In deze twaalf bars geniet je ook van heerlijk toogvoer
De hapjes mogen er zijn, maar het is de drankenkaart die het meest indruk maakt.
Vlaanderen p>
EDELROT
Een barista en een kok die samen een bar openen waar je natuurlijke wijnen kunt drinken en hartig toogvoer kunt proeven, maar ook een lekker kopje koffie met een stuk zelfgebakken taart: dat klinkt toch als de uitgelezen plek om de dag te laten verglijden? Zeker als je weet dat de wijnen van Edelrot van kleine domeinen komen, beheerd door eigenzinnige wijnbouwers. Ze kiezen expliciet voor wijnmakers die het gebruik van pesticiden, herbiciden en andere chemische toevoegingen vermijden. Op de hapjeskaart vind je charcuterie, lokale kazen, brood, zelfgemaakte tapenades en ingelegde groenten. Achter de kleine wijnbar vind je een al even kleine binnenplaats waar het in de zomer gezellig aperitieven is.
Hapjes 6,50 tot 17 euro. Steendam 64, 9000 Gent, wijnbar-edelrot.be. Zondag en maandag gesloten.
VINTO
Dit sympathieke restaurant, met zijn verweerde houten plafond, brute muren en kleine toog, is een project van twee ex-werknemers van voormalig driesterrenrestaurant Hertog Jan. Maar Pieter Fraeyman (de sommelier) en Karel Van Oyen (de chef) houden het hier veel bescheidener: zij willen complexloos lekker eten en drinken serveren. Van Oyen beperkt zijn borden tot een viertal producten, maar toch weet hij creatief voor de dag te komen. Zo serveert hij langoustine met duindoornbes, wortel en rode Thaise curry. Op het krijtbord heeft Fraeyman interessante flessen genoteerd, al doet hij zelf ook dienst als wandelende wijnkaart.
Lunchmenu 3 gangen 37 euro, driegangenmenu 45 euro, vijfgangenmenu 70 euro, zevengangenmenu 85 euro. Hoogstraat 7, 9770 Kruisem, vinto.restaurant. Zondag en maandag gesloten.
OSTERIA MORETTI
Tiana Moretti en Alexander Reniers hebben in de beste restaurants van België gewerkt en scheppen er zichtbaar plezier in om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hun klanten in de watten te leggen. Je kunt hier komen ontbijten, kiezen uit een reeks antipasti met een glas wijn of gewoon voor een snelle pasta gaan. In de namiddag is er gebak en koffie – geen slecht idee voor een restaurant tussen de winkelstraten. Alsof die lange werkdag nog niet genoeg is, bouwt het koppel het restaurant met zijn open keuken en lange witmarmeren toog ’s avonds om tot een ‘echt’ restaurant waar gasten één menu eten. Daaraan valt inderdaad te merken dat chef Alexander Reniers onder meer bij Hof van Cleve gewerkt heeft. ’s Morgens nog koffie met een croissant, ’s avonds kreeft/witte asperge/yuzu.
Viergangendiner 53 euro, vijfgangendiner 62 euro. Aldestraat 20, 3500 Hasselt, osteriamoretti.be. Dinsdag en woensdag gesloten.
VOS
Kleine Gust of Grote Gust? Dat is zowat de enige vraag waarop gasten in deze bistro boven het gastronomisch restaurant Table d’Amis een antwoord moeten zoeken: heb je weinig honger, dan ga je voor een gerechtje uit het Kleine Gust-gedeelte van de kaart, van een gegrilde witte pens tot een bordje escabeche van makreel met tomaat. Bij grote honger helpt Grote Gust. Dat deel van de kaart voorziet chef Matthieu Beudaert van steviger porties, zoals kabeljauw met coulis van tomaat of een haantje met cider en seizoensgroenten. Wie nog grotere honger heeft, kan kiezen uit een lijst nevengerechten, van gegrilde bloemkool tot frieten met mayonaise.
Met zijn open keuken, losse sfeer en kleine houten tafels weet Gust bovendien helemaal het DNA van een hedendaagse bistro te vatten. Je kunt hier snel een hapje eten, maar wie wil, kan ook een hele avond doorbrengen met Kleine en Grote Gusten.
Voorgerecht 6 tot 19 euro, hoofdgerecht 16 tot 38 euro. Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, gastrobargust.be. Zondag en maandag gesloten.
CUVEE
Bij Cuvee in Brugge gaan ze prat op het serveren van ambachtelijke wijnen. De definitie daarvan? Wijnen zonder kunstmatige aroma’s, weinig of geen toegevoegd sulfiet, wilde gisten en amper interventie tijdens de vinificatie. Tijdens de lunch en het diner rollen er charmante emaillen bordjes uit de keuken met gerechten als avocado met grijze garnalen of gelakt buikspek met spitskool. De hele dag door kun je charcuterie, kazen, oesters en andere hapjes degusteren, gecombineerd met een glas uit een van de 15 flessen die elke dag opengaan. Nadien kun je in de wijnshop flessen kiezen om het feestje thuis verder te zetten.
Hapjes tussen 6 euro en 18 euro. Philipstockstraat 41, 8000 Brugge, cuvee.be. Zondag en maandag gesloten.
FERMENT
Sommelier Yanick Dehandschutter en kok Glenn Verhasselt zijn de drijvende krachten achter Sir Kwinten. Op een boogscheut van hun bestaande restaurant openden ze dit jaar Ferment, een wijn- en bierbar waar je simpel en goed eet. Ferment ligt in het midden van het Pajottenland, wat je op de kaart merkt aan het ruime aanbod geuze en lambiek en de nostalgische plattekaas en radijsjes. Verder eet je hier klassiekers zoals goujonettes van noordzeevis of rundscarpaccio onder de noemer fingerfood. ’s Avonds wordt er ‘relaxfood’ geserveerd zoals konijn met geuze, vol-au-vent of gegrilde zeebaars. Op maandag smul je er van entrecote en op donderdag zijn er steevast ribbetjes. Bij alle gerechten worden een bier en een of twee wijnen gesuggereerd voor scherpe prijzen.
Gerechten tot 26 euro. Alfred Algoetstraat 1, 1750 Lennik, ferment.be. Dinsdag en woensdag gesloten.
WIJNBAR VERANDA
Veranda is een gastronomisch landmark in Antwerpen. Vroeger was het restaurant van chef Davy Schellemans een piepklein zaakje in Berchem, nu een ruim en kosmopolitisch restaurant annex wijnbar op het Antwerpse Noord. In het restaurant ga je om uitgebreid te tafelen met een vijfgangenmenu, maar in de wijnbar kun je perfect aperitieven of à la carte eten. Naast een mooie selectie natuurlijke wijnen en speciaalbieren kun je kiezen uit hapjes zoals mosseltjes, een pasta of chorizo. En als je het niet kunt laten, kun je ook het vijfgangenmenu bestellen om aan een laag tafeltje of de toog te degusteren.
Hapjes tussen 5 en 18 euro, vijfgangenmenu 55 euro. Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen, restaurantveranda.be. Zondag en maandag gesloten.
SURLIE
Bij wijnbar Surlie in Leuven vind je artisanale wijnen uit Italië. De wijnen, geïmporteerd van kleine wijndomeinen, kun je ter plaatste degusteren of per fles aankopen. Op de kaart staan kleine hapjes als goede olijven of gebrande amandelen, maar ook bordjes met geroosterde bloemkool, kappers met mosterdsaus, waterkers, pastrami of een mooie burrata met tomaat. Hierbij wordt het fantastische brood van de Leuvense zuurdesembakkerij Korst geserveerd. Houd de website in de gaten voor bezoeken van wijnmakers en proeverijen van specifieke domeinen of wijntypes.
Hapjes tussen 3,50 en 12,50 euro. Wandelingstraat 5, 3000 Leuven, surlie-natuurwijnen.be. Zondag,maandag en dinsdag gesloten.
Brussels Gewest p>
SAKE BAR BRUSSELS
Zin om het mysterie van de sake te ontrafelen, die geheimzinnige gefermenteerde drank uit Japan waarover zoveel onzin wordt verteld? Zoek niet verder, deze hedendaagse izakaya heeft het antwoord op al je vragen. Het concept steunt op een reeks hapjes, een soort Japanse tapas waarmee pure pairings worden gecreëerd. Naast de initiatiesessies (elke derde dinsdag van de maand voor 50 euro per persoon, maximaal 8 deelnemers) biedt Sake Bar Brussels een interessante kaart waarmee je zelf aan de slag kunt volgens een systeem van diverse basissmaken: krachtig, licht, fruitig, gerijpt, complex, fris. Ook het strakke interieur is smaakvol, met vlakke tinten, sobere tafels en scheidingswanden van rijstpapier.
Fingerfood 5 euro, sake 6 euro. Justus Lipsiusstraat 17, 1040 Etterbeek, 02 770 01 32, sakebar.eu. Zaterdag en zondag gesloten.
BAR DU CANAL NV
Bar du Canal is iets tussen een eethuis en een wijnbar. Je eet er (Deens) brood en drinkt er (natuurlijke) wijn. Dat brood is een variatie op het bekende smørrebrød: sneden roggebrood die de Scandinaviërs naar eigen fantasie beleggen. Het proberen waard is het smeuïge beleg op basis van rillettes van makreel, jonge uitjes en augurken. En dan zijn er de Scandinavische tapas: tartaar van gerookte zalm, waterkers en haringeitjes, gegrilde asperges, radijs en feta en vooral de tartaar van rundvlees – Baskische Txogitxu, het beste van het beste – met eierdooier en mierikswortel. Wat de wijn betreft: er is een uitgebreide, verleidelijke kaart vol heerlijke natuurwijnen: Mosse, Puzelat, Villemade, C. & P. Breton, Frick, Chaffardon…
Smørrebrød vanaf 8 euro. Antoine Dansaertstraat 208, 1000 Brussel, 02 355 53 73. Maandag gesloten.
Wallonië p>
BLAHBLAH WINE
Het concept is simpel: onvergelijkbare wijnen met body die meteen aanzetten tot het bouwen van een feestje. Kortom, een onweerstaanbare wijnbar, temeer daar het aanbod erg gevarieerd is en regelmatig vernieuwd wordt, in combinatie met aangepaste gerechten. Wij herinneren ons een Bretonse artisjok gevuld met feta, grijze garnalen, prei en radijs, maar ook een ventrêche van tonijn en een mooi assortiment fijne vleeswaren. Het langgerekte interieur is overigens goed doordacht. Een tip? Reserveer de hoge tafel in de wijnkelder zodat je een mooi zicht hebt op de zorgvuldig geselecteerde wijnflessen: Marcel Lapierre, Domaine des Foulards Rouges en andere minder bekende parels.
Hapjes en wijnen vanaf 4,50 euro. 6 rue de Marcinelle 6, 6000 Charleroi, 0493 749 194. Zaterdag en zondag gesloten.
PEPITE
Pépite is een gouden vondst: een gastronomisch restaurant dat een simpel eethuis werd. Die metamorfose hebben we te danken aan Catherine Mathieu. Haar Pépite is een juweel van een zaak die ze met een eindeloos talent heeft ingericht. Van de kaarsenflessen tot de schorten, van het keldergewelf tot het schuifraam dat een briesje binnenlaat, niets is aan het toeval overgelaten. Dat geldt ook voor de wijnen – Julien Guillot, Nicolas Renaud… herinneringen aan het sterrenavontuur – maar ook meer betaalbare flessen zoals die van Sénat of Domaine du Possible of de zeer smaakvolle flessen van Anthony Tortul (La Sorga). En het geldt zo mogelijk nog meer voor de keuken van de jonge chef Kevin Perlot, die nog veel van zich zal laten horen. Memorabel zijn de schelpen in bouillon met melisse, maar proef er ook pareltjes die zijn ontsproten aan de verbeelding van de chef zoals makreel met mesclun en kruidencoulis.
Hapjes vanaf 9 euro, lunch 22 euro. 44 rue Notre-Dame, 5000 Namen, 081 22 91 81, pepite-resto.be. Woensdagmiddag, zaterdag en zondag gesloten.
VINO VINO
Op dit adresje, dat het ontdekken méér dan waard is, zwaait de sympathieke Marc Detraux, de vroegere sommelier van l’Eau Vive in Arbre, de scepter. De sfeer doet denken aan een simpel eethuis, en je eet er kleine gerechtjes om te ‘degusteren en bediscussiëren’ zoals ze je hier aanraden. Proef de escavèche la Madeleine, warme Hervekaas met peren en komijn, gedroogde vleeswaren, verfijnde kazen… De inrichting van de lange eetzaal met Parijse metrotegels, donkere muren en veel hout is gezellig. Mooi meegenomen: je kunt er wijn per glas bestellen uit drie flessen die ze voor je openen en waarop ze telkens een streepje zetten als je je nog eens laat bijschenken.
Hapjes vanaf 7 euro, wijnen vanaf 4,50 euro. 61 rue des Brasseurs, 5000 Namen, 081 26 00 51, vinovino.be. Zondag en maandag gesloten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier