Van haute dog tot Nairobi-burger: 9 eetplekken in hip Leuven
Zin in lekkere mignardises, Italiaanse ‘patata’ of een kwaliteitsstreekbier uit Vlaams-Brabant tijdens uw bezoek aan de studentenstad? We selecteerden enkele hippe eet- en drinkplekken en eetwinkels.
Bar Stan
Dit koffiehuis en eetcafé in Berlijnse vintagestijl is een project van vier enthousiaste vennoten. Drie stammen uit de architectuur, de vierde heeft horeca-ervaring. De vier Leuvenaars richtten een beschermde interbellumwoning aan het basketpleintje in de wijk ’t Nieuw Kwartier in tot gezellig eetcafé.
Door gebruik te maken van kringloopdesign schept Bar Stan de indruk dat het eetcafé er altijd is geweest. Jong en oud voelen zich hier thuis. Ook gezinnen komen over de vloer voor een koffie, warme lunch of een zondagse brunch (17,50 euro). Groentenlasagne en Stan-burger zijn hun specialiteit. De muren zijn versierd met schilderijen, ingelijste insecten en andere werken van jonge Leuvense kunstenaars.
Constantin Meunierstraat 2, 3000 Leuven, 016 88 90 83.
Les Parisiennes
Het is tijdens het lunchuur gezellig druk in Les Parisiennes. De bar-bistrot is geschoeid op Franse leest, ligt aan het justitiepaleis en krijgt nogal wat advocaten over de vloer. Voor de open keuken staat een lange bar en er zijn ook enkele tafeltjes voor de onderonsjes. Je komt naar Les Parisiennes om iemand te ontmoeten bij een bijzonder glas wijn en als de honger begint te knagen, zijn er lekkere gerechtjes.
Bij zo’n Franse bistrot hoort een onbezorgde wanorde, een piano, een accordeon en een leien bord met de suggesties van de dag. Een portie ongepelde garnalen kost 6 euro, grattons de porc (spekjes) 5 euro, rilette van varkensvlees 11 euro, met lamsvlees gevuld koolblad (14 euro). Op de spijskaart tref je ook boulettes (gehaktballetjes) en toast in drie verschillende versies.
Schrijnmakersstraat 31, 3000 Leuven, 016 29 27 20.
Officina Clandestina
Dit kookatelier ligt aan de Sint-Antoniusberg, waar je als fietser uit het zadel moet om boven te raken. De werkplaats neemt de vroegere drukkerij Le Moniteur Belge in en is de speelplaats van Pino Caprioli. De zuiderse charmeur komt uit Rieti, een dorpje boven Rome. Hij is in Leuven begonnen met La Casa Italiana in de Naamse straat. Het was het eerste Italiaanse restaurant met uitsluitend pastabereidingen.
In Officina Clandestina heeft hij zijn ervaringen gebundeld en presenteert Pino een goedkoop en laagdrempelig gourmetrestaurant. Het repertoire is breed en gaat van broodjes en aperitiefhapjes tot Italiaanse specialiteiten als la patata (aardappel gevuld met eidooier en truffel – 16 euro) en crespelle ai porcini e salsiccia (kleine huisgemaakte flensjes, gevuld met eekhoorntjesbrood en vlees – 16 euro). Op de Italiaanse wijnkaart tref je heel wat natuurwijnen.
Sint Antoniusberg 6, 3000 Leuven, 016 58 40 26.
Taste M/museumcafé
Het M-Museum Leuven kwam in de plaats van het oude stadsmuseum en heeft een modern museumcafé Taste/M met een indrukwekkende collectie bieren. De broers Jurgen en Steven Bollion zijn gepassioneerde bierkenners. Zij studeren zythologie (brouwen en proeven van bier) en komen op voor kwaliteitsstreekbieren uit Vlaams-Brabant van brouwerijen als De Kroon (Neerijse), De Vlier (Holsbeek), Nieuwhuys (Hoegaarden) en Hof ten Dormaal (Tildonk). Specialiteiten zijn het Alpaïde-bier (brouwerij Nieuwhuys) en Kessel Blond (De Vlier), die uitsluitend in het Museumcafé rechtstreeks van het vat worden getapt.
Rein Van Den Branden is de chef-kok. Om de grote honger de baas te blijven presenteert hij een uitgebreid repertoire aan burgers (rund, vis, kalkoen, vegetarisch). Topper is de Nairobi-burger met tomaat, gekarameliseerde sprinkhaan, agavesiroop, spinazie en blauwgeaderde kaas (14,50 euro). De broertjes Bollion adviseren om bij deze burger een Rodenbach Vintage te degusteren (6,50 euro).
Savoyestraat, 3000 Leuven. Voor degustaties en bierevenementen: 0494 50 40 82.
Würst Haute Dogs
De hotdog is bezig aan een comeback en ook Jeroen Meus springt op de kar. De populaire televisiekok deed zijn gastronomisch restaurant Luzine van de hand en stapte met vennoot Nico Viaene van Bar Louis in Würst Haute Dogs. Meus en zijn kompaan transformeerden een oude apotheek aan het Leuvense Margarethaplein tot een hotdogtempel.
Met het laagdrempelig restaurant mikt Meus op gezonde winstmarges en probeert hij tegelijkertijd de hotdog in ere te herstellen. De ambachtelijke saucisse werd ontwikkeld in samenwerking met de Leuvense slager Philippe Rondue, bestaat uit honderd procent varkens- en rundvlees (geen broodkruim of additieven) en wordt op de houtskoolgrill gebakken. Meus ziet het groot en wil meteen een keten starten.
Margarethaplein 1, 3000 Leuven, 016 90 16 90.
EssenCiel
Niels Brants komt uit Oud-Heverlee, studeerde af aan Spermalie en volgde een specialisatiejaar in Koksijde. Hij werkte twee jaar in de vroegere Oesterbar in Leuven en vertrok naar Nuance in Duffel, waar hij drie jaar bleef en vertrok als chef. Hij nam samen met Ronina, die hij in Nuance leerde kennen, twee jaar terug de Oesterbar over en verbouwde de zaak tot EssenCiel. Binnen is plaats voor maximaal twintig eters.
Achter, in de gedeeltelijk zichtbare keuken, kokkerellen Niels en zijn helper op enkele vierkante meters. Zitten doe je op design stoeltjes of op muurbanken en de ruimte tussen de tafels is beperkt. Essenciel heeft een beknopte spijskaart. Trekpleister vormen de menuformules (52, 64 en 75 euro). De mooie bereidingen zijn verfijnd en complex en worden omlijst door verrassingshapjes en mignardises (minitaartjes), wat maakt dat eten in EssenCiel een avondvullend programma is.
Muntstraat 23, 3000 Leuven, 016 29 06 00. Gesloten op zondag en maandag.
D’Artagnan
Ernest Kaise begon als chef-kok van d’Artagnan in de Krakenstraat, dat aanvankelijk het bijhuis was van het vermaarde restaurant De Nachtuil. Vanaf 2000 exploiteerden Ernest en echtgenote Sandra De Vriese de zaak onafhankelijk en werd de lat hoger gelegd. Op zoek naar meer comfort vonden ze in 2010 een nieuwe locatie. Een majestueus pand werd op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier gerenoveerd.
De nieuwe inrichting verrast door de royale ruimtes, de privacy en het comfort, wars van bombast. Klanten komen vooral uit de overheid en de bedrijfswereld. De drietalige spijskaart vermeldt een twaalftal klassieke bereidingen en een vijfgangenmenu. De wijnkaart is Frans georiënteerd en ook duurdere wijnen komen aan bod.
Naamsestraat 72, Leuven, 016 29 26 26.
Botaniq
Peter Collen is de zoon van de internationaal gelauwerde gewoon hoogleraar en wetenschapper Désiré Collen (Thrombogenics, Fund+). Geneeskunde was niets voor Peter, die voor kok studeerde en twee jaar lang aan de slag ging bij De Karmeliet. In Londen werkte hij bij sterrenchefs als Pierre Koffmann en Marco Pierre White.
Zijn restaurant Botaniq is ondergebracht in de voormalige conciërgewoning van het Grasmushof en bestaat ondertussen zeven jaar. De spijskaart is beperkt. Elk menu kost 48 euro; het bedrag is een knipoog naar het huisnummer. Peter Collen kiest voor zo veel mogelijk lokale, dagverse seizoensgebonden producten.
Zijn kookstijl is herkenbaar en transparant: het hoofdproduct primeert, komt in een royale hoeveelheid op het bord en is gecombineerd met slechts enkele passende garnituren. Ook de kunstwerken aan de muur zijn gemaakt door de chef.
Kapucijnenvoer 48, 3000 Leuven, 016 22 23 17.
Tip van Kwinten De Paepe p>
– De topchef maakte twee jaar geleden de opmerkelijke overstap van het gastronomische Trente naar Brouwerij De Kroon, in Neerijse. Als kok en nu ook als leverancier kent hij het Leuvense horecaleven op zijn duimpje. p>
“Als je houdt van een mengeling van oosterse en westerse keuken, dan is Kokoon in de Muntstraat een echte aanrader. Je eet er lekkere nasi goreng en eiernoedels met scampi’s en chilisaus, maar ook een steak tartaar of eendenborst met sinaasappel.” p>
(PvD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier