Steeds meer chefs serveren elegante bordjes waarin groenten schitteren. Wij selecteren onze favoriete restaurants waar je als vegetariër of vegan in de watten wordt gelegd.
—Vlaanderen
And/Or
Dat chef Karen Shu haar keukencarrière begon bij sterrenrestaurants in New York voel je aan de kosmopolitische sfeer die in plantaardige wijnbar And/Or hangt: je eet er aan een ruwhouten toog in een rustgevende, intieme ruimte gehuld in zachte grijstinten. Vanop je comfortabele stoel (geen kruk, dat scheelt) heb je een perfect zicht op de beheerste choreografie van het keukenteam. De missie van de chef is tonen dat je met een volledig plantaardige keuken een gastronomische beleving zonder weerga kunt bieden. Daarin slaagt ze met elegante deelgerechten, zoals in een gerecht met tomaten, zilte groenten en krokante sla of een bereiding van artisjok, grapefruit en peultjes.
Haantjeslei 1, 2018 Antwerpen. andorantwerp.com
Camionette
Eerst was er Camion, toen Camionette, een upscale spin-off op de bruisende site van Pakt. Hier schuif je ’s avonds aan voor een plantaardig zesgangenmenu volgens de inspiratie van de chefs. Ook ’s middags kun je kiezen voor dit uitgebreide menu, of je houdt het compact met een lunchformule van drie gangen. Hoewel de pairing met natuurlijke wijnen van kleinschalige wijnbouwers erg aanlokkelijk is, kiezen vele trouwe klanten voor het doordachte non-alcoholische arrangement, waarvan alle dranken in huis worden gemaakt. Op voorhand reserveren is hier een must – wie geen tafel kan bemachtigen, kan zijn verdriet verdrinken in de aanpalende wijnbar.
Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen. camion-ette.be
Amaranth
Amaranth is een bedevaartsoord voor plantaardige gastronomen. In een statige witte villa, net buiten Gent, huist het restaurant van chef Pieter-Jan Lint en gastvrouw Carmen Duytschaever. Ze bieden een vegan seizoensmenu van maar liefst 7 gangen aan (en dan hebben we de verfijnde hapjes nog niet meegerekend) met doordachte bordjes vol verrassende smaken. Zo combineert de chef in een dessert de frisse zuren van kombucha met zoete tonen van geroosterde sencha-thee. Reserveer hier je tafel zeker op voorhand, het restaurant is enkel op vrijdag en zaterdag geopend – zo houdt de gedreven Pieter-Jan zijn week vrij om over het hele land workshops te geven aan professionals, met als doel de plantaardige revolutie verder te verspreiden.
Ringvaartstraat 51, 9820 Merelbeke. amaranth-plantbased.com
Bodhi
In deze warme, Aziatisch geïnspireerde eetplek draait alles rond plantaardig comfortfood. Chef I-wen Liu – ook medeoprichter van Liu Lin in Brussel – brengt in Bodhi een ode aan de smaken uit haar Taiwanese jeugd. Op het menu: geurige noedelsoepen, kleine bordjes om te delen en kruidige wokgerechten met tofoe of chicken-less chunks. Favorieten zijn de Taiwanese gua bao met jackfruit en hoisinsaus, of de romige miso-ramen met wakame en tempura. Alles is vegan, maar de smaken spreken elke fijnproever aan. Bij je eten drink je een mocktail van mango en munt of een thee van witte pioenroos en lychee. Bodhi bewijst dat plantaardig eten tegelijk rijk, speels en hartverwarmend kan zijn.
Tiensestraat 79, 3000 Leuven. bodhileuven.beµ
Lento
Lento is een vaste waarde bij de liefhebbers van de verfijnde plantaardige keuken. Eigenaars Tekla en Yolan hebben een missie: tonen dat vegan dineren bourgondisch en verrassend kan zijn. Bij Lento kies je voor een menu van drie tot zes gangen, dat wisselt met de seizoenen en inspiratie van de chef. Op het menu vind je spannende smaakcombinaties zoals een voorgerecht van bananenbloesem met ponzu of sorbet van passievrucht met rode vermout. Het hele menu kan ook in een handomdraai glutenvrij worden gemaakt, wat dit adres voor nog meer mensen toegankelijk maakt. Extra pluspunt: het menu is scherp geprijsd.
Zuivelmarkt 34, 3500 Hasselt. lentohasselt.be
Ferri
Ferri is een gezellig restaurant waar groenten in de spotlight staan en het seizoen het menu bepaalt. In hun open keuken serveren chefs Jethro en Julie een menu van drie of vijf gangen. Je kiest voor een vegetarisch menu waarin de biogroenten schitteren of voegt vis toe. Alles komt via korte keten de keuken binnen, van de groentevelden van boer Jens tot duurzame vis van Belgische boten. De gerechten zijn verfijnd, zonder poeha maar met veel gevoel. Denk: rode biet met gegrilde vijgen, dille en hazelnoot, of gebrande makreel met karnemelk, zonnewortel en citroenkaviaar. Klassiekers krijgen een eigen twist, zoals bij de groene asperges met bearnaise van dragon, pistache en ijskruid. Op de drankkaart schitteren natuurwijnen. Aan het eind van de maaltijd krijg je nog een welgemikt dessert, zoals een sorbet van meloen met amandel en crème anglaise: licht, precies en memorabel.
Ottogracht 58, 9000 Gent. ferrig.gent
De Keukentafel
Anna Wynants verbouwde de schuur van haar ouderlijk huis tot een restaurant waar je groenten eet recht van het veld. Opgegroeid op de boerderij van haar ouders, trok de keuken zo hard aan haar dat ze na haar studie sociologie op een biologische boerderij, bij een zuurdesembakkerij en later zelfs in de keuken van sterrenzaak Chambre Separée de kneepjes van het vak leerde. Om De Keukentafel op poten te zetten, trok ze haar zus Jozefien mee aan boord. Samen brengen ze het lekkerste van hun eigen veld op tafel tijdens het oogstseizoen, van mei tot oktober. Je eet hier een verfijnd zesgangenmenu waar groenten de hoofdrol spelen en vis, vlees en zuivel worden ingezet als subtiele smaakaccenten. Denk aan een carpaccio van gele biet of een millefeuille van aardappel met een jus van sjalot.
Aalmoezenijestraat 1, 9860 Oosterzele. de-keukentafel.com
—Brussels Gewest
Chaga
Chaga noemt zichzelf niet vegetarisch, maar de kaart biedt wel twee groentemenu’s, uitgewerkt door sterrenchef Kevin Lejeune in samenwerking met Kasper Kurdahl, creatief-culinair directeur van dit nieuwe adres. Het restaurant ligt op de vierde verdieping van Faubourg 21 – dat zichzelf ‘The Smallest Grand Luxury Hotel’ van Brussel noemt – en telt dertig couverts rond een open keuken met toog. Blikvanger is de robata, een traditionele Japanse houtskoolgrill die hier wordt ingezet om groenten naar een hoger niveau te tillen. Denk: krokante bloemkool met tamarinde en vadouvan, ravioli van zwarte look met parmezaancrème en dragongelei. Gerechten die moeiteloos zonder vlees of vis kunnen.
Marnixlaan 21, 1000 Brussel. faubourg21.com
Terter
Terter huist in de voormalige naaizaak Le Dé d’Or – de oude gevel bleef onaangeroerd. Ook binnen is het verleden nog voelbaar: kale bakstenen, verweerde spiegels, hout en oude tegels. Na een tussenstop in het nabijgelegen Prélude is het oorspronkelijke team terug op post, met een ruimer opgezet plantaardig project. De weekendbrunch blijft een vaste waarde, maar de grootste verandering is het nieuwe avondconcept: een reeks huisgemaakte sharing dishes. Zelfs de tofoe maken ze zelf – stevig van structuur en vol karakter, net als de rest van het menu. Geroosterde prei met kokos, gegrilde sucrine en BBQ-asperges: een doordachte kaart die uitnodigt tot delen.
Waterloosesteenweg 264, 1060 Sint-Gillis. terter.be
Place auxPlantes
Place aux Plantes is een kruidenwinkel en een plantaardige lunchplek ineen, gerund door herboriste Eglantine Richart en kok Sophie Lampsos, met Grieks-Libanese roots. Alles klopt: het interieur werd bedacht door Notan Office en bestaat uit baksteen, houten tegels en ter plekke gegoten beton. De borden zijn niet volledig vegetarisch (al staat er altijd een veggie optie op het bord), maar wel evenwichtig en transparant. Sommige gerechten blijven hangen, zoals de spiraalbörek met halloumi, courgette, munt en een smeuïge notenpaté. Net als de verrassende basilicumlimonade: licht kruidig, weinig suiker en fris.
Van Aastraat 36, 1050 Elsene. placeauxplantes.be
—Wallonië
L’Horizon
Achter de discrete gevel van een woning in Chaumont-Gistoux vind je L’Horizon. Aan het fornuis: Alessandro Ciriello, nog geen dertig, maar nu al een vaste waarde in de Waalse gastronomie. Hij leerde het vak bij Peter Goossens en Yves Mattagne, maar volgt hier resoluut zijn eigen kompas. ’s Avonds serveert hij een vegetarisch omakase-menu – Japans voor ‘ik laat het aan u over’ – opgebouwd op basis van het seizoen, de inspiratie van de dag en zijn eigen gemoedstoestand. Elk bord is een ontdekking – wortels in een diepe bouillon, een vluchtige espuma… – en soms brengt Ciriello het gerecht zelf aan tafel. Een klein gebaar, maar wel een dat je koestert.
Rue du Moulin 50, 1325 Chaumont-Gistoux. restaurantlhorizon.be