Wetenschappers van de Food and Brand Lab van de Cornell universiteit hebben namelijk bewezen dat de deelnemers aan hun onderzoek meer snackten wanneer ze in een rommelige keuken stonden, dan wanneer ze zich in een opgeruimde keuken bevonden.

98 vrouwen werd gevraagd om tien minuten te wachten in een keuken onder het mom van "de professor komt zo". De helft van de deelneemsters werd ondergebracht in een ruimte met heel wat vuile afwas, wat oude kranten en een telefoon die maar bleef rinkelen, terwijl de andere helft mocht wachten in een netjes opgeruimde keuken. Beide groepen kregen schalen met zowel koekjes en rauwe worteltjes waarvan ze naar hartenlust mochten eten "tot de professor kwam". Iedereen die ooit (een film over) een psychologisch experiment heeft gezien wéét dat het snackmoment net datgene is dat men onderzoekt, maar toegegeven: ons zou het ook niet tegenhouden.

De resultaten waren dus niet bijster verrassend (de vrouwen aten van de snacks), maar de analyse ervan wel. Zo bleek dat iedere vrouw in de rommelige, chaotische ruimte dubbel zoveel koekjes at als zij die in de propere ruimte moesten wachten. Huh?

"Je in een chaotische omgeving bevinden en voelen dat je geen vat hebt op de situatie is slecht voor je dieet", aldus professor psychologie Lenny Vartanian. "Het is alsof mensen dan beginnen denken 'foert, alles is out of control, dus waarom ik/mijn dieet ook niet?'" Vartanian zegt dat mannen allicht dezelfde reactie zouden hebben, maar dat dit nog niet onderzocht werd.

Hoewel dit een kleine studie betrof mogen we eigenlijk wel aannemen dat de resultaten opgaan voor een heel deel van de bevolking. Stress zorgt er sowieso al voor dat mensen meer gaan eten omdat het stresshormoon cortisol je eetlust aanwakkert, en die "foert"-theorie van Vartanian? Klinkt bijzonder herkenbaar.

(KS via HuffPost)

Wetenschappers van de Food and Brand Lab van de Cornell universiteit hebben namelijk bewezen dat de deelnemers aan hun onderzoek meer snackten wanneer ze in een rommelige keuken stonden, dan wanneer ze zich in een opgeruimde keuken bevonden. 98 vrouwen werd gevraagd om tien minuten te wachten in een keuken onder het mom van "de professor komt zo". De helft van de deelneemsters werd ondergebracht in een ruimte met heel wat vuile afwas, wat oude kranten en een telefoon die maar bleef rinkelen, terwijl de andere helft mocht wachten in een netjes opgeruimde keuken. Beide groepen kregen schalen met zowel koekjes en rauwe worteltjes waarvan ze naar hartenlust mochten eten "tot de professor kwam". Iedereen die ooit (een film over) een psychologisch experiment heeft gezien wéét dat het snackmoment net datgene is dat men onderzoekt, maar toegegeven: ons zou het ook niet tegenhouden. De resultaten waren dus niet bijster verrassend (de vrouwen aten van de snacks), maar de analyse ervan wel. Zo bleek dat iedere vrouw in de rommelige, chaotische ruimte dubbel zoveel koekjes at als zij die in de propere ruimte moesten wachten. Huh?"Je in een chaotische omgeving bevinden en voelen dat je geen vat hebt op de situatie is slecht voor je dieet", aldus professor psychologie Lenny Vartanian. "Het is alsof mensen dan beginnen denken 'foert, alles is out of control, dus waarom ik/mijn dieet ook niet?'" Vartanian zegt dat mannen allicht dezelfde reactie zouden hebben, maar dat dit nog niet onderzocht werd. Hoewel dit een kleine studie betrof mogen we eigenlijk wel aannemen dat de resultaten opgaan voor een heel deel van de bevolking. Stress zorgt er sowieso al voor dat mensen meer gaan eten omdat het stresshormoon cortisol je eetlust aanwakkert, en die "foert"-theorie van Vartanian? Klinkt bijzonder herkenbaar. (KS via HuffPost)