Voor 2 personen

1 ei, 4 eetlepels ijswater

2 eetlepels bloem

30 g bruine basterdsuiker

3 eetlepels rijstazijn

2 eetlepels lichte sojasaus

2 eetlepels chilipasta

2 eetlepels sesamzaad

400 g aubergines

250 ml zonnebloem-, arachide- of plantaardige olie

Enkele korianderblaadjes

Een kleine, pittige rode chilipeper

Bereidingswijze

1. Klop in een kom het ei met water en bloem door elkaar. Voeg een beetje zout toe en zet het mengsel opzij.

2. Doe de basterdsuiker in een pan met de azijn, sojasaus en chilipasta. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en zet hem opzij.

3. Strooi het sesamzaad in een kleine, droge koekenpan en rooster het op halfhoog vuur tot het geurt en walnootbruin is. Neem de pan van het vuur.

4. Snijd elke aubergine over de lengte doormidden en snijd elke helft in zes delen. Verhit de olie in een kleine, diepe pan, dompel als de olie heet is de stukken aubergine in het beslag en laat ze rustig in de olie glijden. Bak ze vijf minuten tot de korst krokant en het auberginevlees zacht als marshmallow is.

5. Laat elk stuk aubergine kort op keukenpapier uitlekken, besprenkel de stukken met chilisaus en bestrooi met wat sesamzaad. Serveer de aubergines met koriander voor de liefhebbers en misschien een vliesdun reepje chilipeper.

TIPS

Ik gebruik voor dit gerecht kleine aubergines, ter grootte van een eendenei. Ze zijn te vinden in Midden-Oosterse en Aziatische supermarkten.

De temperatuur van de olie is hier heel belangrijk. Die moet heet genoeg zijn om dun beslag te laten stollen, maar niet zo heet dat het beslag verbrandt voor de aubergines gaar zijn. Rond 160°C is prima.

Voor 2 personen1 ei, 4 eetlepels ijswater2 eetlepels bloem30 g bruine basterdsuiker3 eetlepels rijstazijn2 eetlepels lichte sojasaus2 eetlepels chilipasta2 eetlepels sesamzaad400 g aubergines250 ml zonnebloem-, arachide- of plantaardige olieEnkele korianderblaadjesEen kleine, pittige rode chilipeperBereidingswijze1. Klop in een kom het ei met water en bloem door elkaar. Voeg een beetje zout toe en zet het mengsel opzij.2. Doe de basterdsuiker in een pan met de azijn, sojasaus en chilipasta. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en zet hem opzij.3. Strooi het sesamzaad in een kleine, droge koekenpan en rooster het op halfhoog vuur tot het geurt en walnootbruin is. Neem de pan van het vuur.4. Snijd elke aubergine over de lengte doormidden en snijd elke helft in zes delen. Verhit de olie in een kleine, diepe pan, dompel als de olie heet is de stukken aubergine in het beslag en laat ze rustig in de olie glijden. Bak ze vijf minuten tot de korst krokant en het auberginevlees zacht als marshmallow is.5. Laat elk stuk aubergine kort op keukenpapier uitlekken, besprenkel de stukken met chilisaus en bestrooi met wat sesamzaad. Serveer de aubergines met koriander voor de liefhebbers en misschien een vliesdun reepje chilipeper.TIPSIk gebruik voor dit gerecht kleine aubergines, ter grootte van een eendenei. Ze zijn te vinden in Midden-Oosterse en Aziatische supermarkten.De temperatuur van de olie is hier heel belangrijk. Die moet heet genoeg zijn om dun beslag te laten stollen, maar niet zo heet dat het beslag verbrandt voor de aubergines gaar zijn. Rond 160°C is prima.