In beeld: Dit appartement verdient zijn bijnaam ‘Tetris’ helemaal
Het appartement op de eerste verdieping van een herenhuis was destijds snel snel gerenoveerd om makkelijk te kunnen verkopen. De nieuwe eigenaars – architecte Alizée Dassonville en haar man Maxime – maakten echter meteen komaf met wat was. Ze begonnen van nul om de troeven van het appartement ten volle te kunnen uitspelen. “Het appartement van 80 m² kende een aantal gebreken. Er was bijvoorbeeld één reuzegrote slaapkamer die dan nog eens een eind verwijderd lag van de badkamer, verder kleine en slecht georiënteerde leefruimtes en er was geen kelder. Maar het had zeker ook interessante kenmerken: het was groot, helder en stijlvol”, aldus de architecte. Kortom, voldoende potentieel om er iets moois van te maken.
Allizée Dassonville doopte haar appartement “Tetris”, een knipoog naar het bekende videospelletje uit de jaren 80 waarbij je geometrische blokjes correct op elkaar moest stapelen om lijnen te vormen. Een toepasselijke naam, want om alle functies binnen een beperkte ruimte in elkaar te laten passen moest de jonge architecte al haar puzzeltalent aanspreken. Het volledig strippen van het appartement liet toe het maximum te halen uit de oppervlakte en de volumes en ze toepasselijk vorm te geven. De grote leefruimtes gaan niet ten koste van de noodzakelijke secundaire functies (sanitair, wasplaats, berging).
Tekst: Marie Delooz
Uit: Ik Ga Bouwen nr 398.
Achter deze traditionele Brusselse gevel gaat een eigentijds en stijlvol project schuil.
Het grote raam van de badkamer aan het eind van het ‘parcours’ zuigt de blik naar buiten.
Het heldere wit van de badkamer vergroot de ruimte terwijl de lichte houttoets voor zachtheid en warmte zorgt.
De oude cementtegels contrasteren met het overheersend wit en kleden de ruimte aan.
Om de beschikbare ruimte zo groot mogelijk te maken is de badkamer zeer open.
De opbergruimte in de masterbedroom werd volledig ingebouwd om plaats te winnen. Een horizontale nis in het meubel vervult de rol van nachttafel.
De openheid en visuele communicatie tussen de verschillende kamers zorgen voor een fijn gevoel van ruimte in dit bescheiden appartement.
Het grote raam in de badkamer loopt van de vloer tot aan het plafond waardoor een maximaal ruimtegevoel ontstaat.
Ondanks de moderne inrichting heeft deze ruimte centraal in het appartement, haar oorspronkelijke karakter bewaard. Onder andere de sierlijsten, die naar de geschiedenis van het gebouw verwijzen, bleven bewaard.
In de keuken werd een soort ‘box’ geschoven die onder andere de keukenkasten en enkele -toestellen omvat alsook het toilet en de wasplaats aan de andere kant.
De lichtstrip boven de meubels straalt een zacht licht uit dat op het witte plafond weerkaatst.
Enkele kleuraccenten hier en daar op de muren brengen dit overige witte interieur helemaal tot leven.
De keuken is het zenuwcentrum van het appartement en geeft vooraan uit op de zithoek. Het meubilair loopt nergens helemaal door tot aan het plafond, waardoor oud en nieuw samen aan bod komen.
Dag- en nachtzone lopen in elkaar over via een soort ‘parcours’ met meerdere niveauverschillen.
Dag- en nachtzone lopen in elkaar over via een soort ‘parcours’ met meerdere niveauverschillen.
De gezellige zithoek geniet van een mooie natuurlijke lichtinval. De zonnestralen dringen tot in het hart van de woning door.
De oude sierlijsten combineren mooi met het modern of vintage meubilair. De houten boekenkast is het werk van Maxime.
De kleinste hoeken werden benut om voldoende bergruimte te voorzien. Zoals deze kleine trap naar de kinderkamer die Maxime eveneens zelf uitwerkte.
De trap voor de werken was een stuk minder inspirerend.
Deze foto tijdens de werken laat duidelijk de houten structuur zien om de niveauverschillen te kunnen creëren, en zo ook de bergruimte onder de badkamer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier