Van Koreaanse mandu’s en Japanse gyoza’s tot creatieve dimsum: deze gezellige dumplings zijn comfortfood en culinaire verwennerij in één, en het ideale hapje voor de nakende feestperiode.
Natuurlijk kun je ze uit een diepvrieszak in je frituurketel laten glijden. Maar de met liefde gevulde en zelf geplooide flapjes bezorgen je niet alleen een middag huiselijke gezelligheid op een frisse herfstdag, ze tonen ook hoezeer je je gasten waardeert tijdens de komende feesten. Aperitiefhap, tv-snack of hoogstaand voor- of bijgerecht: tien recepten voor dumplings.
10 recepten voor dumplings
1. Gyoza’s met varkensvlees
Ze houdt van de zoektocht naar de perfecte ingrediënten en noemt het rollen van gyoza’s pure ontspanning. ‘Geen zorgen als het even duurt – online vind je massa’s tutorials om de techniek te perfectioneren.’ Een recept van hobbykok en model Yumi Lambert.

© Clément Delepierre
2. Vegan mandu’s
Dumplings zijn echte kameleons in de keuken en net hun veelzijdigheid maakt dat iedereen er zo dol op is. Dat geldt zeker voor de Koreaanse mandu’s, die je kunt vullen met je favoriete ingrediënten, en dus ook helemaal plantaardig kunt maken.

© Anaïs Lesy
3. Runderdumplings met BBQ-taresaus en verse munt
Een recept dat we konden ontfutselen aan de dumpingexpert bij uitstek: restaurant Steamy Windows in Gent. Deze runderdumplings met barbecuesaus zijn een schot in de roos.

4. Open dumplings met varkensvlees en garnalen
Deze goudgele dumplings zijn gekend onder de naam ‘siu mai’ en hebben een plaatsje onder de populairste dimsum ter wereld. Ze zijn namelijk in een ommezien klaar en worden vaak op straat verkocht als hapje.

© Paul Winch-Furness
5. Crystal veggie dumplings met glutenvrije wraps
Vegetarisch en glutenvrij: met deze dumplings maak je iedereen blij. Een recept van referentie Mico & Jon in Antwerpen.

6. Japanse dumplings
Restaurant Samouraï is een vaste waarde in Brussel sinds 1974 en een instituut wat de Japanse gastronomie in ons land betreft. Hun gyoza’s zijn dan ook niet te versmaden. Zo maak je ze zelf…

7. Gyoza met shiitake en chili-sesamdip
Reisgidsenuitgever Time to momo maakte een kijk- en kookboek met 44 gerechten uit dertig steden. Het zou al te gek zijn mochten er geen dumplings in te vinden zijn, en kijk: een Japans recept.

©Time to momo
8. Gezellige gyoza met kip
Een izakaya is voor een Japanner wat een tapasbar betekent voor een Madrileen. Wil je die ontspannen sfeer thuis oproepen? Begin dan met de bereiding van deze gyoza met kip.

© Diane Hendrikx
9. Mandu’s met vlees
We zeiden het al: de ‘ravioli van de dimsum’ kun je op verschillende manieren klaarmaken en vullen met wat je nog in de koelkast vindt. Dit authentieke recept voor mandu’s met vlees biedt alvast inspiratie.

© Anaïs Lesy
10. Gebakken en gestoomde dumpling met scampi’s
Geïnspireerd geraakt voor je feestmenu? Dumplings kun je een dag vooraf klaarmaken en in de koelkast bewaren. Je hoeft deze buideltjes met scampi’s dan enkel nog te stomen of te bakken voor het serveren.
