Kledingmerk Patagonia dan toch niet zo duurzaam: textielwerkers uitgebuit en onderbetaald

Patagonia
Patagonia © Getty
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Kledingmerk Patagonia – dat lang geprezen werd voor zijn duurzaamheidsinspanningen – ligt onder vuur. Uit onderzoek van Follow The Money, blijkt dat Patagonia een deel van zijn kleding laat produceren in dezelfde fabrieken als fast-fashionketens Zara en Primark.

Patagonia werd tot voor kort beschouwd als pionier op vlak van duurzaamheidsinspanningen: sinds de jaren 90 probeert het bedrijf zijn steentje bij te dragen voor het klimaat. Ook deed het merk uitgebreid onderzoek naar duurzame materialen. Onlangs besloot oprichter Yvon Chouinard zijn bedrijf weg te schenken om de strijd tegen klimaatverandering te helpen financieren.

Maar recente onthullingen werpen een schaduw over het imago van het “duuzame” kledingmerk. Onderzoek heeft aangetoond dat Patagonia een deel van zijn kleding in dezelfde fabrieken – en dus onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden – produceert als Zara en Primark.

(G)een leefbaar loon

Follow the Money heeft gesproken met werknemers en vakbondsleiders van een Patagonia-leverancier in Sri Lanka, waar tevens kleding wordt geproduceerd voor Primark en Zara. Uit deze gesprekken is gebleken dat de werkdruk in de fabrieken zeer hoog is en dat werknemers te maken hebben met intimidatie door managers.

Bovendien ontvangt het merendeel van de textielarbeiders geen leefbaar loon, ondanks het streven van Patagonia om vanaf 2025 al hun medewerkers eerlijk te vergoeden. Daarnaast is ontdekt dat textielarbeiders die kleding produceren voor Patagonia tot wel 80 uur per week werken, wat aanzienlijk langer is dan wettelijk is toegestaan.

Geen controle

Op de lange werkuren reageerde Patagonia: “Buitensporige overuren komen wereldwijd veel voor en daarom wordt dit regelmatig gecontroleerd. Als we een probleem vinden dat kan worden opgelost, werken we samen met onze leveranciers om duurzame oplossingen te implementeren. Dit kan vele jaren duren, maar we vinden dat dit het beste resultaat oplevert voor zowel de arbeiders als de fabriek.”

Wat betreft het productieproces van de kleding beweert Patagonia zelf geen directe controle te hebben: “Zoals de meeste kledingbedrijven maken wij onze producten niet zelf, noch bezitten wij de fabrieken die dat doen. Wij ontwerpen, testen en verkopen Patagoniaproducten. Dat zijn onze sterke punten. We betalen andere bedrijven om de stoffen daadwerkelijk te produceren, te knippen en te naaien”, klinkt het op de website van Patagonia en op Follow The Money.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content