Krokante taartjes met rood fruit en vanillecrémeux

Deze krokante taartjes met rood fruit en vanillecrémeux zijn een recept van Nicolas Misera van AIRrepublic.

Voor 4 personen
  • 2 eidooiers
  • 1/2 glas water
  • 200 g rood fruit naar keuze, zoals frambozen, blauwe bessen, rode bessen
  • 50 g poedersuiker
  • 2 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)
  • 2 takjes muntblaadjes
  • 4 pecannoten, in stukjes
  • 4 meringues, verbrokkeld (op de foto staafjes, te koop bij delicatessenwinkel)
Voor de vanillecrémeux
  • 75 g eidooiers
  • 60 g suiker
  • 250 ml room
  • 100 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 blaadjes gelatine, geweekt in koud water en uitgeknepen
Bereiding
  1. Klop de eidooiers los, doe het water erbij en roer door. Dompel het fruit hier een paar seconden in, laat uitdruppelen en rol het door de poedersuiker. Leg te drogen. De suiker zal rond het fruit kristalliseren.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 min. ontdooien op het aanrecht. Snijd er 4 mooie repen van. Prik gaatjes in het deeg en leg de repen op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze 8 min. in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en druk met een doek de lucht uit de repen bladerdeeg. Zet de bakplaat nog 10 min. terug in de oven totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is. Laat goed afkoelen.
  3. Klop voor de vanillecrémeux de eidooiers met de suiker tot een mooie vaste substantie. Verwarm de room en melk in een pan tot het kookpunt. Doe het vanillestokje erbij. Haal de pan van het vuur en voeg de opgeklopte eidooiers toe aan het melkroommengsel. Roer goed door met een garde en zet terug op laag vuur. Blijf roeren en zorg dat het mengsel net onder het kookpunt blijft. Haal van het vuur als het mooi dik wordt. Haal het vanillestokje eruit. Voeg de gelatine toe en roer goed door. Doe in een bakje en dek af. Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  4. Leg op elk bord een reep bladerdeeg. Bestrijk elke reep met de vanillecrémeux. Bedek met het gesuikerde fruit. Garneer met de muntblaadjes, pecannoten en de meringue. Op de foto is er poeder van gevriesdroogde framboos overheen gestrooid, maar dat is niet noodzakelijk. Serveer de taartjes met rood fruit direct.

Uit: Joie de Vivre, Sacha de Boer, Babs Assink en Janine Smits (Terra)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content