Slechts één nieuwe tweesterrenzaak en een emotioneel afscheid van een icoon: dit was Michelin 2025

Maison Colette
Maison Colette van chef Thijs Vervloet. © Nette Clonen

Met verschillende nieuwe sterrenrestaurants bekroonde Michelin in 2025 opnieuw het gastronomische toptalent in België (en Luxemburg). Veel redenen om te vieren dus, al was het gebrek aan vrouwelijke chefs op het podium opvallend. ‘Als ze er niet zijn, kunnen ze ook geen ster krijgen.’

Het gebeurt niet vaak dat een Michelinuitreiking start met een staande ovatie. Ter nagedachtenis van Nederlands enige driesterrenchef Jonnie Boer (De Librije) werd aan het begin van de jaarlijkse ceremonie opgeroepen tot een luid eerbetoon dat tot in zijn thuisstad Zwolle gehoord zou worden. Minutenlang applaudisseerden de beste chefs van België en Luxemburg voor hun naburige collega die vorige week onverwachts overleed op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longembolie. ‘Hij was een artiest die het culinaire landschap hertekende’, vertelde ceremoniemeester Simone van Trier.

Maar welke sterrenzaken is ons land rijker? In de handelsbeurs in Antwerpen keken eregasten Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury vanop de eerste rij toe hoe vijftien restaurants een of meerdere sterren in ontvangst mochten nemen op wat tevens de 125e verjaardag van de Michelingids was. Aan Vlaamse kant was er dit jaar zeker geen sprake van een sterrenregen, eerder een vallende ster hier en daar. Wat ook opviel: er stond dit jaar geen enkele vrouwelijke chef op het podium.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Een hele eer’

De uitreiking zelf werd afgetrapt met de vermelding van de Bib Gourmands. Deze prijzen gaan naar zaken die ernaar streven kwaliteit te bieden voor toegankelijke prijzen en werden twee weken geleden al wereldkundig gemaakt. Dit jaar werden vijftien restaurants aan de lijst toegevoegd, wat het totaal in België en Luxemburg naar 126 brengt. In Vlaanderen zijn de nieuwkomers and/or en Eppo in Antwerpen, Jacobin in Brugge, Taberna Bask in Ledeberg en The FOX in Oudenaarde.

Onder de dertien restaurants die hun eerste Michelinster in ontvangst mochten nemen, bevinden zich er zes in Vlaanderen en Brussel. Opvallende nieuwkomer is Eliane van chef Kobe Desramaults, dat nog maar in december 2024 de deuren opende en nu al in de prijzen viel.

‘We hadden er stiekem wel op gehoopt’, bekent de chef. ‘Journalisten zaten al vanaf de eerste dag in ons restaurant en we voelden aan de reacties van de gasten dat we in de juiste richting gingen. Ik was 24 toen ik voor het eerst een ster in ontvangst mocht nemen, nu ben ik 44. Of dit zal zorgen voor meer druk? Die druk leg je jezelf op, elke ochtend opnieuw.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een andere opvallende naam was die van Giuseppe ‘Peppe’ Giacomazza. De chef-kok van het gerenommeerde La Botte in Genk mag na achttien jaar hard werken zijn eerste ster ontvangen en valt bij het horen van zijn naam Peter Goossens in de armen. ‘Hij is als een tweede vader voor mij’, lacht Giacomazza, die de zaak van zijn vader overnam. ‘Ik kan niet wachten om ook hem thuis te omhelzen. Wij hebben altijd hard gewerkt voor onze gasten. Dit is echt de kroon op ons werk. Het is bovendien een hele eer om de eerste Italiaan met een ster te zijn in Limburg.

Verder mochten ook Sander Spreeuwers (Modest), Wouter van Tichelen (Mémoire), Dimitri Proost (Haut) en Davy Devlieghere (Le Julien) het podium bestijgen om een nieuwe koksvest met geborduurde ster aan te trekken. 

Twee sterren terugverdiend

Technisch gezien is België ook een nieuw tweesterrenrestaurant rijker, al heeft dat vooral te maken met het feit dat chef Thijs Vervloet zijn restaurant Colette verhuisde van Averbode naar zijn geboortestad Westerlo. ‘Deze chef is een klassieke ziel die de kracht van arbeidsintensieve bereidingen met veel gevoel en vakkennis aantoont’, schrijft Michelin over Maison Colette. ‘Hier wordt à la minute gekookt.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toen onze journalist Vervloet enkele weken geleden bezocht, omschreef die het als volgt: ‘We hebben in de eerste plaats vooral onze zin gedaan. Gidsen zijn een momentopname en dienen om restaurants op de kaart te zetten, maar ze zijn niet onze voornaamste motivatie.’ Toch is hij vandaag heel dankbaar voor de verzilvering van zijn talent: ‘We zijn de enige nieuwe tweesterrenzaak in België. We hebben hard gewerkt om die quotering terug te verdienen.’

Wanneer driesterrenchefs Viki Geunes (Zilte) en Tim Boury (Boury) op het podium worden geroepen, wordt duidelijk dat Michelin ook in 2025 geen nieuwe zaak bekroont tot de culinaire top. ‘Het is niet aan ons om daar een mening over te hebben’, aldus Geunes. ‘Uiteraard zou het de Belgische gastronomie alleen nog sterker maken. Maar Michelin zou Michelin niet zijn als het met sterren zou beginnen strooien.’

Lees ook: Sterrenchef Thijs Vervloet: ‘Welke sector is niet in crisis? Ik denk niet dat wij mogen klagen’

Meer meisjes in de keuken en de zaal

Opvallend: in 2025 werd geen enkele vrouwelijke chef met een ster bekroond. Is dit een van de grootste pijnpunten van de Belgische gastronomie? ‘Michelin kijkt niet naar gender, maar naar de kwaliteit van de keuken’, nuanceert Peter Goossens. ‘Dit jaar was het zonder, maar de sector evolueert gelukkig positief op dit vlak. Al zal het natuurlijk altijd een hard beroep blijven, met lange uren.’

Ex-hoofdinspecteur van Michelin Werner Loens is iets stelliger: ‘Als ze er niet zijn, kunnen ze ook geen ster krijgen. Gelukkig verandert dat wel stilaan, ook internationaal. In Thailand is er net een nieuwe vrouwelijke tweesterrenchef verkozen, en ook in de noordelijke landen zit die verdeling beter. Daar is de zorg voor de kinderen evenwichtiger verdeeld tussen mannen en vrouwen wat ervoor zorgt dat er meer vrouwen in de keuken werken. In Noorwegen werkt in elke keuken minstens één vrouw.’

Ook Inge Waeles, gastvrouw van Boury in Roeselare, hoopt dat vrouwelijk talent gestimuleerd wordt. ‘Een vrouw in de keuken kan net een hele grote meerwaarde hebben. Soms geloof ik dat wij meer smaakpapillen hebben, en met wat meer finesse werken.’

Wat Waeles wel positief noemt, is dat tijdens deze editie een volledig zaalteam in de kijker werd gezet, namelijk dat van het Brusselse tweesterrenrestaurant Bozar. ‘Het is een onontbeerlijk deel van de beleving. Het eten kan lekker zijn, maar als de bediening niet aangenaam is, ga je niet terug’, zegt Waeles. ‘Ik wil er de komende jaren bewust aan werken om weer jonge studenten te motiveren om voor de zaal te kiezen in plaats van de keuken.’

‘Dit is een boodschap van jeugdigheid en hoop’, zegt een geëmotioneerde Karen Torosyan van Bozar. ‘Zonder zaal heb je als chef geen verhaal.’

Lees ook:  Hoe zorgen maîtres in topzaken voor de perfecte ontvangst? ‘Gasten worden vooraf even online gescreend’

Blik op de toekomst

Naar jaarlijkse traditie werd ook een jonge chef in de bloemetjes gezet. Quentin Gallopyn van Vicomté in Roucourt kreeg de Young Chef Award mee naar huis, net als een eerste ster. Sommelier van het jaar is dan weer Laurenz Dierickx van Les Frères Louise in Ellezelles. 

Voor de vijfde keer werden ook de groene Michelinsterren uitgeloofd aan etablissementen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en hun schouders zetten onder de transitie naar een meer verantwoorde gastronomie. Vorig jaar viel enkel restaurant Neon uit Lier deze eer te beurt, ditmaal mochten drie zaken deze onderscheiding voor hun speciale inzet in ontvangst nemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Chef Seppe Nobels, die met zijn sociaal restaurant Instroom in het verleden al vaker in de prijzen viel, werd ook nu met een groene ster gelauwerd voor zijn Mechelse restaurant ‘t Gasthuis by InstroomArt. ‘Wij leiden nieuwkomers uit opvangcentra op gedurende enkele maanden en helpen hen vervolgens om door te stromen naar de arbeidsmarkt. Ik wil via deze weg een warme oproep doen aan al mijn collega’s die nog op zoek zijn naar personeel’, sprak Nobels de zaal toe. ‘De kracht van het licht is groter dan de angst voor het donker.’

Lees ook: Michelin 2025: ontdek hier alle sterrenrestaurants van België

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise