Dok Noord is de naam van het stadsdeel aan de haven waar vroeger de ACEC-fabrieken stonden. Op de terreinen treft men naast winkels, kantoren en appartementen ook een ambachtshal. Hal 16 is neergezet als een culinaire hotspot met een zestal horeca-exploitaties. Voor de Toscaanse keuken is er Officina Raffaelli. Achter dat Italiaanse restaurant staan Daniel Raffaelli (Per Bacco en Il Mezzogiorno) en Diana Terrijn. In de ambachtelijke patisserie Bostoen zijn het vader en dochter Bostoen die zorgen voor lekkers. Centraal opgesteld staat de stadsbrouwerij Dok Brewing Company met maar liefst 27 ter plaatse gebrouwen bieren op vat. Bruud is de naam van de bakkerij van biobakker Ward Verleyen.
...

Dok Noord is de naam van het stadsdeel aan de haven waar vroeger de ACEC-fabrieken stonden. Op de terreinen treft men naast winkels, kantoren en appartementen ook een ambachtshal. Hal 16 is neergezet als een culinaire hotspot met een zestal horeca-exploitaties. Voor de Toscaanse keuken is er Officina Raffaelli. Achter dat Italiaanse restaurant staan Daniel Raffaelli (Per Bacco en Il Mezzogiorno) en Diana Terrijn. In de ambachtelijke patisserie Bostoen zijn het vader en dochter Bostoen die zorgen voor lekkers. Centraal opgesteld staat de stadsbrouwerij Dok Brewing Company met maar liefst 27 ter plaatse gebrouwen bieren op vat. Bruud is de naam van de bakkerij van biobakker Ward Verleyen.Het brood van Bruud wordt ook gebruikt door buurman Klaas Van de Moortele van TØAST. Hij belegt het brood met eigenzinnig beleg om het vervolgens te toasten. En dan is er nog het Texaanse barbecue-concept RØK, waar Arthur en Emile ribs en brisket bereiden.Dok Noord 7, 9000 Gent, facebook.com/hal16doknoord Voor een snelle, gezonde én goedkope hap is er Fitchen. Het initiatief komt van sport- en voedingsadviseur Koen Mortier, die zelf lang zocht naar een plek waar je gezonde fastfood kunt eten. Hij ontwikkelde een formule rond wraps en bowls met weinig verzadigde vetten en suikers. De eerste vestiging, waar vijftig klanten kunnen eten op stoelen of aan banken, opende in augustus op de hoek van de Vlaanderenstraat. De reacties zijn goed. Opvallend: dit adresje is vooral geliefd bij het vrouwelijke publiek. Voor amper 10 euro kun je hier lekker en evenwichtig eten. Klanten komen hier dan ook terug als ze geen zin of tijd hebben om thuis te koken. De tweede vestiging opende in oktober in de Kalandestraat en de derde komt in januari 2019 aan de Korenmarkt. Dagelijks geopend van 11 tot 22 uur. Vlaanderenstraat 129, 9000 Gent, 09 310 44 62, Kalandestraat 17, 9000 Gent, 09 391 60 78, fitchen.be Pillows Grand Hotel Reylof opende op 6 oktober opnieuw de deuren. Het statige gebouw in Louis XIV-stijl behoorde toe aan baron Olivier de Reylof en was het rendez-vous van de dichters en filosofen uit de stad. Vandaag is de adellijke woning een hotel met 157 kamers (van 165 tot 1.250 euro per nacht), bars, een uitgebreide living, salons en een spa. Het volledig vernieuwde boetiekhotel kwam in de plaats van het vroegere Sandton Grand Hotel Reylof. Ook het LOF Restaurant werd vernieuwd en krijgt de signatuur van de bekende Nederlandse chef Ron Blaauw, die zijn Gastrobar-concept naar Gent exporteerde. Uitvoerend kok is de Nederlander Jasper Maatman, die al vijf jaar in huis is. Grote specialiteit van Ron Blaauw zijn de ontbeende spareribs met gebakken lente-ui en in huis bereide sambal (16 euro). LOF Restaurant heeft een eigen ingang, zodat ook Gentenaars kunnen binnenspringen. Het is geopend voor lunch en diner, van dinsdag tot en met zaterdag. Bij mooi weer kunnen gasten terecht op het terras in de binnentuin. Hoogstraat 36, 9000 Gent, 09 235 40 70, lofrestaurant.com Het eethuisje Commotie ligt in een rijtjeswoning aan het Zuidpark. Parkeren kan in de nabijgelegen parking Gent Zuid. 'Share the food, dare the drinks' staat er onder de naam. Dit adres valt in de smaak bij liefhebbers van een eerlijke, niet te moeilijke en soms verrassende hap. Achter het fornuis wordt gegoocheld met kruiden, die veelal zelf in de natuur worden geplukt. Er is een lunch voor 19 euro. De kookstijl sluit perfect aan bij de intieme gezelligheid van dit huiskamerrestaurant. Sfeermakers zijn de mooie parketvloer, de stoelen en tafels uit de kringloopwinkel en de open keuken. Er zijn maar achttien zitjes, maar toch hebben Lara De Vlieger en Thomas Gellynck de handen vol, want zij doen alles met twee. Het duo begon in Kortrijk met een pop-up. Ook Commotie is een pop-up, want normaal gesproken moeten Lara en Thomas eind volgend jaar het huis verlaten. Daarom wordt er nu al uitgekeken naar een nieuwe locatie. Zon- en maandag gesloten. Hubert Frère-Orbanlaan 228, 9000 Gent, 0477 62 61 10, commotiepopup.be Niet ver van de Sint-Jakobskerk en de rommelmarkt bevindt zich 50 Fifty. Dit eethuisje werd in juni geopend door kompanen Jeroen Bois d'Enghien en Wim Van Daele. Wim was souschef in Allegro Moderato. De twee werkten vier jaar samen in het NH hotel Belfort, waar ze besloten om samen een eigen zaak te openen. In 50 Fifty draait alles rond Belgisch koken met seizoensgebonden lokale producten. De koekjes bij de koffie, likeuren en limonades zijn allemaal in huis bereid. Er zijn dertig plaatsen, waarvan zestien aan een lange, grote tafel. Het is niet mogelijk om à la carte te eten. Voor de lunch is er een menu van twee gangen (20 euro) en 's avonds heb je de keuze uit een vis- en vleesmenu en een groen menu, telkens van vier of vijf gangen (van 40 tot 55 euro).Ottogracht 10, 9000 Gent, 0478 58 99 82, 50fiftygent.be Bar-restaurant Door 73 is sinds 4 oktober toegankelijk via een mooie, oude bakkerijwinkel. De naam 'Merlijn' in de tegelvloer, de vitrine en broodkast zijn elementen die herinneren aan vervlogen tijden. Het winkelgedeelte is ingericht als bar, waar je welkom bent voor een glas wijn. In het achterhuis vind je een ruime eetzaal met veertig zitplaatsen rond een open keuken. De inrichting is eenvoudig en pretentieloos. Het daglicht stroomt gul naar binnen via een grote dakkoepel. Dit is een nieuw project van kok Marcelo Ballardin uit Oak en zakenpartner Dominik D'Hooge. Door 73 werd gecreeerd voor Eric Ivanides, de kok die vier jaar lang de rechterhand was van Marcelo in Oak en daarvoor twee jaar met hem in de keuken van Pure C werkte. Het concept draait rond het delen van gerechten en bijgerechten, die op schalen of in pannetjes op tafel komen. Per persoon bestel je twee à drie veelal mediterrane gerechten. Hoogstraat 73, 9000 Gent, 09 277 00 00, door73.be Horecaondernemer Geert De Paepe (hotel 1898 The Post) installeerde met chef-kok Gilles Bogaert twee restaurants in een gewezen taxidepot. Het vleesrestaurant Upper opende als eerste en was een schot in de roos. Fine dining-restaurant Taxi's volgde wat later en werd aanvankelijk in de markt gezet als een 'fine dining-garage'. De sfeer zat echter niet goed, wat het duo deed beslissen om het roer om te gooien. De mooie oude verwarmelementen bleven aan het plafond, maar de keuken werd verbouwd en er werd een grote houtskoolgrill toegevoegd. Taxi's is voortaan uitsluitend 's avonds geopend. Wilde vis en schaal- en schelpdieren van de grill met smeulende kolen van beuk staan centraal. Om de versheid te garanderen is het de bedoeling om in de toekomst grote leefbakken gevuld met zeewater te bouwen. Chef-kok onder Gilles Bogaert is Alice Lowies. Zij werd in huis opgeleid.Zuidstationstraat 35, 9000 Gent, 09 278 90 44, taxisrestaurant.be