Vegetarische kerstkrans met rodebieten’ketchup’

7467597

Parelgort is een van de basisingrediënten van dit gerecht. Het is een vrij onbekend maar lekker, gezond en veelzijdig graanproduct dat ontstaat door gerstkorrels van hun vliesje te ontdoen. Die korrels kun je koken en op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rijst.

Ingrediënten

Voor 5-6 personen

  • 150g parelgort
  • 1 rode ui
  • 125g champignons
  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 handjes verse spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 240g gekookte kikkererwten
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 60g walnoten
  • 80g (kikkererwten)meel
  • 1 ei
  • peper – zout – nootmuskaat – za’atar

Rode bieten “ketchup”:

  • 2 grote tomaten
  • 3 grote voorgekookte rode bieten
  • 1/2 ui
  • 1 zoete appel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetl rode wijnazijn
  • 2 eetl honing

Extra

  • Dille
  • Bladpeterselie
  • Veldsla
  • Granaatappelpitjes
  • Hazelnoten

rijstrand Ø24cm

Bereiding

  1. Als het kan, kan je dit gerecht best een dag op voorhand maken. Kook de parelgort gaar. Hak (eventueel met behulp van een keukenmachine) de ui, champignons en courgette in zeer fijne blokjes. Plet het teentje knoflook.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Roerbak hierin de gesneden groenten en knoflook voor een vijftal minuten.
  3. Hak of plet intussen de gekookte kikkererwten fijner. Voeg deze toe aan de groenten, alsook de spinazie.
  4. Hak de walnoten fijn en voeg deze samen met de zonnebloempitten toe. Haal de pan van het vuur.
  5. Doe het mengsel samen met de gekookte en uitgelekte parelgort, meel en ei in een grote mengkom en meng met je handen. Breng rijkelijk op smaak met peper, zout, nootmuskaat en za’atar. Vet een rijstrand in met wat boter. Doe het kikkererwtenmengsel hierin en druk goed aan. Laat alles een paar uur, tot idealiter een nacht, opstijven.
  6. Maak intussen de “ketchup”. Snijd de tomaten, rode bieten, ui en appel in gelijke stukjes. Voeg deze samen met de olijfolie, azijn en honing in een kom en breng aan de kook. Laat 20 minuten sudderen. Haal van het vuur en pureer met een staafmixer tot een glad mengsel. Doe in een gesteriliseerde bokaal en laat afkoelen.
  7. Bak, nadat het kikkererwtenmengsel voldoende is opgesteven, de krans 40 minuten op 180°C. Haal nadien uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
  8. Maak de randen los met een satéprikker, zet een bord over de bakvormrand en draai het om. Bestrijk de bovenkant met de rodebieten “ketchup” en decoreer met veldsla, bladpeterselie, dille, hazelnoten en granaatappelpitjes. Serveer de veggie kerstkrans met leuke side-dishes zoals geglaceerde worteltjes of een koolsla.

Opmerking: za’atar is een kruidenmengeling van sumac, tijm, majoraan, oregano en basilicum.

Dit is een recept van Michael Ternoot, schrijver van de blog Veg & Tables.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content