouwen voor ons om gevochten hebben. Westerse vrouwen hebben allerlei mogelijkheden maar toch vinden we het nog oh zo zwaar om die kansen te benutten, daar kan ik niet bij. De bal ligt echt wel in ons kamp nu. Er gaan meer vrouwen dan mannen naar de universiteiten, er studeren meer vrouwen af én ze hebben doorgaans betere punten, en toch is er vijf jaar later van die vrouwen bijna geen spoor meer. Dat is zo fout. Zoveel talent dat verloren gaat.”
We moeten in de appel bijten dus
Dekkers: “Precies. En natuurlijk is die appel taai en soms best zuur, maar het is tegelijk ook fantastisch om te kunnen doen wat je graag doet, om je te mogen bezighouden met de dingen waar je goed in bent. Vrouwen moeten stoppen met opiniestukken schrijven: ze moeten een voorbeeld stellen voor de volgende generaties, ze moeten helpen met het beeld van de zelfstandige, ambitieuze vrouw te normaliseren. En ja, het doen is lastiger dan erover praten. Dat weet ik maar al te goed.”
(KS)
De Awaken Your Senses collectie is nu te koop in de verschillende marlies|dekkers verkooppunten of via de website. Op deze site kan je bovendien Marlies’ persoonlijke blog ontdekken, waar ze onder de noemer “Females Forward” sterke vrouwen in de kijker zet en anderen wil inspiren om te durven dromen. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier