Dessert als een sneeuwlandschap: kokostrifle met gepocheerde peertjes

© Senne Van der Ven

Schuif de gewoonlijke kerststronk een jaartje aan de kant en verras je gasten met deze kokostrifle. Geen zorgen dit nagerecht oogt complexer dan het in werkelijkheid is, en je kunt het bovendien grotendeels op voorhand klaarmaken.

Een trifle is een feestelijk laagjesdessert opgebouwd uit cake, room en fruit. Wij kiezen voor een tropische versie om je op koude dagen te verwarmen. De glaasjes zijn gevuld met een zachte kokoscake, opgeklopte kokosyoghurt en delicate gepocheerde peer. Een dessert als een sneeuwlandschap.

Voor 8 personen

VOOR DE KOKOSCAKE
250 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
½ tl fijn zeezout
85 g zachte boter
250 g suiker
60 g neutrale olie (bv. zonnebloem- of druivenpitolie)
2 eieren, op kamertemperatuur
160 g kokosmelk
1 tl vanille-extract of het merg van ½ vanillepeul
VOOR DE OPGEKLOPTE KOKOSYOGHURT
475 g volle kokosyoghurt (geen lightversie, die kun je niet opkloppen)
20 g suiker (ongeveer 1 volle eetlepel)
VOOR DE GEKONFIJTE PEREN
4 harde peren
1 fles witte wijn
100 g suiker

1/2 citroen, het sap
1 duimgroot stuk gember, in plakjes

1 vanillestok, uitgeschraapt (merg + stokje)
3 stuks steranijs
2 blaadjes verse laurier
VOOR DE AFWERKING
8 el kokosrasp (of kokosschilfers als je dat leuker vindt)
+ ook nodig: 8 transparante glaasjes of kommetjes om de trifle in te serveren

1. Start met het bakken van de cake. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een bakblik van 35 op 25 cm in en bekleed het met bakpapier (door het invetten blijft het bakpapier goed kleven).

2. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een mengkom. Roer door elkaar en zet aan de kant.
Doe in een andere mengkom de boter, suiker en olie en klop ze in een drietal minuten tot een luchtige witte massa. Dit gaat goed in een standmixer of met de kloppers van een handmixer. Voeg er een voor een de eieren aan toe terwijl je blijft kloppen tot ze zijn opgenomen in het beslag.

3. Meng de kokosmelk met de vanille en zet even aan de kant. Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan het boterbeslag en roer goed door. Voeg dan de kokosmelk toe en roer tot alles is opgenomen. Voeg tot slot de andere helft van de bloem toe en roer kort tot alles gemengd is (als je langer mengt dan nodig, resulteert dat in een taaie cake).

4. Stort het beslag in het bakblik en strijk het uit zodat het overal even dik is en de bovenkant glad. Zet het in de voorverwarmde oven en bak de cake 35 à 40 minuten (afhankelijk van je oven) tot de bovenkant goudbruin is en een prikker er droog uitkomt.

5. Laat de cake afkoelen in het blik, op een rooster. Ga verder met het pocheren van de peren. Breng de wijn samen met de kruiden, de suiker en het citroensap aan de kook. Roer even zodat de suiker oplost. Schil ondertussen de peren en snijd ze in kwarten. Doe ze bij de wijn en voeg nog wat water toe indien de peren niet helemaal onderstaan. Pocheer ze op laag vuur in ongeveer 20 minuten zacht (dit kun je testen door er met een scherp mesje in te prikken). Zet het vuur uit en laat de peren afkoelen in het pocheervocht.

6. Klop net voor het serveren de kokosyoghurt samen met de suiker tot een luchtige massa. Dit gaat goed met de garde van een standmixer of met de kloppers van een elektrische handmixer. Je kunt het opkloppen ook perfect een dag op voorhand doen, maar voor optimale luchtigheid doe je het net voor het serveren. Dit duurt enkele minuten, blijf geduldig kloppen tot je pieken krijgt: de textuur is iets lichter dan slagroom en heerlijk luchtig na een vijftal minuten opkloppen.

7. Tijd om alle elementen samen te brengen. Doe dit net voor het serveren. Zoek acht glazen of kommetjes uit waarin je het dessert kunt opbouwen. Steek 8 rondjes uit de cake (check vooraf of dat lukt, kies anders voor kleinere glazen) en leg ze op de bodem van het glas. Lepel er per stuk cake drie eetlepels pocheervocht over. Schep op elk rondje cake twee gulle lepels opgeklopte kokosyoghurt en leg er twee kwarten gepocheerde peer op. Werk de trifle af met kokosrasp en serveer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content