Meer dan Belgisch: geef je frietjes een internationale twist voor Nationale Frietdag
Niet 21 juli maar 1 augustus is de echte nationale feestdag. Misschien wel het belangrijkste exportproduct van ons land wordt dan gevierd: de Belgische friet. Maak er een internationaal eetfestijn van met deze frietjes van over de hele wereld.
Belgische frietjes danken hun perfectie – zacht binnenin, knapperig aan de buitenkant – aan het dubbel frituren. Ze zijn zowel een volwaardig hoofdgerecht als hét bijgerecht voor andere Belgische klassiekers als mosselen of stoofvlees. Wil je wel eens wat anders dat kleintje met stoofvleessaus, dan zijn ook internationaal de mogelijkheden eindeloos. Probeer eens frietjes uit Japan, een Canadese poutine, Koreaanse honingboterfrietjes of een Turkse versie van de mitraillette. Slaptjips, iemand? Zestien varianten op onze nationale trots.
Van Afrika tot in Amerika: 16 keer frietjes
Zuid-Afrika: Slaptjips
Zuid-Afrikanen bakken ze niet krokant maar houden van zachte of ‘slappe’ frietjes. Ze zijn daarom langer op een lagere temperatuur gefrituurd dan de onze. Soms zijn ze vooraf al geweekt in azijn. Ze gaan ook maar één keer in de frituurolie om voldoende slap te blijven. Slaptjips werk je af met zout en azijn.
Peru: Salchipapas
Populair als streetfood in heel Latijns-Amerika maar oorspronkelijk uit het Peruviaanse Lima: salchipapas, een samentrekking van ‘salchicha’ en ‘papa’. De dungesneden worst en frietjes krijgen ketchup en mosterd, crema de aceituna en pikante aji-saus als garnituur. Soms gaat er nog een gebakken ei of kaas bovenop.
Turkije: Patso
Patso is het Turkse equivalent van onze mitraillette: friet op een broodje. De naam is een samentrekking van ‘pastırma’ en ‘sucuk’, twee vleesvarianten die er dan ook vaak in terug te vinden zijn.
Zuid-Korea: Honingboterfrietjes
Geef Honey Butter Fries in op TikTok en je zult merken hoe populair deze Koreaanse variant is. De naam zegt het al: je maakt het gerecht door je frietjes te behandelen met honing en boter.
Japan: Furaido Potato
In Japan zijn ze dol op Furaido Potato (of fried potato). Japanse frietjes zijn vaak op smaak gebracht met furikake: een kruidenmengsel van zeewier, chili, knoflook en sesamzaadjes. Je kunt je frietjes ook een Japanse toets geven met bonito-vlokken. Maak zelf je Furikake-kruidenmix of probeer deze fish-and-chips uit Tokio.
Canada: Poutine
Poutine – letterlijk ‘een zootje’ – is typische Canadese streetfood. Over de goudbruine frieten gaat een hete bruine vleesjus en flink wat kaaswrongel (‘cheese curds’) – vlokken witte kaas.
Griekenland: Patates Tiganites
Patates Tiganites zijn in olijfolie knapperig gebakken aardappelschijven of frieten, gemengd met een mix van mediterrane kruiden. Veelal gaat er olijfolie, oregano, knoflook, citroenschil en soms een beetje feta bij. Hier vind je het recept van een Griekse oma.
Kenia: Masala-friet
De smeuïge Keniaanse Masala-friet zwemt in een pittige tomatensaus, gekruid met chilipoeder, paprika of tandoori masala en een kneepje citroen.
Italië: pizza con le patate fritte
In tegenstelling tot wat je zou denken is pizza met frietjes geen tegemoetkoming aan de toeristen maar een Italiaanse klassieker. Er bestaan varianten met zowel pizza bianca (zonder tomaat) als een klassieke pizza margherita.
India: Fingerchips
Voor de Indiase Fingerchips bestaat niet een specifieke bereiding. Soms krijgen de frieten een laagje tarwemeel voor het frituren om ze extra knapperiger te maken. In andere recepten worden ze dan weer vooraf gekruid met kurkuma. Na het bakken wordt er zout, chaat masala en/of chilipoeder over gestrooid.
V.S.: Chili cheese fries
Chili cheese fries, a.k.a. Coney Island fries, is Amerikaanse ‘loaded’ friet. Bovenop de frieten komt een laag chili con carne en geraspte kaas – meestal cheddar. Maak ze zelf met ons recept voor chili con carne loaded fries. Of probeer de loaded fries met bacon en cheddar.
Groot-Brittannië: Fish & chips
De meest iconische combinatie vindt haar oorsprong over het kanaal: fish & chips. De gefrituurde, gepaneerde vis en dikke frieten worden besprenkeld met azijn en traditioneel gegeten met geprakte erwten. Maar er zijn ook meer hedendaagse varianten van het recept.
Groot-Brittannië: Currychips
Waar het bij fish and chips een volwaardige maaltijd betreft, eten de Britten currychips vaak als late snack bij of na het uitgaan. De frietjes zijn bedekt met geraspte kaas en een currysaus die minder pittig is dan een Indiase curry.
Nederland: Kapsalon
De Kapsalon is een op en top Nederlandse creatie, bedacht door een Rotterdamse kapper. De frietjes gaan onder een laag kebabvlees en salade, afgebakken met een laag gouda en nog wat sambal en knoflookmayo erbovenop. Probeer de versie van Jeroen Meus.
Spanje: Patatas bravas
Nog zo’n klassieker. Patatas bravas zijn misschien wel de meest bekende en wijd verspreid geraakte Spaanse tapa. De gefrituurde aardappelblokjes aardappel smaken het best met de bijhorende pittige rode saus en aioli.
Finland: Makkaraperunat
In Finland kennen ze friet met worst, mosterd, ketchup, mayonaise, ui en ingelegde komkommer als makkaraperunat of ‘worstaardappelen’. Deze video toont hoe je het gerecht klaarmaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier