Spruiten en gekookte aardappelen samen ‘gestampt’ tot stoemp met halve centimeter dikke sneden gebakken vers spek.
Ingrediënten voor spruitenstoemp
400 g fijn gesneden groene kool
150 g grof gesneden rapen
300 g grof gesneden ui
200 g grof gesneden preiwit
1/2 kg gehalveerde Brusselse spruiten
250 g wortelen
een tak grof gesneden witte selder
1 kg geschilde bintjesaardappelen in blokjes van 2 cm
een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm)
150 g boter
zout en peper
ongeveer 2 liter kalfsfond.
Bereiding
1. Laat alle groenten 10 minuten in de boter ‘zweten’, voeg dan kalfsfond en het kruidentuiltje toe en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Voeg daarna aardappelblokjes toe en laat nog 20 minuten pruttelen onder deksel.
2. Bak halve centimeter dikke sneden vers spek. Werk nooit met gerookt of gepekeld spek.
Biertip: Leffe Bruin. Het gerecht ‘spruitenstoemp met spek’ is eigenlijk zachtaardig van smaak. In België eten de kinderen dolgraag gerechten met stoemp, men zegt wel eens: ‘Het is kinnekens-eten’. Daarom passen we er de zachtaardige Leffe Bruin bij, een bier dat zoet-bitter is van smaak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier