De Nederlandse psycholoog Henk Noort zal wel goede bedoelingen hebben gehad toen hij begon aan een boek voor mannen die “niet in trek zijn bij vrouwen”. In plaats van zich neer te leggen bij dat feit, moeten ze zich volgens de auteur de kunst van de hofmakerij eigen maken. Met het boekje “In het spoor van Casanova. Het veroveren van de vrouw van je dromen in zes stappen” wil hij hen daarbij helpen. Toch valt te vrezen dat het door hem aangereikte spoor deze mannen – én de te veroveren vrouwen – wel eens regelrecht de vernieling in zou kunnen helpen. Oordeel zelf.

“Het versieren van een vrouw dient als een militaire operatie gepland te worden”, luidt het in het eerste hoofdstuk. In dit en in elk van de vijf daarop volgende hoofdstukken wordt een tactiek uitgelegd, die deel uitmaakt van de door Noort aangeprezen strategie. Wie er met deze tactieken niet komt, kan nog te rade in het zevende hoofdstuk voor nog meer trucs. Komaan mannen, vat moed en trek ten strijde!

Wie eenmaal zijn doelwit heeft uitgekozen, moet zoeken naar een manier om haar aandacht te trekken. De ongelukkigen die niet als een beroemdheid door het leven gaan, kunnen dat doen door een vrouw het gevoel te geven dat ze heel speciaal is. Lichaamstaal, en meer bepaald oogcontact en gelaatsexpressie, zijn daar volgens de auteur de geschikte middelen voor. Maar omdat mannen niet zo bedreven zijn in het communiceren via gelaatsexpressie, raadt hij hen volgende oefening aan: “Stel je een vrouw voor waar je veel van houdt. Dat kan de vrouw in kwestie, je moeder, de Heilige Maagd, maar ook gewoon je buurvrouw zijn. Het is niet noodzakelijk dat je haar levensecht voor je ziet, het belangrijkste is dat je je een door jou zeer beminde vrouw voor ogen stelt. (…) Probeer haar vervolgens te bestoken met alle liefde die je in jezelf kunt vinden. Je mag daarbij geen woorden gebruiken, want het gaat erom dat je deze vorm van lichaamstaal traint (…) Om te zien of de oefening al enig resultaat oplevert, kun je een spiegel gebruiken.”

Wie deze oefening – ongeveer een kwartier per keer – regelmatig doet, zal uiteindelijk de juiste gelaatsuitdrukking krijgen en kan verwachten dat vrouwen hier positief op zullen reageren, “alsof ze opeens een nieuwe dimensie in jou ontdekken”. Door een negatieve reactie mag je je niet van de wijs laten brengen: gewoon doorgaan met datgene waarvoor je hebt getraind, luidt het devies.

Een andere tactiek om bijvoorbeeld op café de aandacht van een vrouw te trekken bestaat in de synchronisatie van de lichaamshouding. Bedoeld wordt: het imiteren van haar gedrag. “Steekt zij een sigaret op, dan steek jij ook een sigaret op. Slaat zij haar benen over elkaar, dan doe jij precies hetzelfde.” Wie over meer creativiteit beschikt, kan volgens Noort “kleine dissonanten” toevoegen: als zij haar haren gladstrijkt, kan hij juist zijn haren in de war maken. Voor de rest wel synchroon blijven!

Mocht er nu een man gaan denken dat hij op die manier misschien de bewuste vrouw lastig valt, dan moet hij volgens Noort vooral beseffen dat er weinig vrouwen zullen zijn die deze vorm van aandacht als onprettig zullen ervaren. “Wees er vooral niet zuinig mee” en “Het is van groot belang dat je je niet door haar defensiemechanismen laat afschrikken”.

Noort probeert vervolgens zijn lezers ervan te overtuigen dat ze niet hoeven te wachten op initiatief van de vrouw, maar zelf het heft in handen moeten nemen door een neutraal voorstel te doen. Om te weten welke uitnodiging kans op slagen heeft, moet de man proberen te achterhalen welke interesses de vrouw heeft. Voorbeeldje: als je haar in de supermarkt ontmoet, kun je onopvallend de inhoud van haar boodschappenwagentje inspecteren. Zit daar kattenvoer in, dan kun je haar uitnodigen voor een bezoek aan de dierentuin.

Verder komt het er bij een eerste afspraak op aan haar voortdurend complimenten te maken (zolang je complimenten maakt, zal je waarschijnlijk nooit worden afgewezen) en “met een gevaarlijke blik in haar gevoelsleven te boren”. Ook hier geldt weer dat je je niet mag laten afschrikken door de reacties van de vrouw: wanneer ze onrustig wordt of wartaal gaat uitslaan, zit je goed.

Stilaan beginnen we ons af te vragen of we hier met een handleiding voor versierders dan wel met een voor pestkoppen of stalkers te maken hebben. Stel je voor dat je als vrouw na het winkelen rustig op café een koffietje zit te drinken en je merkt dat er in de buurt een bekkentrekkende man je zit na te apen: hoe meer hij op je zenuwen werkt, hoe meer grimassen en kunstjes hij tevoorschijn haalt. Na een indiscrete blik op je boodschappentas, spreekt hij je aan en vraagt of je meewil naar… de dierentuin. Vervolgens begint hij te flemen en komt met priemende ogen vlakbij jou zitten. Wanneer je hem een klap in zijn gezicht geeft, begint hij te kwijlen en schuift nog dichter…

Uit naam van alle dames, bedankt psycholoog, voor uw ‘deskundig,’ maar bijna misdadig advies!

“In het spoor van Casanova”, door Henk Noort, uitg. Het Spectrum, 120 blz., 395 frank.

Jo Blommaert / Tekening Sandra Schrevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content