Cubanen zijn erg chauvinistisch over hun rum en cocktails. Als ze er een maken, doen ze dat dan ook volgens de regels van de kunst. Wij trokken naar het eiland en namen terug mee naar huis: de enige echte originele recepten van verschillende lokale klassiekers.
(Natuurlijk zijn er verschillende manieren denkbaar om (variaties op bestaande) cocktails te maken, maar zeg dat niet te luid in Cuba. Vraag aan eender welke eilandbewoner om zijn shaker boven te halen en je krijgt deze traditionele recepten.)
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
Probeer ook eens deze cocktail. Hij won de prestigieuze Havana Club Grand Prix 2016. p>
(EK)
6. El Presidente h2>
Bartender Eddie Woelkhe van het Sevilla Hotel in Havana bedacht de cocktail El Presidente om generaal Mario García Menocal te eren. In 1924 paste hij zijn recept aan aan zijn nieuwe idool: president Gerardo Machado kreeg zijn eigen Presidente Mochado, waaraan curaçao aan toegevoegd werd. Toch is het ‘de gewone’ die we tot vandaag nog steeds kennen.
Ingrediënten
- 40 ml ml Havana Club Añejo 7 años
- 20 ml zoete vermout
- 10 ml triple sec
- 5 ml grenadine
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een shaker en giet doorheen een fijne zeef in een coupette. Serveer met een krul van sinaasappelschil.
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
6. El Presidente h2>
(EK)
5. Daiquiri h2>
Begin 20e eeuw bezocht een ingenieur met de naam Pagliuchi de ijzermijn Daiquiri in het Oosten van Cuba. Hij sprak er af met zijn collega Jennings S. Cox, die enkel rum, limoenen en suiker in zijn voorraadkast had staan. Cox bood Pagliuchi een drankje aan dat hij maakte met deze ingrediënten. Toen een verblufte Pagliuchi vroeg hoe het goddelijke drankje heette, antwoordde Cox dat er geen naam voor bestond, dus dat het een “rum sour” zou moeten zijn. Pagliuchi antwoordde: “die naam past niet bij een zo verfijnde en heerlijke cocktail. We zullen het een Daiquiri noemen.” En de rest is geschiedenis.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 2 tl suiker
Bereiding
Shake alle ingrediënten samen met een deel gemalen ijs en een deel ijsblokjes tot de shaker te koud voelt om vast te houden. Zeef in een coupette die je even in de ijskast hebt gestoken, zodat ook dat ijskoud is. Serveer met een limoenpartje.
6. El Presidente h2>
Bartender Eddie Woelkhe van het Sevilla Hotel in Havana bedacht de cocktail El Presidente om generaal Mario García Menocal te eren. In 1924 paste hij zijn recept aan aan zijn nieuwe idool: president Gerardo Machado kreeg zijn eigen Presidente Mochado, waaraan curaçao aan toegevoegd werd. Toch is het ‘de gewone’ die we tot vandaag nog steeds kennen.
Ingrediënten
- 40 ml ml Havana Club Añejo 7 años
- 20 ml zoete vermout
- 10 ml triple sec
- 5 ml grenadine
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een shaker en giet doorheen een fijne zeef in een coupette. Serveer met een krul van sinaasappelschil.
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
5. Daiquiri h2>
(EK)
4. Canchánchara h2>
Wil je Cubaanse cocktails ten volle leren kennen? Dan moet je zeker eens een canchánchara proberen, want die bevat de essentie van het eiland. Behalve rum, bevat het drankje ook melasse, het bijproduct bij de productie van rietsuiker – en dus ook bij de productie van rum. Canchánchara ontstond in de 18e eeuw op de rietsuikervelden, waar vooral slaven werkten die gebruikten wat ze konden vinden. Behalve waanzinnig lekker, is een slokje van deze cocktail ook een slokje geschiedenis.
Ingrediënten
- 60 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 15 ml honingwater
- 2,5 ml melassewater
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een kleien beker of stevig Casablancaglas. Voeg tenslotte ijsblokjes toe en serveer zoals het is: what you see, is what you get (en meer moet dat in dit geval niet zijn).
5. Daiquiri h2>
Begin 20e eeuw bezocht een ingenieur met de naam Pagliuchi de ijzermijn Daiquiri in het Oosten van Cuba. Hij sprak er af met zijn collega Jennings S. Cox, die enkel rum, limoenen en suiker in zijn voorraadkast had staan. Cox bood Pagliuchi een drankje aan dat hij maakte met deze ingrediënten. Toen een verblufte Pagliuchi vroeg hoe het goddelijke drankje heette, antwoordde Cox dat er geen naam voor bestond, dus dat het een “rum sour” zou moeten zijn. Pagliuchi antwoordde: “die naam past niet bij een zo verfijnde en heerlijke cocktail. We zullen het een Daiquiri noemen.” En de rest is geschiedenis.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 2 tl suiker
Bereiding
Shake alle ingrediënten samen met een deel gemalen ijs en een deel ijsblokjes tot de shaker te koud voelt om vast te houden. Zeef in een coupette die je even in de ijskast hebt gestoken, zodat ook dat ijskoud is. Serveer met een limoenpartje.
6. El Presidente h2>
Bartender Eddie Woelkhe van het Sevilla Hotel in Havana bedacht de cocktail El Presidente om generaal Mario García Menocal te eren. In 1924 paste hij zijn recept aan aan zijn nieuwe idool: president Gerardo Machado kreeg zijn eigen Presidente Mochado, waaraan curaçao aan toegevoegd werd. Toch is het ‘de gewone’ die we tot vandaag nog steeds kennen.
Ingrediënten
- 40 ml ml Havana Club Añejo 7 años
- 20 ml zoete vermout
- 10 ml triple sec
- 5 ml grenadine
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een shaker en giet doorheen een fijne zeef in een coupette. Serveer met een krul van sinaasappelschil.
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
4. Canchánchara h2>
(EK)
3. Cuba Libre h2>
Waar en hoe de eerste Cuba Libre precies gemaakt werd op het eiland is onduidelijk, maar vast staat dat het ergens in 1900 gebeurde. Dat jaar werd Coca Cola geïntroduceerd door Amerikaanse soldaten, die een toast brachten aan een bevrijd Cuba met dezelfde strijdkreet als het Cubaanse bevrijdingsleger schreeuwde in 1898: Cuba Libre!
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo Especial
- Sap van een halve limoen
- Cola om het glas aan te vullen
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een longdrink glas, voeg ijsblokjes toe en roer zachtjes. Garneer met een limoenkwartje.
4. Canchánchara h2>
Wil je Cubaanse cocktails ten volle leren kennen? Dan moet je zeker eens een canchánchara proberen, want die bevat de essentie van het eiland. Behalve rum, bevat het drankje ook melasse, het bijproduct bij de productie van rietsuiker – en dus ook bij de productie van rum. Canchánchara ontstond in de 18e eeuw op de rietsuikervelden, waar vooral slaven werkten die gebruikten wat ze konden vinden. Behalve waanzinnig lekker, is een slokje van deze cocktail ook een slokje geschiedenis.
Ingrediënten
- 60 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 15 ml honingwater
- 2,5 ml melassewater
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een kleien beker of stevig Casablancaglas. Voeg tenslotte ijsblokjes toe en serveer zoals het is: what you see, is what you get (en meer moet dat in dit geval niet zijn).
5. Daiquiri h2>
Begin 20e eeuw bezocht een ingenieur met de naam Pagliuchi de ijzermijn Daiquiri in het Oosten van Cuba. Hij sprak er af met zijn collega Jennings S. Cox, die enkel rum, limoenen en suiker in zijn voorraadkast had staan. Cox bood Pagliuchi een drankje aan dat hij maakte met deze ingrediënten. Toen een verblufte Pagliuchi vroeg hoe het goddelijke drankje heette, antwoordde Cox dat er geen naam voor bestond, dus dat het een “rum sour” zou moeten zijn. Pagliuchi antwoordde: “die naam past niet bij een zo verfijnde en heerlijke cocktail. We zullen het een Daiquiri noemen.” En de rest is geschiedenis.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 2 tl suiker
Bereiding
Shake alle ingrediënten samen met een deel gemalen ijs en een deel ijsblokjes tot de shaker te koud voelt om vast te houden. Zeef in een coupette die je even in de ijskast hebt gestoken, zodat ook dat ijskoud is. Serveer met een limoenpartje.
6. El Presidente h2>
Bartender Eddie Woelkhe van het Sevilla Hotel in Havana bedacht de cocktail El Presidente om generaal Mario García Menocal te eren. In 1924 paste hij zijn recept aan aan zijn nieuwe idool: president Gerardo Machado kreeg zijn eigen Presidente Mochado, waaraan curaçao aan toegevoegd werd. Toch is het ‘de gewone’ die we tot vandaag nog steeds kennen.
Ingrediënten
- 40 ml ml Havana Club Añejo 7 años
- 20 ml zoete vermout
- 10 ml triple sec
- 5 ml grenadine
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een shaker en giet doorheen een fijne zeef in een coupette. Serveer met een krul van sinaasappelschil.
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
3. Cuba Libre h2>
(EK)
2. Saoco h2>
Zo simpel kan een cocktail zijn: neem twee ingrediënten die overvloedig voorkomen op het tropische eiland waarop je woont en meng ze bij elkaar. De simpele, maar heerlijk verfrissende mix van rum en kokoswater is het platteland van Cuba in een glas.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 100 ml kokoswater
Bereiding
Giet in een glas of lege kokosnoot, voeg ijsblokjes toe en meng. Werk af met een limoenkwartje.
3. Cuba Libre h2>
Waar en hoe de eerste Cuba Libre precies gemaakt werd op het eiland is onduidelijk, maar vast staat dat het ergens in 1900 gebeurde. Dat jaar werd Coca Cola geïntroduceerd door Amerikaanse soldaten, die een toast brachten aan een bevrijd Cuba met dezelfde strijdkreet als het Cubaanse bevrijdingsleger schreeuwde in 1898: Cuba Libre!
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo Especial
- Sap van een halve limoen
- Cola om het glas aan te vullen
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een longdrink glas, voeg ijsblokjes toe en roer zachtjes. Garneer met een limoenkwartje.
4. Canchánchara h2>
Wil je Cubaanse cocktails ten volle leren kennen? Dan moet je zeker eens een canchánchara proberen, want die bevat de essentie van het eiland. Behalve rum, bevat het drankje ook melasse, het bijproduct bij de productie van rietsuiker – en dus ook bij de productie van rum. Canchánchara ontstond in de 18e eeuw op de rietsuikervelden, waar vooral slaven werkten die gebruikten wat ze konden vinden. Behalve waanzinnig lekker, is een slokje van deze cocktail ook een slokje geschiedenis.
Ingrediënten
- 60 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 15 ml honingwater
- 2,5 ml melassewater
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een kleien beker of stevig Casablancaglas. Voeg tenslotte ijsblokjes toe en serveer zoals het is: what you see, is what you get (en meer moet dat in dit geval niet zijn).
5. Daiquiri h2>
Begin 20e eeuw bezocht een ingenieur met de naam Pagliuchi de ijzermijn Daiquiri in het Oosten van Cuba. Hij sprak er af met zijn collega Jennings S. Cox, die enkel rum, limoenen en suiker in zijn voorraadkast had staan. Cox bood Pagliuchi een drankje aan dat hij maakte met deze ingrediënten. Toen een verblufte Pagliuchi vroeg hoe het goddelijke drankje heette, antwoordde Cox dat er geen naam voor bestond, dus dat het een “rum sour” zou moeten zijn. Pagliuchi antwoordde: “die naam past niet bij een zo verfijnde en heerlijke cocktail. We zullen het een Daiquiri noemen.” En de rest is geschiedenis.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 2 tl suiker
Bereiding
Shake alle ingrediënten samen met een deel gemalen ijs en een deel ijsblokjes tot de shaker te koud voelt om vast te houden. Zeef in een coupette die je even in de ijskast hebt gestoken, zodat ook dat ijskoud is. Serveer met een limoenpartje.
6. El Presidente h2>
Bartender Eddie Woelkhe van het Sevilla Hotel in Havana bedacht de cocktail El Presidente om generaal Mario García Menocal te eren. In 1924 paste hij zijn recept aan aan zijn nieuwe idool: president Gerardo Machado kreeg zijn eigen Presidente Mochado, waaraan curaçao aan toegevoegd werd. Toch is het ‘de gewone’ die we tot vandaag nog steeds kennen.
Ingrediënten
- 40 ml ml Havana Club Añejo 7 años
- 20 ml zoete vermout
- 10 ml triple sec
- 5 ml grenadine
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een shaker en giet doorheen een fijne zeef in een coupette. Serveer met een krul van sinaasappelschil.
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
2. Saoco h2>
(EK)
1. Mojito Criollo h2>
Denk aan Cubaanse cocktails en je denkt aan mojito. Het drankje komt er dan ook al voor sinds de 16e eeuw, al stond het toen nog bekend onder een andere naam. De toenmalige ‘El Draque’ was een verwijzing naar de beruchte piraat en slavenhandelaar Francis Drake.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- Het sap van een halve limoen
- 2 tl suiker
- Een handvol verse munt
- Spuitwater om bij te vullen
Bereiding
Sla de munt een paar keer op je aanrecht, zodat die zijn smaken lost. Plaats dan in een highball glas en voeg suiker, limoensap, rum en ijsblokjes toe. Meng en vul het glas bij met spuitwater. Garneer met nog wat extra munt, die je op dezelfde manier behandeld hebt.
2. Saoco h2>
Zo simpel kan een cocktail zijn: neem twee ingrediënten die overvloedig voorkomen op het tropische eiland waarop je woont en meng ze bij elkaar. De simpele, maar heerlijk verfrissende mix van rum en kokoswater is het platteland van Cuba in een glas.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 100 ml kokoswater
Bereiding
Giet in een glas of lege kokosnoot, voeg ijsblokjes toe en meng. Werk af met een limoenkwartje.
3. Cuba Libre h2>
Waar en hoe de eerste Cuba Libre precies gemaakt werd op het eiland is onduidelijk, maar vast staat dat het ergens in 1900 gebeurde. Dat jaar werd Coca Cola geïntroduceerd door Amerikaanse soldaten, die een toast brachten aan een bevrijd Cuba met dezelfde strijdkreet als het Cubaanse bevrijdingsleger schreeuwde in 1898: Cuba Libre!
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo Especial
- Sap van een halve limoen
- Cola om het glas aan te vullen
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een longdrink glas, voeg ijsblokjes toe en roer zachtjes. Garneer met een limoenkwartje.
4. Canchánchara h2>
Wil je Cubaanse cocktails ten volle leren kennen? Dan moet je zeker eens een canchánchara proberen, want die bevat de essentie van het eiland. Behalve rum, bevat het drankje ook melasse, het bijproduct bij de productie van rietsuiker – en dus ook bij de productie van rum. Canchánchara ontstond in de 18e eeuw op de rietsuikervelden, waar vooral slaven werkten die gebruikten wat ze konden vinden. Behalve waanzinnig lekker, is een slokje van deze cocktail ook een slokje geschiedenis.
Ingrediënten
- 60 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 15 ml honingwater
- 2,5 ml melassewater
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een kleien beker of stevig Casablancaglas. Voeg tenslotte ijsblokjes toe en serveer zoals het is: what you see, is what you get (en meer moet dat in dit geval niet zijn).
5. Daiquiri h2>
Begin 20e eeuw bezocht een ingenieur met de naam Pagliuchi de ijzermijn Daiquiri in het Oosten van Cuba. Hij sprak er af met zijn collega Jennings S. Cox, die enkel rum, limoenen en suiker in zijn voorraadkast had staan. Cox bood Pagliuchi een drankje aan dat hij maakte met deze ingrediënten. Toen een verblufte Pagliuchi vroeg hoe het goddelijke drankje heette, antwoordde Cox dat er geen naam voor bestond, dus dat het een “rum sour” zou moeten zijn. Pagliuchi antwoordde: “die naam past niet bij een zo verfijnde en heerlijke cocktail. We zullen het een Daiquiri noemen.” En de rest is geschiedenis.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 25 ml vers limoensap
- 2 tl suiker
Bereiding
Shake alle ingrediënten samen met een deel gemalen ijs en een deel ijsblokjes tot de shaker te koud voelt om vast te houden. Zeef in een coupette die je even in de ijskast hebt gestoken, zodat ook dat ijskoud is. Serveer met een limoenpartje.
6. El Presidente h2>
Bartender Eddie Woelkhe van het Sevilla Hotel in Havana bedacht de cocktail El Presidente om generaal Mario García Menocal te eren. In 1924 paste hij zijn recept aan aan zijn nieuwe idool: president Gerardo Machado kreeg zijn eigen Presidente Mochado, waaraan curaçao aan toegevoegd werd. Toch is het ‘de gewone’ die we tot vandaag nog steeds kennen.
Ingrediënten
- 40 ml ml Havana Club Añejo 7 años
- 20 ml zoete vermout
- 10 ml triple sec
- 5 ml grenadine
Bereiding
Giet alle ingrediënten in een shaker en giet doorheen een fijne zeef in een coupette. Serveer met een krul van sinaasappelschil.
7. Mary Pickford h2>
De actrice Mary Pickford was naast Charlie Chaplin een van de eerste modern celebs. Ter ere van deze America’s Sweetheart bedacht bartender Fred Kaufman in het beroemde Sevilla Hotel in Havana dit drankje.
Ingrediënten
- 50 ml Havana Club Añejo 3 años
- 37,5 ml ananassap
- 5 ml Maraschinolikeur
- 15 ml vers limoensap
- 10 ml suikersiroop
- 5 ml grenadine
Bereiding
Shake alle ingrediënten en zeef in een coupette. Werk af met een kers.
1. Mojito Criollo h2>
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier