11 eenvoudige manieren om je geheugen te verbeteren

© Thinkstock

We hebben er allemaal wel eens last van: je loopt een kamer binnen en hebt geen idee wat je er ging doen. Elf eenvoudige tips om te voorkomen dat dit je te vaak overkomt.

1. Concentreer je gedurende acht seconde

Wanneer je iets moet onthouden concentreer je er dan zeker acht seconden op. Acht seconden is de minimale tijd die onze hersenen nodig hebben om informatie van het kortetermijngeheugen over te brengen naar ons langetermijngeheugen.

2. Loop niet door een deur

Wetenschappers weten niet waarom, maar uit een eenvoudig onderzoek is gebleken dat we dingen sneller vergeten zodra we een andere kamer binnengaan. Tijdens een experiment moesten de proefpersonen een object in een doos stoppen. Daarna werd hen gevraagd wat ze verstopt hadden. Degenen die in dezelfde kamer bleven onthielden het beter dan de proefpersonen die dezelfde vraag in een andere kamer kregen voorgeschoteld.

3. Maak een vuist

Stressballen blijken nuttiger dan we misschien zouden denken. In zo’n bal knijpen of gewoon een vuist maken blijkt een effectieve manier om informatie te onthouden. Wanneer je rechtshandig bent maak je een vuist met je rechterhand net voordat je iets in je hoofd wil prenten en maak je een vuist met je linkerhand op het moment dat je het daadwerkelijk moet onthouden. Voor linkshandigen werkt het net omgekeerd.

4. Bewegen

Beweging lijkt wel de genezing voor alle lichamelijke kwalen te zijn. En ook voor een betere werking van het geheugen is beweging onontbeerlijk. Door je fysiek in te spannen krijgen je hersenen meer zuurstof. Het is overigens effectiever om over een lange termijn dagelijks te bewegen dan een korte, flinke training net voordat je iets onthouden moet. Vrouwen die geregeld bewegen blijken na een half jaar een beter ontwikkeld geheugen te hebben dan vrouwen die dat niet doen.

5. Slaap

Een hele nacht doorstuderen voor een examen heeft helemaal geen nut. Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen er tijdens onze slaap voor zorgen dat we de teksten die we daarvoor gelezen hebben beter onthouden. Onze hersenen worden overdag wanneer we wakker zijn gebombardeerd met informatie. Zodra we slapen verwerken onze hersenen de informatie die we er overdag in gestopt hebben.

6. Gebruik vreemde lettertypes

Tijdens het lezen kijken we het liefst naar duidelijke en makkelijk leesbare letters. Toch blijken vreemde, minder makkelijk te ontcijferen lettertypes veel beter om informatie te onthouden. Dat komt omdat we ons dan beter moeten concentreren om de tekst te lezen en daarmee onthouden we het meteen ook sneller.

7. Kauw op een kauwgum

Wanneer je iets op langere termijn moet onthouden helpt het om tijdens het memoreren op een kauwgum te bijten. Door de kauwbeweging concentreren we ons beter en onthouden we dingen makkelijker. Dat geldt dan weer niet voor het kortetermijngeheugen, dan werkt kauwen juist contraproductief.

8. Schrijf de informatie op

In onze tijd van computers, tablets en smartphones schrijven we bijna nooit meer iets op, maar typen we alles uit. Maar wanneer je iets echt moet onthouden helpt het om het op te schrijven. Simpelweg iets opschrijven stimuleert het geheugen en dat geldt niet voor het gebruiken van een keyboard.

9. Zet op het juiste moment muziek aan en uit

Veel mensen lezen of studeren met muziek aan, maar dat kunnen ze beter niet doen. Naar muziek luisteren voordat je gaat studeren is prima en blijkt zelfs goed te zijn voor het geheugen, maar zodra je daadwerkelijk gaat lezen leidt muziek je alleen maar af.

10. Visualiseer

Een van de effectiefste manieren om informatie op te slaan is door het te visualiseren. Bedenk zelf beelden of een heel verhaal bij de dingen die je moet onthouden. Wanneer je een naam niet wil vergetenn kan je het bijvoorbeeld verbinden met een woord dat erop lijkt en waar je je een voorstelling van kan maken. De naam Rowling (schrijfster van de Harry Potter boeken) lijkt bijvoorbeeld op bowling. Wanneer je dan de naam Rowling uit je geheugen moet halen denk je aan een bowlingbaan en komt de naam ook vanzelf naar boven. Bij het onthouden van complexere informatie kan je door je fantasie en associatie te gebruiken hele verhalen bedenken.

11. Maak tekeningen

Tijdens een saaie les hebben we vaak de neiging om bloempjes, gezichtjes of andere tekeningetjes te maken. En daar hoef je helemaal niet mee op te houden: je gewoon zitten te vervelen zorgt ervoor dat je gedachten helemaal afdwalen. Het tekenen houd je juist nog enigszins bij de les waardoor je er meer van onthoudt dan mensen die ogenschijnlijk – maar niet echt – alleen maar zitten te luisteren. (Metal Floss/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content