Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 middelgrote aubergines
  • 4 el Turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 citroen (geperst)
  • 6 el tahin
  • 1/2 granaatappel (alleen de pitjes)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200?C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en leg ze (met de schil naar beneden) op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif die in de oven en bak een kwartier, zodat de aubergines gegrild worden en een rokerige smaak krijgen.

Terwijl de aubergines in de oven zitten, doe je de Turkse yoghurt, de tahin, de knoflook, het zout en de komijn in een kom. Pers daarna de citroen uit en voeg het sap toe aan de andere ingrediënten in de kom, waardoor de pasta wat dikker wordt. Roer alles nu goed door elkaar.

Haal de aubergine na 15 minuten uit de oven. Lepel het vruchtvlees - inmiddels bijna vloeibaar - uit de aubergine, zonder de schil mee te nemen. Voeg het toe aan de rest en roer alles weer goed door elkaar.

Doe de moutabal in een schaaltje en garneer met granaatappelpitjes. Zelf houd ik ervan de de pitjes in het midden van de moutabal te leggen, maar doe wat jij mooi vindt. Sprenkel er tot slot nog een eetlepel olijfolie overheen; hiermee geef je de moutabal extra glans.

Je kunt de moutabal met platbrood serveren als mezze, maar ik gebruik het soms ook als extra topping bij vleesgerechten.

Variatie: maak moutabal in plaats van met aubergine, eens met courgette.

Verwarm de oven voor op 200?C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en leg ze (met de schil naar beneden) op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif die in de oven en bak een kwartier, zodat de aubergines gegrild worden en een rokerige smaak krijgen.Terwijl de aubergines in de oven zitten, doe je de Turkse yoghurt, de tahin, de knoflook, het zout en de komijn in een kom. Pers daarna de citroen uit en voeg het sap toe aan de andere ingrediënten in de kom, waardoor de pasta wat dikker wordt. Roer alles nu goed door elkaar.Haal de aubergine na 15 minuten uit de oven. Lepel het vruchtvlees - inmiddels bijna vloeibaar - uit de aubergine, zonder de schil mee te nemen. Voeg het toe aan de rest en roer alles weer goed door elkaar.Doe de moutabal in een schaaltje en garneer met granaatappelpitjes. Zelf houd ik ervan de de pitjes in het midden van de moutabal te leggen, maar doe wat jij mooi vindt. Sprenkel er tot slot nog een eetlepel olijfolie overheen; hiermee geef je de moutabal extra glans.Je kunt de moutabal met platbrood serveren als mezze, maar ik gebruik het soms ook als extra topping bij vleesgerechten.Variatie: maak moutabal in plaats van met aubergine, eens met courgette.