Paleodieet ten spijt: onze voorouders aten wel koolhydraten
Een recent wetenschappelijk onderzoek zorgt voor een gigantisch eerherstel voor koolhydraten: zonder hen zouden we namelijk misschien geen moderne mensen geworden zijn.
Aanhangers van het paleodieet willen terug naar de manier van eten van onze voorouders. Daarom bestaat hun dieet enkel uit voedsel dat mensen in het Stenen Tijdperk ook al konden vinden: veel vlees, eieren, vis en groenten en fruit, aangevuld met noten en zaden. Suiker, granen, peulvruchten, zuivel en industriële vetten zijn dus te mijden. Met andere worden: eet onbewerkt voedsel, zorg dat je veel proteïnen binnen krijgt en beperk de koolhydraten.
Nieuw onderzoek ontdekte redenen om aan te nemen dat het eten van koolhydraten ons heeft gemaakt tot de moderne mensen die we nu zijn.
Het waarom van het paleodieet klinkt wel logisch: aanhangers geloven dat onze lichamen niet zo rap konden evolueren dat we zijn aangepast aan hedendaags voedsel. De genetische evolutie gaat namelijk veel trager dan de 10.000 jaar die ons scheiden van het Paleoliticum.
Sceptische wetenschap
De theorie klinkt dan misschien niet onlogisch, verschillende studies hebben het dieet al flink ondermijnd. Zo stelden antropologen al dat het dieet van dé oermens niet bestond, want Inuit aten bijvoorbeeld bijna uitsluitend vis en vlees en in het Zuiden van Afrika stond er zelfs al wat zuivel en maïs op het menu.
Nu is er ook een nieuw onderzoek dat niet alleen stelt dat koolhydraten wel al voorradig waren in de Steentijd, maar ook dat ze zelfs verantwoordelijk waren voor de enorme groei aan hersencapaciteit van de voorbije 800.000 jaar. Karen Hardy en haar onderzoeksteam stellen dat enkel vlees en groenten nooit voor genoeg glucose konden zorgen om de enorme groei van onze hersenen gerealiseerd te hebben. “Tot nu lag de focus in het onderzoek naar de groei van ons brein vooral op proteïnen uit vlees en op het toenemend koken van voedsel. Koolhydraten, vooral uit zetmeelrijke planten, werden uit het oog verloren.”
Stellen dat onze voorouders geen koolhydraten aten, is dus vermoedelijk fout. Via bepaalde planten, knollen, zaden en enkele vruchten lukte dat namelijk wel. Op hetzelfde moment dat ons brein aan de groeispurt begon, werd ook koken steeds populairder – gekookt zetmeel is beter te verteren – én veranderden we genetisch zo dat we koolhydraten beter konden verteren. Allemaal redenen dus om aan te nemen dat het eten van koolhydraten ons heeft gemaakt tot de moderne mensen die we nu zijn.
Is paleo dan slecht?
Nee, uiteraard niet. Net zoals in elk dieet zitten ook in het paleodieet enkele nuttige adviezen. Er is bijvoorbeeld helemaal niks mis met veel groenten en fruit eten of met niet elke dag een pak pasta verorberen. Verwacht er gewoon geen wonderen van.
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier