Manu en Michiel Beers zijn de stichters en organisatoren van het dancefestival Tomorrowland. De dertiende editie lokte zo'n 400.000 bezoekers uit alle hoeken van de wereld naar Boom. Voor de muziek, voor de sfeer... en ook een beetje voor het eten. Want naast muziek is lekker eten een andere passie van de broers Beers. Daarom verbonden topchefs als Sergio Herman en Nick Bril hun naam en faam al aan het festival.

Het idee van een permanent restaurant met een link naar het outdoor dance-evenement bestaat al vier jaar. De broers werkten daarvoor nauw samen met creative chef Michiel De Bruyn.

Wat was je bijdrage aan het nieuwe restaurant?

Michiel De Bruyn: 'Ik ben al vier jaar het klankbord voor het Secret Resto van Tomorrowland, waar wij in teamverband de richtlijnen voor de catering uitstippelden. De broers droomden al lang van een permanent restaurant, een vaste plek om samen te komen en van wereldse gerechten te genieten. Het project nam vaste vormen aan toen er een locatie was gevonden voor het nieuwe kantoor; de benedenverdieping kon perfect worden omgebouwd tot een restaurant met een vijftigtal plaatsen. Ik kreeg de opdracht om gerechten te ontwerpen die aansluiten bij het Tastes of the World-concept, dat voedsel uit alle hoeken van de wereld samenbrengt. Geen gemakkelijke taak, omdat de bereidingen ook nog eens bij elkaar moeten passen. Alles is in Mesa immers gericht op sharing.'

Elk gerecht moet passen in het totaalconcept en tegelijkertijd moet het een verhaal vertellen dat klopt

Mesa is een restaurant met restricties, niet alleen bij de reservatie, maar ook aan tafel?

Michiel De Bruyn: 'Voorlopig kan men uitsluitend voor vier personen reserveren. In de toekomst zal men ook met twee aan de eettoog kunnen reserveren. En het is inderdaad geen à-la-carterestaurant: gasten kiezen een menu van drie of vier gangen, waarbij er keuze is uit een tiental wereldse bereidingen. De uitgekozen gerechten komen in grote kommen in een door de keuken aangegeven volgorde op tafel en zijn bedoeld om te delen. Zo komt er eerst iets fris om vervolgens verder te gaan met een mooi stukje vis of vlees.'

Hoe ontstonden de creaties?

Michiel De Bruyn: 'Voor de ontwikkeling van de gerechten deed ik een beroep op de research van het interne team, dat het hele jaar door werkt aan eten dat op Tomorrowland in grote volumes via de catering aangeboden kan worden. Wereldse streetfood omtoveren naar wereldse restaurantgerechten, dat was mijn job. Ik heb er acht maanden aan gesleuteld. Ik proefde veel met de broers en de food & beverage-medewerkers van Tomorrowland. Elk gerecht moet passen in het totaalconcept en tegelijkertijd moet het een verhaal vertellen dat klopt. Van elke gang kan de keuken ook een vegetarische versie naar voren brengen, waarin dezelfde kruiden en specerijen zijn verwerkt. Zo gaat het karakter niet verloren. Mixologist Paul Morel kreeg als taak om bij elke gang een cocktail te creëren.'

Voor de uitvoering staan er drie chefs met dezelfde status in de keuken. Vraagt dat niet om moeilijkheden?

Michiel De Bruyn: 'De drie chefs zijn Thomas Snijders, Laurens Sijssens en Peter Kawaki. Laurens en Peter werkten al met mij in 't Zilte, ik ken hun capaciteiten. Thomas was eigenaar van het goed draaiend restaurant Lewis in Hoogstraten, dat hij verkocht om in Mesa te komen werken. Samen vormen ze een hecht team dat ik ondersteun. De opdracht en de omgeving dragen ertoe bij dat de sfeer tussen de chefs goed is. Wij zijn allemaal kritisch ingesteld en sturen permanent bij om de presentatie en de samenstelling van de gerechten te verbeteren. Dat houdt het spannend.'

Drie gerechten om te delen met vier personen voor 45 euro per persoon, vier gerechten om te delen met vier personen voor 55 euro per persoon.


Mesa, Kloosterstraat 99, 2000 Antwerpen, mesa.world, Instagram: mesaantwerp, Facebook: MesaAntwerp.