Volg de tegels: 6 interieurs met inspirerend tegelwerk

Tegelvloer
© Filippo Bamberghi – Living Inside Agency

Laat je creativiteit de vrije loop! Tegels bestaan in zoveel verschillende vormen, kleuren en texturen dat je ze op allerlei originele en creatieve manieren kan integreren in je interieur. Wij doken zes parels op uit ons archief.

1. Beken kleur

Om deze voormalige brouwerij om te bouwen tot een karaktervolle woning, combineerde architect Bart Lens historische elementen met hedendaagse ingrepen.

douche tegels turkoois
Op elke verdieping zie je een knipoog naar de warme koper-groene mix van de brouwzaal, ook in de badkamer. Hier doet de kraan van een oude silo dienst als spectaculaire douchekop. In de oude brouwzaal kwam een zwevend tablet dat als bar fungeert. De ketel zelf kun je openschuiven en vullen met ijs. © Jan Verlinde

De koper- en turkooisgroene tinten van het oorspronkelijke industriële gebouw komen overal in de woontoren terug, zoals hier in de badkamer. Door met felle kleuren bepaalde delen van het interieur te accentueren, ontstaan focuspunten die helpen de ruimte te structureren. Contrast creëer je met sobere kleuren, zoals met de effen grijze vloer in deze badkamer.

Hier ook zeker het vermelden waard: het mooie samenspel van de kleurrijke tegels met de zwarte voegen van de aangrenzende glaspartij.

De volledige interieurreportage vind je hier.

2. Denk zwart-wit

Dit Brusselse huis, ontworpen door sterarchitect Willy Van Der Meeren en voltooid eind jaren 1950, kreeg een nieuwe adem dankzij een zorgvuldige restauratie. De modernistische vormen die de gevierde Belgische ontwerper typeren, kregen het gezelschap van warmere elementen – met name de houten meubels en een sierlijk kronkelende trap.

retro tegels zwart-wit
De zwart-witte tegelvloer verlengt de ruimte. © Mr Frank

Opvallend hier is de zwart-witte tegelvloer, die door middel van een interessant grafisch effect, de kamer visueel weet te verlengen.

Uiteraard kun je eindeloos veel combinaties met deze twee (non)kleuren creëren om structuur te geven aan je interieur. Zo kan je een dambordpatroon maken met mozaïektegeltjes, een horizontale band van zwarte tegels langs een witte muur laten lopen of een witte tegelvloer doen opleven met zwart voegwerk.

De volledige interieurreportage vind je hier.

3. Liever in de lengte

In Brazilië is de urban jungle-trend al langer in zwang en dus toveren heel wat stedelingen de binnenkant van hun flat om tot een stukje Amazonewoud. Dat is exact wat architect Guto Requena deed bij de renovatie van deze modernistische flat in het hart van Sao Paulo.

tegels aarde
De keramische vloer van Lepri versterkt het balkongevoel. Â© Filippo Bamberghi – Living Inside Agency

De oorspronkelijke, verweerde houten vloer werd bedekt met rustieke oranjebruine keramiektegels die de herinnering aan bosgrond oproepen. Door te kiezen voor rechthoekige tegels wordt de diepte van de ruimte versterkt en vervaagt de grens tussen de eet- en slaapkamer, die gescheiden worden door een glazen wand. Om maar te zeggen: bij het kiezen van de juiste tegel is het net zo belangrijk om aandacht te besteden aan de kleur als aan de vorm. Die laatste heeft een niet te onderschatten impact op de perceptie van de ruimte.

De volledige interieurreportage vind je hier.

4. Van de muur naar de meubels

Lauwri en Barrington wonen er ondertussen zelf niet meer, maar het jonge koppel renoveerde deze Borgerhoutse flat met veel geduld en millimeterwerk. Lauwri, op dat moment hoogzwanger, legde zelfs de badkamertegels volledig zelf. Een niet te onderschatten klus die berust op minutieus rekenwerk.

zitbank tegels
In dit meterslange wandmeubel zitten, net als in de badkamer, heel wat Japanse finger tiles en evenveel engelengeduld. Â© Hannelore Veelaert

Maar de echte originaliteit van dit interieur zit in de lage bank, betegeld met dieprode Japanse finger tiles. Deze zitbank toont hoe je perfect volumes en meubels kan bekleden met tegels, een voorbeeld dat je zou kunnen volgen met een plantenbak of werkblad.

Ook noemenswaardig: de manier waarop de kleur van de bank, die ook terugkomt in de badkamer, een harmonieus geheel vormt met het larikshout van de op maat gemaakte meubels.

De volledige interieurreportage vind je hier.

5. Binnen-buiten

Dit ecologische en circulaire huis van klei, stro en tweedehands meubels is een indrukwekkend renovatieproject van Hanne (Hé Architectuur) en Nicolas (BC Architects). Het ontwerp berust op cleane, eenvoudige ruimtes en de sobere, natuurlijke kleuren.

badkamer tegels
Als terrastegels gebruikten ze de steenstripversie van de gevelbaksteen. Een experiment, want normaal zijn die voor verticaal gebruik. © Tim van de Velde

Om de minimalistische eenvoud van de badkamer door te trekken naar de buitenruimte, lopen de witte tegels van de badkuip door tot op het terras. Wanneer het raam openstaat, kun je de grens tussen de twee ruimtes nauwelijks zien. Belangrijk bij dit soort ontwerpen is de keuze van de tegels, die moeten zowel binnen als buiten gelegd kunnen worden.

De volledige interieurreportage vind je hier.

6. Niet-uniform

Een veranda die geen veranda is, oftewel een extra ruimte om gasten te ontvangen die volledig opgaat in de omgeving: dat was de wens van radiopresentator Sam De Bruyn. En dus werd deze ‘tuinkamer’ volledig opgetrokken uit glas en haast onzichtbare kaderprofielen. Het mosgroene tapijt op het plafond, een idee van AFC, maakt het buitengevoel compleet.

granito
Voor het bouwen van de tuinkamer werd geen beroep gedaan op een architect, maar op Pauwels, een Ninoofse verandabouwer, gevonden op Batibouw. © Jan Verlinde

Voor de vloer werd gekozen voor granito, ook in groene tinten, dat met zijn gevlekte effect perfect past bij de houtsnippers in de bloembedden buiten. Door te kiezen voor granito krijgt je interieur een retro flair en vermijd je het kille gevoel dat traditioneel tegelwerk met zich kan meebrengen. Bovendien kan je de kleuren van de ‘chips’ afstemmen op de rest van je interieur.

De volledige interieurreportage vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content