Getuigenis Belgische biochocolademaker: ‘Wie pure en ambachtelijke producten wil, kiest voor bio’
Peter Heerwegh en businesspartner Stijn wilden volledig allergenenvrije chocolade op de Belgische markt brengen. Al snel kwamen ze uit bij biologische ingrediënten voor hun label Magic. ‘Goede grondstoffen zijn essentieel voor de smaak.’
Peter Heerwegh is een van de bioproducenten die je kan bezoeken tijdens de bioweek. Wij voelden hem aan de tand over zijn chocolade en vroegen hem waarom hij kiest voor biologische ingrediënten.
‘In eerste instantie wilden we allergenenvrije chocolade maken. Op die manier kunnen we chocoladeliefhebbers met intoleranties en allergieën blij maken en verkleinen we de concurrentie. Het is een nichemarkt, maar we kiezen dan ook voor kwaliteit boven kwantiteit. Automatisch kwamen we bij bio terecht. Als je prat gaat op pure, natuurlijke producten, vermijd je logischerwijs pesticiden en chemicaliën.’
Ambacht
‘De smaak is essentieel voor ons product. We testen zelf onze chocolade uitvoerig en houden ook rekening met de mening van onze klanten. Aangezien we ambachtelijk te werk gaan, duurt het veel langer om de chocolade te produceren, maar zo kunnen we de lekkere smaak garanderen. Voor een chocolade van 84% concheren we minimum 24 uur. Het concheren van chocolade met kokosbloesem duurt minimum 36 uur. Daarom heeft onze pure chocolade een lekkere bittere smaak heeft, zonder zuur te zijn. De zuren verdampen immers tijdens het schommelen van de chocolade.
Kokosbloesemsuiker heeft een trager effect op de bloedsuikerspiegel.
Alternatief voor geraffineerde suiker
De oorlog op witte, geraffineerde suikers is geopend. Steeds meer consumenten gaan voorzichtig om met hun suikerinname en bovendien neemt het aantal mensen met suikergevoeligheid of diabetes toe. Daarom bedachten Peter en Stijn een chocoladevariant met kokosbloesemsuiker. ‘Deze bijzondere suiker uit kokosbloesems heeft een trager effect op de bloedsuikerspiegel,’ klinkt het. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat dit soort suiker beter is, krijgen ze heel wat positieve feedback van mensen die lijden aan diabetici type II. Bovendien is het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zoals maltitol of stevia geen optie voor de chocolademakers. ‘Het is te chemisch en we vinden chocolade die gemaakt werd met kunstmatige zoetstoffen echt niet lekker.’
Om hun biocertificaat te behouden, moeten ze ook heil zoeken in natuurlijke suikers, want kunstmatige zoetstoffen zijn verboden in bio. Peter hoopt dat universiteiten meer onderzoek doen naar de effecten van bio en kokosbloesem. Het wetenschappelijk onderzoek is momenteel nog erg beperkt, maar broodnodig.
‘Bio smaakt ons beter’
Peter en Stijn deden de test en maakten twee identiek dezelfde chocoladerepen, met als enige verschil de biologische cacao in de ene reep en de gangbare in de andere. ‘We hadden het niet verwacht, maar de biologische chocolade smaakte ons beduidend beter, dus de keuze was voor ons snel gemaakt. Dat de biologische teelt minder belastend is, telt natuurlijk ook.’ Bioboeren gebruiken geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en dat is uiteraard veel beter voor onze planeet.
Bioboeren doen vaak aan permacultuur, wat wil zeggen dat verschillende gewassen door elkaar groeien. Dat heeft een positieve invloed op de bodem, maar ook op de smaak. ‘Wat mij ook echt verraste, is hoe cacao de smaken absorbeert van de omringende bomen. Een appelsienboom tussen cacaobomen geeft een appelsiensmaak aan de chocolade. Plant de boer limoen, dan proef je limoen,’ licht Peter toe.
We willen dat iedereen in de keten een leefbaar inkomen heeft en trots kan zijn op zijn product.
Ethisch handelen
De chocolademakers werken het liefst samen met familiebedrijven en boerderijen die hun arbeiders een eerlijk loon verschaffen. ‘Op termijn denken we ook aan het fairtradelabel. Leveranciers van cacao gaan tegenwoordig voor zo groot mogelijke volumes aan minimale prijzen voor de boeren. Wij vragen slechts een klein volume maar wel een betere kwaliteit. En we bieden bewust een hogere prijs. We willen dat iedereen in de keten een leefbaar inkomen heeft en trots kan zijn op zijn product.’ De hogere prijs nemen ze er dus graag bij omwille van het eerlijke verhaal en de overheerlijke smaak.
Hoe meer men voeding gaat manipuleren en bewerken, hoe meer er een tegenreactie gaat komen die vraagt naar puur.
‘De prijs van voeding is te laag’
De kans is groot dat de kosten van transport zullen blijven stijgen en doorgerekend worden in de eindprijs. Een logisch gevolg hiervan is dat kleinere, lokale bedrijven terug gaan komen. ‘Ze creëren meer werkgelegenheid, meer werkplezier en een hogere productkwaliteit. Wij betalen nu te weinig voor voeding en krijgen relatief weinig kwaliteit. Ik geloof heel sterk in de push van de vraag naar natuurlijkere voeding. Hoe meer men voeding gaat manipuleren en bewerken, hoe meer er een tegenreactie gaat komen die vraagt naar puur.’
Bezoek de magie van zuivere chocolade van Magic op zaterdag 13 en zondag 14 juni 2015 om 10u, 13u en 15u. p>
Locatie: Magic Chocolates, Zelzate. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier