Otto Muehl, de omstreden Oostenrijkse kunstenaar en medeoprichter van het Weens Aktionisme, is op 87-jarige leeftijd overleden. Muehl die aan parkinson leed en hartproblemen had, "is vredig gestorven in Portugal omringd door zijn vrienden", zo zei Daniele Roussel, verantwoordelijke over Muehls archief.

De kunstenaar maakte in de jaren 1960 furore als een van de grondleggers van het Weens Aktionisme. Hij maakte toen beelden met afval die hij met bloed bespoot en maakte ook avant-gardistische lichaamsbeschilderingen. Enkele jaren later veroorzaakte hij een schandaal door bestialiteit in zijn schilderkunst te verwerken.

Muehl maakte portretten van publieke personen, zoals een portret van Hitler met een penis als neus of van Moeder Theresa die de liefde bedrijft, voor een expositie, die verboden werd in Wenen in 1998. Artistieke en maatschappelijke taboes en seksualiteit spelen een grote rol in zijn werk.

De scheiding tussen kunst en leven wegnemen is een centraal verlangen in Muehls werk. In 1991 werd de kunstenaar veroordeeld voor pedofilie. Hij moest zeven jaar naar de gevangenis. Na zijn straf, ging hij in Portugal wonen. (Belga/RDM)

Otto Muehl, de omstreden Oostenrijkse kunstenaar en medeoprichter van het Weens Aktionisme, is op 87-jarige leeftijd overleden. Muehl die aan parkinson leed en hartproblemen had, "is vredig gestorven in Portugal omringd door zijn vrienden", zo zei Daniele Roussel, verantwoordelijke over Muehls archief. De kunstenaar maakte in de jaren 1960 furore als een van de grondleggers van het Weens Aktionisme. Hij maakte toen beelden met afval die hij met bloed bespoot en maakte ook avant-gardistische lichaamsbeschilderingen. Enkele jaren later veroorzaakte hij een schandaal door bestialiteit in zijn schilderkunst te verwerken. Muehl maakte portretten van publieke personen, zoals een portret van Hitler met een penis als neus of van Moeder Theresa die de liefde bedrijft, voor een expositie, die verboden werd in Wenen in 1998. Artistieke en maatschappelijke taboes en seksualiteit spelen een grote rol in zijn werk. De scheiding tussen kunst en leven wegnemen is een centraal verlangen in Muehls werk. In 1991 werd de kunstenaar veroordeeld voor pedofilie. Hij moest zeven jaar naar de gevangenis. Na zijn straf, ging hij in Portugal wonen. (Belga/RDM)