Zin in veggie, maar geen inspiratie? Wij testten het vegetarisch aanbod van vier foodboxen
Maart staat in teken van de Veggie Challenge. Deelnemers worden uitgedaagd zoveel mogelijk vegetarisch te koken en eten tijdens deze maand. Is je inspiratie al op? Wij testten het veggie-aanbod van vier maaltijdboxen uit.Â
Iedere dag opnieuw een smakelijk en voedzaam gerecht op tafel toveren, het is niet altijd simpel. Zeker wanneer je niet kunt terugvallen op wat je al kent. Ook vind je niet altijd alle ingrediënten uit vegetarische kookboeken in de supermarkt om de hoek. De Veggie Challenge kan daarom een uitdaging zijn om vol te houden. Wij wilden het ons wat gemakkelijker maken en bestelden vier verschillende foodboxen. Zo kregen we de ingrediënten en recepten thuisbezorgd en hoefden we niet na te denken over ons weekmenu. Ontdek hieronder of het een succes was.
EKOMENU
Getest door webjournalist Lotte Philipsen
Wie test uit? Tijdens een werkweek kook ik doorgaans enkele keren verse kost, maar ga ik ook op restaurant of haal ik eten af bij een lokale traiteur. Ik eet intussen al zo’n 9 jaar vegetarisch, samen met mijn vriend. Voor deze test wilden we veganistisch eten, om een stapje verder te gaan tijdens de Veggie Challenge.
Aanbod: Ik was aangenaam verrast door het vegetarische en veganistische aanbod van Ekomenu. Bij de foodboxen merk je een grote evolutie op vlak van plantaardig aanbod en Ekomenu is zeker een voorloper op dat vlak. Ik kon zonder problemen vier veganistische maaltijden kiezen die aan mijn smaakwensen voldeden. Ook fijn dat het gaat om biologische producten. Zo weet ik zeker dat mijn voetafdruk op vlak van voeding tijdens de testweek behoorlijk laag ligt.
Handig? Elk gerecht zit in een afzonderlijke papieren zak, samen zit alles in een kartonnen doos. De meeste groenten zitten los in de zak, maar sommige ingrediënten zijn in plastic verpakt. Bij zaken zoals paddenstoelen is dat onvermijdelijk. De volgorde van recepten waarin de ingrediënten het meest vers smaken krijg je via mail. Ik heb deze volgorde braaf gevolgd en had inderdaad het gevoel dat alles nog heel vers en smaakvol was. Je kunt kiezen om de recepten op papier te krijgen of via de website te bekijken, om papier te besparen. In de mail over je bestelling staat ook wat je zelf in huis moet hebben, zoals olie, zout en peper. De duur van het koken was volgens de recepten telkens 20 of 30 minuten, maar ik deed er doorgaans 10 minuten langer over. Dat kan zeker aan mij liggen, aangezien ik snel afgeleid ben bij het koken. Alle gerechten waren gemakkelijk om te bewaren in de koelkast en de volgende dag als lunchpakket mee te nemen naar het werk.
Smaak: Dat er vaak verse kruiden zitten bij de gerechten is een aangename toevoeging. Ze geven een extra dimensie aan de smaak.
- Snelle pasta met roze bietenhummus en baby spinazie: ik was te lui om de hummus goed te mixen met de bieten, maar dat was geen goed idee omdat de brokken wat stoorden. In het vervolg volg ik het recept wél volledig. De pasta was super snel klaar en de bieten met hummus, een verrassende combinatie, smaakten heerlijk.
- Thaise kokossoep met champignons, noedels en Thaise basilicum: echte comfort food, maar dan super gezond. Een toprecept om nog vaak opnieuw te maken.
- Orzo met nameco-paddenstoelen, prei en verse oregano: ondanks dat het vegan is, is deze combinatie verrassend smeuïg. De verse oregano maakt het helemaal af.
- Chili sin carne met kidneybonen, venkel en quinoa. Je zou dit kunnen beschouwen als de gezondere versie van chili sin carne. Lekker, maar persoonlijk zou ik er nog avocado bij serveren. Voor venkelfans een leuke manier om de groente te serveren. Zelf vind ik venkel vaak te overheersend, dus geef mij maar de klassieke chili sin carne.
Variatie & voedzaamheid: Op de receptenfiches staat hoeveel gram groenten per portie je binnenkrijgt. Voor een volwassene wordt aangeraden minstens 300 gram groenten per dag te eten. De porties van de recepten van mijn Ekomenu-pakket bevatten allemaal 300 gram of meer groenten. Goed nieuws, want ‘s morgens of ‘s middags eet ik doorgaans minder groenten dan tijdens het avondmaal.Â
Verspreid over vier dagen heb ik tijdens mijn avondmaaltijden de volgende groenten, peulvruchten, verse kruiden, vruchten en zaden gegeten: kidneybonen, peterselie, tomaat, venkel, ui, knoflook, limoen, baby spinazie, kikkererwten, rode biet, prei, wortel, kastanjechampignons, verse gember, verse kurkuma, zeewier, verse Thaise basilicum, wortels, pompoenpitten, zonnebloempitten, verse oregano, witte champignons en nameco paddenstoelen. De maaltijden waren altijd zeer vullend. Meestal kon ik van de restjes de dag erna nog lunchen. Dat je na een vegan maaltijd nog honger hebt is dus zeker niet waar als je een gebalanceerde maaltijd maakt.
Dierlijke producten gemist? Ik heb op zich geen dierlijke producten gemist, maar heb wel zelf soms edelgistvlokken uit m’n eigen voorraadkast toegevoegd voor een ‘kazige’ smaak. Dat maakte de pasta en chili nog net iets lekkerder, vond ik persoonlijk. Bij de noedelsoep en orzo heb ik niets toegevoegd en dat was ook absoluut niet nodig.
Prijs/kwaliteit: De box met 4 vegan maaltijden voor 2 personen kostte ons 56.68 euro. Met andere woorden: per maaltijd betaal je ongeveer zeven euro per persoon. Een schappelijke prijs vind ik, als je weet dat het om biologische producten gaat en dat er verse kruiden in de box zitten.
Praktisch: Ekomenu heeft geen app, bestellen doe je via de website: ekomenu.nl. Ze werken met een flexibel abonnement, dat je kunt pauzeren of stopzetten wanneer jij wil.
HELLOFRESH
Getest door webjournalist Aylin Koksal
Wie test uit? Als fervente foodie bereid ik thuis vrijwel dagelijks wereldse gerechten en zoek ik voortdurend naar nieuwe culinaire ervaringen. Mijn partner heeft een voorliefde voor vlees, terwijl ikzelf een flexitariër ben en graag vegetarische alternatieven wil ontdekken. Het vinden van gerechten die mijn partner kunnen overtuigen dat vegetarisch eten even smakelijk kan zijn, is een uitdaging.
Aanbod: HelloFresh heeft zich inmiddels gevestigd als een vertrouwde naam in de wereld van foodboxen, en hun vegetarische opties zijn buitengewoon populair. Wij mochten drie vegetarische gerechten uitproberen: mini-tortilla’s met vegetarische döner kebab, vegetarische lasagna met courgette en spinazie, en risotto met miso-paddenstoelen.
Handig? Bij HelloFresh wordt elke week een ruime kartonnen doos thuis bezorgd, waarin de gerechten zorgvuldig verpakt zijn in individuele papieren zakken. Het is handig dat sommige delicate ingrediënten, zoals paddenstoelen, apart verpakt zijn (helaas wel in plastic) om versheid te garanderen. Wat me aangenaam verraste, was dat het koken telkens hooguit een halfuur in beslag nam. Met mijn hectische agenda is dit een enorm voordeel. Normaal gesproken kost het mij meer tijd, omdat ik steeds moet zoeken naar recepten die passen bij de ingrediënten die ik al in huis heb. De variëteit aan ingrediënten in elk gerecht maakte de ervaring nog beter. Kruiden zoals Gomasio en Za’taar stonden al lang op mijn lijstje om uit te proberen, maar zijn moeilijk te vinden in mijn lokale supermarkt.
Smaak: Normaal gesproken ben ik behoorlijk sceptisch als het gaat om vervangende vleesproducten en geef ik liever de voorkeur aan groenten boven zogenaamd ‘nepvlees’. Maar de mini-tortilla’s met döner kebab smaken bijna identiek aan echt vlees. De midden-oosterse kruiden, de romige roomkaas en het ‘vlees’ gemarineerd in een vleugje sinaasappelsap zorgen voor een verrassend verslavende smaak. De risotto, een gerecht dat meestal wat meer culinaire vaardigheden vereist, werd door mijn partner bereid. De saus was heerlijk rijk van smaak en ik was zeer enthousiast over de toevoeging van de Koreaanse kruiden en paksoi. Het eindresultaat was een smakelijk gerecht waar we beiden van genoten hebben.
Toen ik het vegetarische lasagna-recept op het menu zag, was ik niet meteen overtuigd dat het een succes zou zijn. Mijn partner houdt namelijk niet van spinazie en is geen fan van lasagna zonder tomatensaus. Maar het resultaat overtrof al onze verwachtingen. Het enige minpunt: door de room ligt het bijzonder zwaar op de maag.
Variatie & voedzaamheid: Ons weekmenu bood een heerlijke variatie aan wereldse gerechten, precies waar we naar verlangden. Het was niet alleen verrassend gezond, maar door de diversiteit aan smaken en texturen viel het niet in de valkuil van het stereotype dat vegetarisch eten je met honger achterlaat. Na elke maaltijd voelden we ons voldaan, zonder een zwaar gevoel in de maag, met uitzondering van de lasagne vanwege de overvloedige room.
Vlees gemist? Absoluut niet, integendeel. Deze foodbox heeft mij en mijn partner laten zien dat vegetarisch eten net zo makkelijk, eenvoudig en lekker kan zijn.
Prijs-kwaliteitverhouding: Normaal gesproken kosten drie gerechten 42 euro. Momenteel is er een korting waardoor het totale bedrag maar 20 euro is.
Praktisch: Alle informatie is te vinden op hellofresh.be.
EFARMZ
Getest door webjournalist Mare Hotterbeekx
Wie test uit? Als liefhebber van de vegetarische keuken ben ik uiteraard vertrouwd met ingrediënten als tofu en soja. Maar ik blijf gewoontegetrouw hangen bij mijn eigen klassiekers en ben vaak te lui om te experimenteren. Bovendien is mijn vriend een grote vleesliefhebber en krijg ik vegetarische recepten moeilijk aan hem verkocht. Ik hoop dat deze box daar veradering in kan brengen.
Aanbod: Aan vegetarische opties geen gebrek bij eFarmz, aan variatie evenmin. Kiezen lijkt verliezen bij het samenstellen van het weekmenu: ik gooi meteen de kar vol met vijf heerlijke opties, die variëren in moeilijkheidsgraad.
Handig? Je kan kiezen of je het pakket thuis laat leveren of op een afhaalpunt. Ik kies voor het laatste. Alle ingrediënten zijn in de juiste hoeveelheden geleverd en verpakt, de producten zijn ook al gesorteerd volgens ‘wel of niet’ in de frigo bewaren. Handig! Ik spot nagenoeg geen plastic verpakkingen.
Smaak: EFarmz werkt met lokale handelaars die biologische producten leveren: de ingrediënten alleen al hebben dus enorm veel smaak. Omdat de groenten kraakvers zijn, spot ik ook op dag vijf geen verlepte blaadjes. De recepten zijn ietsje ingewikkelder dan ik als comfortkok gewend ben, maar het resultaat mag er zijn. Ik ben verrast door de smakencombinaties van bijvoorbeeld de butternut met de frisse citroendressing en ook de zoete aardappel met de geroosterde amandel weet me te bekoren.
Variatie & voedzaamheid: Mijn weekmenu van eFarmz is een pak creatiever dan het weekmenu dat ik uit mijn eigen mouw schud. Op één week tijd eet ik butternut met couscous, een tajine met zoete aardappel, fusilli met spinazie en noedels met paksoy. Elk gerecht bevat een royale portie groenten en er wordt niet overdreven met room, kaas of andere ongezonde toevoegingen. De porties zijn royaal, zelfs voor de zeer grote eters. Qua voedingswaarde mis ik wel eiwitvervangers: daar zijn ze spaarzaam mee. Wie veel sport, zal daar dus goed op moeten letten bij de overige maaltijden.
Voor de vleeseters: Op vlak van smaak mis je het vlees absoluut niet, als eiwitbron mis je het wel lichtjes.
Prijs/kwaliteit: Voor 5 gerechten voor 2 personen betaalde ik 81,50 euro of 8,15 euro per persoon per maaltijd. Zeer redelijk geprijsd dus, zeker als je weet dat alles vers, duurzaam en biologisch is.
Praktisch: Je kan kiezen voor een abonnementsformule of een eenmalige levering. Per keer moet je minimaal drie maaltijden bestellen. Om te kiezen welke box je wil, zijn er heel handige criteria, zoals lactosevrij, express, vegetarisch enzovoort. Je betaalt 5.95 euro bezorgkosten per keer. Meer info via efarmz.be
FOODBAG
Getest door webjournalist Dounya Vandamme
Wie test uit? Na 9 jaar vegetarisch koken, waarvan 5 volledig vegan, heb ik enorm veel geëxperimenteerd met smaken uit de wereldkeuken. Net voor ik vegan werd, woonde ik nog bij ‘Hotel Mama’ waardoor er een hele wereld open ging aan nieuwe mogelijkheden en ingrediënten. Sinds een paar maanden eet ik terug vlees maar val ik vaak terug op mijn oude veganistische recepten. De foodbox test ik samen met mijn vriend uit, die open staat voor vegetarische gerechtjes maar er zelf niet veel van kent.
Aanbod: Van pizza bianca met witloof tot spitskool in een pittige tomatensaus. Er is genoeg variatie in het veggie/vegan aanbod van Foodbag. Zo geniet je van Belgische veggie gerechten, maar ook oosterse noodles of een kleurrijke burrito bowl met bloemkool. Opvallend is het gebruik van seizoensgroenten en de creatieve manier waarop ze in de gerechten worden gebruikt. Van blenden voor een heerlijke saus tot roosteren in de oven.
Handig? Alle ingrediënten zaten in een grote doos en waren mooi op tijd geleverd. De verse kruiden waren in papier verpakt en waren nog een beetje nat om ze langer te bewaren. De rijst en pasta zaten in een doorzichtig plastic en papieren zakje. Groenten en blikvoer zaten los in de doos. Het was dus makkelijk om alles te sorteren en veel afval was er sowieso niet. Bovendien waren de gerechtjes makkelijk te volgen, met zowel een online als offline optie en klopte de geschatte tijd die werd aangegeven. Foodbag werkt met een Eat First-llabel zodat je makkelijk weet welke gerechtjes best eerst klaarmaakt.
Smaak: Voor simpele gerechtjes zat er enorm veel smaak in. Een zelfgemaakte curry maak ik doorgaans iets pittiger en smaakvoller, maar ik begrijp ook dat een curry uit een zakje dat niet altijd kan evenaren. De kant-en-klare stamppot van zoete aardappel, de pasta met butternutsaus en de risotto waren dan weer een verrassende smaakbom.
Variatie & voedzaamheid: Ondanks de lekkere smaak en de variatie in de gerechtjes, bleven we na de maaltijd wat onvoldaan achter en hadden we eigenlijk nog plek voor een tweede maaltijd. Als grote eters waren de porties te klein voor ons waardoor ik er nog extra rijst en pasta heb bij gekookt. Met een magere 125 gram rijst of 150 gram voor twee personen zijn de magen helaas niet gevuld. Als ‘ex-veggie’ weet ik dat ik doorgaans ook meer moet eten dan bij een maaltijd met dierlijke producten. Persoonlijk kies ik voor meer koolhydraten en zou ik er nog tofu, seitan of eiwitrijke groenten en peulvruchten aan toevoegen.
Voor de vleeseters: Vlees hebben we na deze week veggie gerechtjes zeker niet gemist. Los van de hoeveelheid, zaten gerechtjes op veel vlakken uitstekend.
Prijs/kwaliteit: Mijn foodbox bevatte vier gerechten voor twee personen ter waarde van 80 euro. Voor kleine maaltijden zonder overschot voelt dit toch heel prijzig aan. Zeker omdat mijn rekening doorheen de week veel lager is, met meer voedsel om van te genieten.
Praktisch: Bekijk alle info en gerechtjes via Foodbag.be
Lees ook:
– Maart zonder vlees: 31 recepten voor je Veggie Challenge
– Vegan koken zonder verspilling: nieuw kookboek van Instagramchef Max La Manna uitgetest
– Chef, boer en Instagramicoon Julius Roberts: ‘De seizoenen bepalen wat ik eet’
– 9 keer veggie: De favoriete vegetarische recepten van Belgische chefs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier