Basisdeeg platbrood en crackers

9316249 © Naanbrood

Dit deeg is een veelzijdig uitgangspunt dat je kunt gebruiken voor diverse soorten plat brood, zoals chapati en tortilla. Als je een paar keer hebt geprobeerd het deeg te maken, begrijp je waarom mensen in India en Mexico de moeite nemen om zelf platbrood te bakken. En je hoeft ze echt niet alleen te serveren bij gerechten uit de oorspronkelijke keuken. Vers platbrood is heerlijk bij dikke soepen of bonenstoofschotels en om quesadilla-achtige sandwiches van te maken. Je kunt het deeg ook gebruiken om noedels van te koken of om crackers van te bakken.

Dit deeg is een veelzijdig uitgangspunt dat je kunt gebruiken voor diverse soorten plat brood, zoals chapati en tortilla. Als je een paar keer hebt geprobeerd het deeg te maken, begrijp je waarom mensen in India en Mexico de moeite nemen om zelf platbrood te bakken. En je hoeft ze echt niet alleen te serveren bij gerechten uit de oorspronkelijke keuken. Vers platbrood is heerlijk bij dikke soepen of bonenstoofschotels en om quesadilla-achtige sandwiches van te maken. Je kunt het deeg ook gebruiken om noedels van te koken of om crackers van te bakken.

Ingrediënten

Voor 8 ronde platte broodjes van 17 cm of 16 ronde crackers van 9 cm

  • 250 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 150 ml warm water
  • desgewenst: 1-2 etlepels vet

Bereiding

  1. Zeef de bloem en het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet het warme water erin. Meng het met een lepel of met de hand (of beide) tot een deeg. Voeg zo nodig nog wat extra bloem of water toe tot je een zacht, maar niet al te kleverig deeg hebt. Het water moet warm zijn om het deeg kleverig en samenhangend te maken. Voor een rijker, soepeler deeg kun je 1-2 eetlepels olie, gesmolten boter of uitgebakken spek door het warme water mengen. Of je kunt hard vet door de bloem wrijven tot het volledig is opgenomen, en dan pas het water toevoegen.
  2. Kneed het deeg 1-2 minuten tot het mooi glad is.
  3. Dek het geknede deeg af met een schone theedoek, en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven, zodat je het makkelijk kunt uitrollen en in vormen kunt snijden.

Voor platbrood

1. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en draai er balletjes van. Rol de balletjes met een deegroller uit tot ronde lapjes van ongeveer 2-3 mm dik. Bak de broodjes in een hete, droge koekenpan of op een droge bakplaat tot er bruine vlekjes op de onderkant zitten. Keer ze om en bak de andere kant net zo. Dek de broodjes af om ze warm te houden terwijl je de rest bakt.

2. Je kunt het deeg met bloem uitrollen, maar daar kunnen de broodjes nogal droog van worden, vandaar dat je het beter op een met olie ingevet werkvlak kunt doen. Draai het deeg tijdens het rollen regelmatig een slag en keer het gaandeweg een paar keer om. Dek de andere porties deeg zolang af, zodat ze niet uitdrogen. Voor een optimale smaak kun je de gebakken broodjes terwijl ze nog warm zijn met een beetje gesmolten ghee of boter invetten en er een snuf zout op strooien. Het is het lekkerst om ze zo snel mogelijk na het bakken te eten. Rauw deeg is in de koelkast een paar dagen houdbaar.

Voor crackers

1. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm en snijd het met een mes, pizzawieltje of deegsteker in crackers. Leg ze op een ingevette bakplaat en prik er met een vork of een speciale deegperforator gaatjes in.

2. Bak de crackers 10-12 minuten in een oven van 180 °C tot er goudbruine plekjes op zitten. Laat ze op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht afsluitbare bak.

Speeltuin

Met atta of volkorenmeel krijg je chapati. Houd er rekening mee dat je met volkorenmeel wat meer water nodig hebt om het deeg goed zacht te krijgen; begin met 150 ml water en voeg later zo nodig wat meer toe. Zuid-Afrikaanse roti of Indiase luchi maak je van witte bloem. Voor puris, die ook van witte bloem worden gemaakt, moet je het bovenstaande recept volgen en de uitgerolde broodjes een voor een frituren. De broodjes blazen op tijdens het bakken en daarom zul je ze tijdens het bakken met een tang ondergedompeld moeten houden. Dit deeg is heel geschikt om ingrediënten als geraspte wortel of gehakte kruiden aan toe te voegen.Gebruik warm sap in plaats van water. Sommige soorten, zoals wortelsap, geven het deeg behalve een milde smaak ook een mooi kleurtje. Rol het deeg uit op een met olie ingevet werkvlak – dus niet met bloem. (In het geval van mijn bietenbrood, deed het me een beetje denken aan calaminelotion op een zonverbrande huid). Gebruik koud water; alleen heb je dan waarschijnlijk wel een beetje meer nodig.

Uit: Kookbijbel, Niki Segnit, (Luster, 39,99 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content