Donuts op zo’n Marokkaans: zo maak je sfenj
-
Difficulty
Average
Hakim Chatar: ‘The best of both worlds is dit: smoutebollen die op een donut lijken. Sfenj is een traditioneel Marokkaans gefrituurd deeggerecht met een ronde vorm en een gat in het midden. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of als tussendoortje en is heel populair in Marokko. Ik heb veel geleerd van mijn moeder, maar dit is nu eens een signature dessert van mijn vader. Hij maakt vaak die lekkere zoetigheden waar ik maar al te graag van eet. Shout-out naar papa!’
Voor 4 personen
Plantaardige olie (om te frituren)
500 g bloem + wat extra
7 g gedroogde gist (1 zakje)
1 tl keukenzout
15 g kristalsuiker
350 ml lauwwarm water
Wat (poeder)suiker of honing
1. Verhit de olie in een pot of frietketel tot 180 °C.
2. Meng in een grote kom de bloem, gedroogde gist, het keukenzout en de kristalsuiker.
3. Voeg geleidelijk het water toe aan de droge ingrediënten en kneed tot een zacht en soepel deeg. Het deeg zal vrij plakkerig zijn, dat is normaal.
4. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het elastisch en (nog steeds) plakkerig is.
5. Dek de kom af met een schone theedoek. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dat duurt meestal 1 tot 2 uur.
6. Bestrooi de werkplek met bloem en kneed het deeg even door.
7. Verdeel het daarna in kleine balletjes. Druk met de duimen een gat in het midden van elk deegballetje.
8. Frituur de sfenj in de hete olie, 2 à 3 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
9. Bestrooi de sfenj royaal met poedersuiker of honing en serveer ze warm.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier