Turkse gerechten klaarmaken zonder urenlang te zwoegen in de keuken: in haar kookboek Turkish Express leert expat Hale Amus ons hoe we dat klaarspelen. Dit is Amus’ recept voor sipsak beyti of Turkse köfte in deeg met tomatensaus en yoghurt.
Hale Amus: ‘Deze snelle versie van beyti kebap komt van Özge Candanoglu – ingenieur, werkende moeder en gepassioneerd gastronoom. Nadat ze van Turkije naar Rotterdam verhuisde, bleef ze haar culinaire ontdekkingen verkennen en delen – van restaurantervaringen tot traditionele Turkse smaken – via haar Instagrampagina Damaktandimaga. Ze organiseert ook pop-up-mezze-evenementen, waarbij ze haar liefde voor lekker eten en Turkse gastvrijheid aan een breder publiek laat zien. Özges originele recept vroeg om yufkafilodeeg, maar de strijd om er te vinden dat niet als karton is, dwong me om het nog verder te vereenvoudigen, met haar goedkeuring, door in plaats daarvan tortilla’s te gebruiken. Het resultaat is een gerecht dat net zo smaakvol is, maar veel gemakkelijker te maken. Perfect voor drukke dagen, etentjes of wanneer je iets indrukwekkends wilt serveren zonder uren in de keuken te staan.’
Voor 4 personen
VOOR HET VLEESMENGSEL
400 g gehakt (70% lam, 30% rundvlees)
1 ui, geraspt en uitgeknepen
2 tenen knoflook, geperst
1 puntpaprika, zaadjes verwijderd en fijngehakt
15 g bladpeterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl pul biber
OM TE BAKKEN
1 tl peperpuree naar keuze
1 tl tomatenpuree
60 ml zonnebloemolie
60 ml water
6 grote bloemtortilla’s
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C op de heteluchtstand.
2. Meng in een kom het gehakt met de geraspte ui, geperste knoflook, fijngehakte paprika, peterselie, het zout, de zwarte peper en pul biber. Kneed tot het goed gemengd is. Klop in een aparte kom de peper- en tomatenpuree, olie en het water door elkaar om een saus te maken.
3. Bestrijk 2 tortilla’s met een kwart van de saus en leg ze iets over elkaar in de breedte om een brede basis te vormen. Verdeel het vleesmengsel in 3 porties. Neem 1 portie van het vleesmengsel, vorm die met je handen tot een rol en leg het langs de onderkant van de tortilla’s. Rol die strak om het vlees en snijd vervolgens in stukken van 3 tot 4 centimeter. Herhaal het proces met de rest van de tortilla’s, de saus en het vlees.
4. Zet de tortillastukjes rechtop in een ovenschaal bekleed met bakpapier, bestrijk ze met de rest van de saus en bak ze 20 tot 22 minuten in de oven. Serveer de beyti warm op een bedje van knoflookyoghurt en boterige tomatensaus.