Voor 4

1 prei

1 ui

1 blad palmkool

2 el olijfolie

1/2 kleine pompoen

100 g gedroogde splitkikkererwten (of 100 g voorgekookte kikkererwten uit blik of bokaal)

peper en zout

2 el biogroentebouillon of 1 blokje groentebouillon

2 gerookte makreelhaasjes of -filets

Voor de pesto van palmkool:

4 palmkoolbladeren

1 teentje look

1/4 tl grof zeezout

3 el gemalen parmezaan

2 el getoaste amandelschilfers

zeste van 1/2 citroen

4 el olijfolie

Snij prei, ui en 1 palmkoolblad fijn, stoof kort aan in de olijfolie. Schil de pompoen, snij in blokjes. Voeg toe, samen met de kikkererwten. Overgiet met 2 l water, breng op smaak met peper, zout en de bouillon. Laat 45 min. zacht garen, mix. Werk af met stukjes gerookte makreel.

Mix voor de pesto de fijngesneden palmkoolbladen met de rest van de ingrediënten. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe voor een smeuïge structuur. De pesto is lekker met een boterham bij de soep.

Tip: De kikkererwten zorgen voor een mooie romige binding in de soep. Amandelschilfers toast je een paar minuten zonder vetstof in een koekenpan.