Voor zwelgkelen met een voorliefde voor gerstenat is er het Groot Bier Boek van de bekende Engelse ‘bieroloog’ Michael Jackson. Hij verzamelde 500 verschillende bieren in een klein maar baksteendik boek en omschrijft de smaak en het mondgevoel van elk, geeft algemene gegevens en kenmerken over de brouwerij en alcoholsterkte, en geeft advies over een ideale schenktemperatuur. Om de bieren tot hun recht te laten komen, werden de flessen en hun etiket gefotografeerd, samen met een volgens de regels uitgeschonken bier in het daarvoor bestemde glas. Uitg. Lannoo/Van Dishoeck, 805 fr.

Voedselbanken zagen het licht in de VS in 1966. Twintig jaar later werden ze opgericht in België. Er bestaan er tegenwoordig negen in ons land, alle gegroepeerd in een federatie. Op deze manier worden er via 665 caritatieve instellingen jaarlijks ongeveer 100.000 minderbedeelden geholpen. Dit jaar vindt de jaarlijkse inzameling van levensmiddelen bij de supermarkten van Delhaize De Leeuw en aanverwante winkels (405 in totaal) plaats tussen 18 en 24 oktober. Voor de vierde opeenvolgende keer is Johan Verminnen de ambassadeur van de actie. Streefdoel is het resultaat van vorig jaar te overtreffen, toen werd 760 ton niet-bederfelijke voedingswaren ingezameld in één week. Wie zich geroepen voelt om vrijwillig te helpen, kan terecht op het nummer Tel. 070-23 36 70.

Kookliefhebbers zijn veeleisend als het om keukenuitrusting gaat. Velen zweren bij gas als energiebron en het toestel zelf moet de kookkunst waardig te zijn. Zanussi heeft altijd knowhow van de kooktechnologie gekoppeld aan modern Italiaans design. De firma komt met twee gloednieuwe kooktoestellen: een gaskookplaat en een vrijstaand gasfornuis. De ZCG 983 X (29.990 fr./743,43 euro) is een 86 cm brede inox gaskookplaat, die op het werkblad staat. De plaat is uitgerust met vijf gasbranders, waarvan de middelste een echte wokbrander is met dubbele kroon (vlammen aan de binnen- en buitenkant) en een hoog vermogen van 3500 W. Het toestel kan op aardgas en butaangas worden aangesloten.

De ZCG 998 X (81.990 fr./2032,48 euro) is een vrijstaand gasfornuis met bijbehorende kap en spatwand in inox en met royale afmetingen (1m breed). Ook dit toestel telt vier branders en een speciale wokbrander, met een vermogen van 4000 W. De multifunctionele oven heeft royale binnenafmetingen en is o.a. uitgerust met een warmeluchtfunctie en een grill over de volledige ovenbreedte.

Info: Tel. 02-363 03 11.

Restaurant La Table d’Upignac verrast door de ligging: het eethuis is ondergebracht in een paviljoen aan de voet van een flatgebouw. Vroeger werd er hier benzine verkocht, sinds enkele jaren wordt er gegeten. La Table d’Upignac heeft een prettige, uitgezuiverde eetzaal met ‘Knokke-Zoute-inrichting’ en bijbehorend terras. Beide kijken uit over de groene vijvers van Elsene. Eigenaar Philippe Wilbers wilde iets anders, had genoeg van het chic volkje dat afkwam op zijn cocoonrestaurant Les Deux Etangs, gooide de meeste snuisterijen en de bibliotheek buiten, ging een overeenkomst aan met de grootste Waalse producent van eendenlever, stelde een spijskaart op met vriendelijk geprijsde bereidingen rond het goede van de eend en veranderde de naam in La Table d’Upignac. Op deze manier hoopt Philippe een breder publiek te bereiken. Op de borden verschijnen smakelijke gerechten, zoals: duo van eendenleverterrine met gelei en brioche (545 fr./13,51 euro), kruidensalade met gekonfijte maagjes en gedroogde eendenborst (395 fr./9,79 euro), ravioli gevuld met grijze slakjes uit Lourchet en gekonfijte maagjes met saus van zuring en Vermouth (495 fr./12,21 euro), eendenborst met krieken (495 fr./12,27 euro) en eendenconfit zoals in Les Landes (475 fr./11,77 euro). De spijskaart wordt ondersteund door een wijnkaart, samengesteld uit flesjes onder de 1000 frank.

La Table d’Upignac, restaurant en fijnkostwinkel: Biarritzplein 1, 1050 Brussel. Tel. 02-646 00 26. Zondagavond en maandag gesloten.

Ganzenlever van Upignac, winkel: route de la Bruyère 100, 5310 Upigny. Tel. 081-51 25 95.

spijs&drank werd in Australië, bij de tweejaarlijkse World Food Media Awards, genomineerd als één van de 12 “leidinggevende culinaire publicaties van de afgelopen twee jaar, wereldwijd.” De vakjury selecteerde spijs&drank uit 600 inzendingen, naast gerenommeerde bladen als het Amerikaanse Saveur, het Duitse Der Feinschmecker en het Australische Vogue Entertaining & Travel, en naast onder meer de zeer populaire BBC-serie The Naked Chef met Jamie Oliver, genomineerd in een andere categorie. Op 13 oktober wordt bekend gemaakt wie de gouden, zilveren of bronzen Ladle (pollepel) wint.

De herfsteditie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content