Nassogne telt slechts 150 huizen en twee absolute troeven : een biologische lamskweker en de slagerij Macherome, een biologische varkenskwekerij met een eigen slachthuis. Om maar te zeggen dat in dit hoekje van de Ardennen het echte leven nog een kans krijgt. Sinds vier maanden is daar een derde adres bijgekomen dat niet onopgemerkt is gebleven. Paul Fourier en zijn vrouw Joëlle streken er afgelopen september neer in La Gourmandine. De 37-jarige chef had er al een merkwaardig parcours op zitten : hij stond negen jaar lang achter het fornuis van het Château d’Hassonville, ontving vijf jaar geleden van GaultMillau de onderscheiding van Kok van het Jaar en een jaar later de Clef d’Or.

“Negen jaar was genoeg en toen ik hoorde dat de Belgische ambassadeur in Washington een privé-kok zocht, ging ik op de nieuwe uitdaging af. Het werd een heel bijzondere ervaring, met diners voor Hillary Clinton, Kofi Annan en andere beroemdheden. Maar tegelijkertijd een zware last voor het gezin.”

Na anderhalf jaar Washington keerde het gezin naar ons land terug en ging Paul even aan de slag in grote huizen. Maar de roep om een eigen zaak bleek te sterk. “Ik wilde niet langer investeren in andermans ambitie, had een beetje genoeg van de stad en verkoos een eigen, aparte plek in een gezonde omgeving, wat minder stress en geen lawaai. In mei kregen we La Gourmandine in het oog, een maand later tekenden we, in september openden we de deuren.”

In het negentiende-eeuwse huis in Ardense steen is nog een aantal structurele, houten elementen zichtbaar, evenals de prachtige vloer met zwarte en witte plavuizen in de gang. En in de bar is nog wat van de structuur van het vakwerk te zien. La Gourmandine telt zes kamers, waarvan vijf op de eerste verdieping. Ze zijn modern en sober maar zeer functioneel ingericht met televisie, minibar, badkamer met ligbad, twee kamerjassen en uitstekende bedden. ’s Nachts geniet men er van de absolute rust van een klein Ardens dorpje. De kamers aan de tuinzijde vallen iets kleiner uit.

Het restaurant, dat dezelfde rustige, sobere sfeer ademt, kijkt uit op de tuin, waar enkele houten terrasjes op verschillende niveaus werden ingepast. ’s Avonds wordt er heel exquis gekookt en op suggestie van de chef nemen we er een foie gras, gevolgd door ree. Het ontbijt in het verstilde dorp bestaat uit broodjes en croissants, vers geperst fruitsap, gerookte hesp en kaas.

Overnachten in La Gourmandine kan enkel in combinatie met het diner, naar keuze à la carte of als menu. Een overnachting met ontbijt én een gastronomisch menu komt op 80 euro per persoon.

La Gourmandine, rue de Masbourg 2, 6950 Nassogne, 084 21 09 28, fax 084 21 09 23, lagourmandine@belgacom.net

TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content