Heel vaak in promo en zo veelzijdig dat zelfs vegetariërs niet zonder kunnen: de drukke en dure septembermaand vraagt om gerechten met gehakt. Tien recepten uit alle hoeken van de wereld.
Gehakt komt voor in gerechten over de hele wereld (zie recepten), als een methode om vleesresten op te gebruiken. Doorheen de eeuwen werd het concept verder ontwikkeld zodat we nu de keuze hebben tussen runds-, kalfs-, lams-, varkens- en kippengehakt of gemengd gehakt. Dat er zelfs plantaardige varianten bestaan, bewijst hoe onmisbaar het is. Door z’n oorsprong als slagersafval is het ingrediënt evenwel wat miskend. Er bestaan nochtans heel wat manieren om gehakt zo te bereiden dat het zelfs een publieksfavoriet wordt. Met deze recepten ga je zo goedkoop (want: september) of luxueus als je zelf wil.
Van Mexico tot Vietnam: gehakt op 10 manieren
1. Taco met guacamole en rundergehakt
Dit recept voor taco’s met rundergehakt konden we ontfutselen aan restaurant Bar Bulot. Doe er nog wat fijngesneden ijsbergsla bij om ze extra krokant en fris te maken.

2. Mandu’s met vlees
Koreaanse dumplings kan je op verschillende manieren klaarmaken en vullen met je favoriete ingrediënten. Dit recept voor mandu’s met gemengd gehakt is alvast een heel lekkere manier.

3. Vol-au-vent
Hoewel de vol-au-vent stevig verankerd is in de Belgische brasseriekeuken, hebben we het recept eigenlijk aan de Fransen te danken. Het belangrijkste ingrediënt is tijd, kip én – voor de onmisbare balletjes: kalfsgehakt.

4. Kruidige Vietnamese vleessalade met rundergehakt
Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. Een van de lekkerste Aziatische gerechten-in een-kommetje is deze Vietnamese larb met rundergehakt.

5. Pompoensoep met gehakt en noedels
Pompoen is de ideale groente om liters soep mee te maken. Doe er een portie noedels en rundergehakt bij en je krijgt een voedzame maaltijdsoep die het goed doet als meeneemlunch.

6. Pasta al ragù
Er bestaat niet één sluitend recept voor een wijdverspreid gerecht als pasta al ragù (we kijken naar jou, spaghetti bolognaise). Deze versie op basis van rundgehakt komt uit Emilia-Romagna, de Noord-Italiaanse regio waartoe Bologna wordt gerekend.

7. Moussaka
Deze zelfgemaakte moussaka met Griekse salade is het lekkerst als je hem een dag op voorhand maakt. Geen fan van lamsgehakt? Je kunt ook voor puur rundergehakt kiezen.

8. Cheeseburger
De lekkerste cheeseburger maak je thuis. De perfecte burger heeft z’n smaakpalet in balans en combineert verschillende texturen, van de sappige vleesschijf op basis van rundergehakt tot krokante slablaadjes.

9. Lamskofta met pistache
Het geheim van een perfecte kofta zit in ‘m de kruiding. Mager gehakt vraagt immers om een flinke snuif peper en zout, een stevige dosis specerijen én een handje pistachenoten voor wat extra bite.

10. Gehaktballetjes met melasse, gember en paksoi
In haar kookboek Puur, Lekker, Vers beschouwt culinair auteur Tess Ward eten in de zuiverste vorm. Een van haar pure recepten zijn deze voedzame en eenvoudige balletjes van varkensgehakt die ze klaarmaakt in de oven.
