Paul Nijs heeft in Leuven een cd-speciaalzaak met veel klassiek. Lut Verlinden is thuis bij de kinderen Pieter en Nicolas. De ouders schreven zich samen in voor een avondcursus "gastronomisch koken" aan het Vrij Technisch Instituut, waar de basis van hun kookkunst werd gelegd. Aanvullende kennis deden zij op tijdens lessenreeksen van de Weekend Knack Kookclub in Hof te Rhode, Scholteshof, Savarin en Villa Lorraine. Lut kookt door de week voor de kinderen en gebruikt uitsluitend verse ingrediënten. Wanneer de hardwerkende echtgenoot laat thuiskomt, kookt Lut apart voor hem. Zij weet dat ze Paul kan verwennen met een goed stuk kabeljauw, gestoomde verse groenten, aardappelen en gesmolten boter. Eenmaal per week heeft er in huize Nijs een culinaire uitspatting plaats. Dan worden er vrienden gevraagd die ook van lekker eten houden, en gaan alle registers open. Paul en Lut beginnen soms drie dagen op voorhand aan de preparaties. Het samenstellen van het menu is de moeilijkste fase: de gekozen gerechten moeten niet alleen origineel en mooi zijn, maar ook een uitdaging voor de kok vormen. Lut doet meestal de inkopen en de voorbereidingen, zoals groenten schoonmaken en fond trekken, zodat alles klaarstaat als manlief thuiskomt. Paul inspecteert eerst of alles op zijn plaats staat, en bindt vervolgens de keukenschort voor. Vanaf dat moment is Lut op haar gemak. Paul kokkerelt er lustig op los en houdt de keuken in orde. Dat heeft hij geleerd van de chef-koks bij wie hij lessen volgde. Alles wat vuil is, gaat naar de plonge, waar Lut wacht. Lut stoomt ook de groenten en maakt de saus. Bij Felix Alen leerde zij dat op voorhand gemaakte sausen in een thermosfles bewaard kunnen worden. De bereiding van het nagerecht is gereserveerd voor Paul. In het algemeen houden mannen er niet van om nagerechten te maken. Bij het maken van een dessert dienen de hoeveelheden en de regels strikt nageleefd te worden. Voor Paul is dat blijkbaar geen probleem. Paul Nijs en Lut Verlinden drinken uitsluitend bourgogne, die zij zelf in de streek van herkomst aankopen. Voor bij de eendenborst valt de keuze op een Grand Vin de Bourgogne, Appellation Volnay Contrôlée '94. Deze zachte, soepele wijn met een breed smaakpalet, is voor 394 fr. gekocht bij Cellier du Château de la Chaume, Négociant à Corgoloin, Côte d'Or.

Pieter van Doveren / Foto's Tony Le Duc