Kerst zonder clichés

Niets zo hartverwarmend als een kaartje in de bus vinden, aan de vooravond van een nieuw jaar, met handgeschreven wensen die verder gaan dan ‘prettige feesten en een goede gezondheid’. Tien mensen die goed zijn met taal delen ter inspiratie wat zij op hun kerstkaart zullen zetten.

‘Ik heb het meer voor oude dan voor nieuwe jaren. Die waar al wat sleet op zit, waar de kleur uit weggetrokken is. Toen alles nog mogelijk was. Later zal ik 2020 voor je opblinken tot een onvergetelijk jaar. Beloofd. Vieren we in afwachting de voorbije jaren?’

Lara Taveirne is schrijver en regisseur. Haar laatste roman Kerkhofblommen- straat verscheen in 2018.

‘Laten we in het nieuwe jaar nieuwsgierig zijn, zowel naar anderen als naar onszelf. Laten we kritisch blijven, en liefdevol, en een beetje bang.’

Nadia de Vries is dichter en schrijver. Ze schreef dit jaar het non-fictieboek Kleinzeer.

‘Lieve schat, niet schrikken dat je een kerstkaartje van me krijgt; ik heb me niet tot Kerstmis bekeerd, ik sla er nog altijd voor op de vlucht; ik wou je gewoon courage sturen om die maffe tijd door te komen; en bedenk: er zijn verrassend veel plekken op aarde waar Kerstmis geruisloos voorbijgaat. Als je wil, bezorg ik je de adresjes. Kus en liefs et cetera van mij!’

Kristien Hemmerechts is schrijver en opiniemaker. Haar meest recente roman Wolf verscheen in 2018.

‘Dag landgenoten

De wereld zoals wij hem nu nog kennen gaat naar de bouletten. We weten niet precies hoe of hoe snel. We weten niet wat het ons zal kosten.

Ik wens ons toe dat we komend jaar nauwelijks de behoefte voelen om daarover te klagen. Dat we moeiteloos ons verlies nemen en dat we kunnen blijven kijken naar wat er wél is. (Zoals kinderen dat kunnen)

Volgend jaar zien we dan wel weer verder.

Dag hoor, landgenoten!’

Wim Helsen is cabaretier en tv-maker. Voor Canvas maakt hij het prºgramma Winteruur en in 2020 gaat hij op tournee met de voorstelling Hoe te leven.

‘Weldadigheid

die maar niet overgaat

en vriendschap waar

niets tegenover staat.

Meer wens ik je niet toe,

omdat ik jou het liefst nog veel te wensen overlaat.’

Stijn De Paepe is docent en dichter. Dagelijks schrijft hij een gedicht in De Morgen. Dit jaar verscheen zijn verzenboek Belgische ballades. Het land op de korrel.

‘Ik wens je een jaar vol vraatzucht, kamelen, vissen en bokalen,

een jaar vol boterbloemen en bergamotcitroen,

een jaar van wolframstaal, florijnen en dukaten,

en mogen je vijanden veranderen in kraalsprietwormen met kaakverzwering!’

Vincent Van Meenen is schrijver en theatermaker. Dit jaar verscheen zijn roman We houden zo van Anthi.

‘Lieve Anneke, Nona, Winnie en Pablo,

Ik heb er vorig jaar een veel te zware lap op gegeven. Ik ben daar een beetje beschaamd over.

Er is ook niet meteen een uitleg waarmee ik me kan verdedigen, tenzij misschien: “Wacht maar tot jullie zestig worden en dan plots ook van alles gaan doen om dat te compenseren…”

Maar dat is flauw want jullie zijn anders dan ik, wat me oprecht blij maakt.

En vermoedelijk zit ik ook niet in yogahouding te wachten op een oceaan van rust.

Laat ons het bij een vijver houden, of een beekje.

Kerstmis wordt ook weer druk, maar dat is omdat wij te veel familiefeesten organiseren, en eerlijk…

ik vind dat totaal niet erg.

Kus, Bart’

Bart Peeters is zanger, muzikant en tv-maker. Hij bereidt zich momenteel voor op een reeks voorstellingen van Bart Peeters Deluxe in de Lotto Arena. Deze kerstwensen zijn voor zijn gezin.

‘Lieve vriendin, die zich uitspreekt tegen onrecht. Ik wens je een rekbaarheid van ziel en de nodige veerkracht toe. De kracht om je stem blijvend te verheffen en de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Ik wens je een luisterend publiek met een open blik en de heerlijkheid van liefhebben. Want dat is waar het natuurlijk allemaal om draait: liefde.’

Fleur Pierets is kunstenaar en schrijver. Ze publiceerde dit jaar haar debuutroman Julian.

‘Broer,

Elk jaar wil ik jou heel ingewikkelde dingen wensen: dat de gaten in je herinneringen aan onze papa opgevuld kunnen worden, dat opa steeds jouw naam kan blijven onthouden, dat er minder mensen sterven. Telkens schrap ik ze want lieve broer, jij bent elf.

Voor kerst en nieuw heb jij eenvoudige wensen nodig: minder liefdesbrieven in 2020 (ik weet dat je daar een hekel aan hebt), meer tijd om FIFA te spelen en dat je voeten niet meer groeien nu we eindelijk elkaars sneakers kunnen dragen.

Oh. En sneeuw.

Ook sneeuw.

Je grote zus,

Siel’

Siel Verhanneman is schrijver en dichter. Ze schreef dit jaar de roman Of iedereen gaat dood. Ze schrijft een kerstkaartje aan haar 18 jaar jongere broer.

‘Lieve, zoekende vriend,

Ik hoop dat alle deuren voor u

Openen zullen – zonder breken!

En dat, slaat er toch één dicht,

Uw teen daar niet zal tussensteken.

Zoets en hartigs voor 2020!’

Nele Van den Broeck is theatermaker, muzikant en columnist. Onder haar muzikale alter ego Nele Needs A Holiday is ze momenteel op tournee met haar nieuwe album Love Yeah.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content