Frieten

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

3 kg halfbloemig-halfvastkokende grote aardappelen

frituurvet of -olie

zout

Schil de aardappelen en snij in staafjes van 7 bij 1 cm. Droog af met een keukenhanddoek en spoel ze niet in koud water om het zetmeel te behouden. Zo zullen de frieten mooi bruin kleuren. Verhit het frituurvet of de -olie tot 160°C en bak er de frieten 5 minuten in. Laat ze goed uitlekken en schud ze flink op om het overtollig vet te verwijderen. Leg de frieten op keukenpapier en laat ze 30 minuten rusten. Schud regelmatig op om aan elkaar kleven te voorkomen.

Verhit het vet of de olie tot 180 à 185°C, en bak er de frieten licht goudbruin en krokant in gedurende ten minste 1 minuut. Laat ze goed uitlekken en schud ze flink op. Leg ze op een schotel op absorberend papier en kruid licht met zout. Dien onmiddellijk op.

* Hoewel nu bijna iedereen frituurt met plantaardige olie bekomt men het smakelijkste resultaat met ossenwit of rundervet. In olie gefrituurde frieten zijn steeds lichter van kleur dan in ossenwit gebakken frieten. Bij het bakken van frieten is de baktemperatuur van fundamenteel belang: perfect gebakken frieten zijn krokant en goudbruin langs buiten en zacht binnenin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content