Culinaire buitenbeentjes: 10 uitstekende restaurants met een niet-alledaagse formule
Tien bijzondere restaurants met een ietwat gewaagd concept, waar het publiek zich toch thuis voelt.
Bart-à-Vin (Antwerpen): Miniwijnrestaurant
Eigenaar Bart Adriaenssens studeerde aan de wijnbouwschool in Montpellier, maakte zelf wijn en verkocht wijn, voor hij in 2003 in het slachthuizenkwartier zijn eigen wijnhandel opende.
Bart-A-Vin is begonnen als pur sang wijnbar. Beetje bij beetje is de zaak geëvolueerd tot een Parijs ogende bistro. Bart-à-Vin is een intiem, knus en laagdrempelig miniwijnrestaurant. Er is geen wijnkaart: de klant maakt zelf zijn keuze in het achterhuis of mag zich laten gidsen.
Chef-kok Tom Van der Borght is als wijnklant komen aanwaaien. Hij zag de verandering van wine bar naar restaurant wel zitten en is achter het fornuis gaan staan.
Tom kan koken: hij werd opgeleid in betere Antwerpse eethuizen, zoals Gin-Fish, La Pérouse en Petit Zinc. Specialiteiten zijn de steak tartaar (rauw en kort gebakken) en de bereidingen met vis.
Bart-à-Vin: Lange Slachterijstraat 3-5, 2060 Antwerpen, 0474 94 17 86. Gesloten op zaterdag en zondag.
A Food Affair (Gent): Avondje Azië
Voor een avondje culinair vreemdgaan in Aziatische ambiance is er A Food Affair. Het intieme eethuis werd dertien jaar geleden geopend door kok Laurent Locquet en zijn vrouw Ellen Schaap. Laurent Locquet kreeg een traditionele opleiding aan Ter Groene Poorte en liep stages bij Wout Bru.
Het vergde durf en inzicht om het roer om te gooien en te kiezen voor de Aziatische keuken. De oosterse keuken ligt Laurent na aan het hart. Hij reisde door Azië en volgde onderweg workshops om zich te vervolmaken. Ellen Schaap is graficus van beroep en staat in voor ontvangst en bediening.
Vanaf de eerste dag stroomden de culinaire escapisten toe voor de new style Aziatische ’tapas’, curry’s en combi woks. Laurent Locquet gebruikt uitsluitend verse ingrediënten en bereidt eigenhandig currypasta’s. Er wordt zonder personeel gewerkt. Daarom is de spijskaart beperkt tot een vijftal voorgerechten en een zestal hoofdgerechten.
Terugkomende bereidingen zijn: Maleisische rendang van kalfsvlees en groene- en rode curry met kip.
A Food Affair: Korte Meer 25 (nabij parking Kouter), 9000 Gent, 09 224 18 05. Alleen ’s avonds open, dinsdag tot zaterdag. Vanaf oktober op nieuwe locatie: Hoogstraat 58, Gent.
Love Fish (Antwerpen): Met vlag en liefde
Jo Bussels en Valerie Olieux vonden het buskruit opnieuw uit en openden Love Fish: een gastronomisch fastfoodrestaurant, waar men vis van topkwaliteit eet tegen democratische prijzen. De twee zijn de eigenaars van het restaurant Radis Noir, waar je kunt neerstrijken voor een portie chique en dure gastronomie.
Met Love Fish hopen Jo en Valerie in te spelen op nieuwe behoeften. Het grote fastfoodrestaurant biedt zeventig plaatsen binnen en heeft een terras voor de deur. Alles is uitgedacht om met een minimum aan personeel toch een stevig volume te draaien: bestellen en direct afrekenen doe je aan een van de kassa’s. Met een vlaggetje met je volgnummer in de hand mag je een tafel zoeken om vervolgens het bestek en de bestelde drankjes zelf af te halen aan de drankentoog.
In de open keuken staan drie koks met klinische blauwe handschoenen aan. Er zijn geen warme voorgerechten. Of je nu kreeft, kabeljauw, zalm of zeebaars bestelt, in alle gevallen is de garnituur identiek.
Love Fish: Godefriduskaai 12, 2000 Antwerpen, 0476 40 90 75. Open van 11.30 tot 21.30 uur. Er is een kinderhoek.
Garage-à-manger (Brussel): In de garage
Sinds 9 september 2013 huist Garage-à-Manger, een hip restaurant en koffiehuis, in een vroegere Mazdagarage. De ruimte werd ingericht met vintage meubilair en maatmeubelen van Atelier ProtOtype. Er staat een opengesneden caravan, waar kinderen of ouders zich kunnen terugtrekken. Men kan vrij circuleren rond de grote, open keuken.
Garage-à-Manger is een creatie van Joël Geismar, die ook betrokken is bij El Camion, een grootstedelijk project op wielen. Joël werkte vijf jaar als kok in het paddenstoelenrestaurant Café des Spores.
In Garage-à-Manger brengt Joël Geismar kwaliteitsproducten op de voorgrond. Niet alleen de ingrediënten zijn eerlijk, ook de prijzen zijn rechtvaardig (dagschotel 13 euro). Men eet wat de pot schaft. Het menu verandert dagelijks en men serveert tot de producten op zijn. Iedereen is welkom vanaf 10 uur voor ontbijt met zuurdesembrood, in huis gemaakte confituur en bioyoghurt. Er is een beperkte keuze natuurlijke wijnen per glas of fles.
Garage-à-Manger: Washingtonstraat 185, 1050 Brussel, 02 880 67 74. Maandag tot woensdag: vanaf 10 tot 18 uur; donderdag tot zaterdag: 10 tot 22 uur; zondag 10.30 tot 18 uur.
Casa Grinta (Terhagen): Net voor de eindsprint
Kok Paul Van Bommel is altijd wielerfan gebleven. Hij werd getraind bij Troisgros en in Lameloise in Frankrijk. Van Bommel kan terugblikken op een interessant parcours: chef-kok van Eyckerhof en Het Fornuis, een eigen traiteurwinkel en restaurant Epicurus in Antwerpen en Terhagen en het wielercafé Grinta in Boom.
Sinds vijf jaar staan de potten terug thuis op het fornuis in Terhagen. De zaak heet nu Casa Grinta. Paul is zestig jaar en rijdt zijn laatste rechte lijn. Hij zoekt een overnemer voor de zaak, waarna zijn gigantische wielercollectie naar het Provinciaal domein De Schorre verhuist en hij curator wordt.
De verzameling is gestaag gegroeid door de gulle giften van sympathisanten en zo langzamerhand barst het huisje uit zijn voegen. Paul Van Bommel is trots als hij vertelt over zijn 490 wielerboeken, 500 wielershirts, waarvan 300 gesigneerd en 1700 miniatuurfietsjes.
Casa Grinta: Kardinaal Cardijnstraat 46, 2840 Terhagen, 03 888 33 11. Kleine honger 20 euro. Menu’s: 30, 38 en 46 euro. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.
Bel-Etage (Knokke): De solist
Fabrice Vuillemin komt uit een horecanest: zijn grootouders baatten taverne Scala uit aan het Brouckèreplein en zijn ouders begonnen met La Rose aan de Brusselse Grasmarkt en kochten vervolgens het Hotel Wellington in Knokke. Fabrice zelf staat sinds zijn veertiende in de horeca. Hij leerde de regels van de klassieke keuken bij baron Pierre Romeyer en Pierre Fonteyne en zijn grote leermeester is Jean-Pierre Bruneau.
Als chef-kok van het populaire restaurant Chez-Jean in Knokke verwierf hij naam en faam. Toen werd het tijd om met een eigen restaurant te beginnen. In 2001 nam Fabrice Bel-Etage over en om personeelsproblemen te voorkomen, besloot hij om alles alleen te doen. Deze zachtaardige, hardwerkende solist is gastheer en sommelier, kok en afwasser.
In het souterrain is een sigarenbar: na het eten is Fabrice ook nog barman. De spijskaart vermeldt een vijftal voor- en hoofdgerechten. De viergangenmenu’s vormen zijn visitekaartje (55, 65 en 75 euro).
Restaurant Bel-Etage: Guldenvliesstraat 13, 8300 Knokke, 050 62 77 33. Uitsluitend ’s avonds geopend (’s middags enkel volgens afspraak). Woensdag gesloten.
Jos They (Holsbeek): Vlees van het boerderijrestaurant
In zijn gloriedagen voederde beenhouwer Jos Theys zo’n 25.000 dieren, die onder eigen label werden verkocht. Om dichter bij de verbruiker te staan, opende Jos Theys en echtgenote Uguette 21 jaar geleden in de familieboerderij een vleesrestaurant met zicht op de kweekstallen van het vermaarde JuniorBeef.
De hoeve in de groene heuvels van het Hageland heeft fundamenten uit de zestiende eeuw en werd meer dan een eeuw geleden gekocht door grootvader Petrus Theys. Kleinzoon Jos werd op de boerderij grootgebracht. Hij heeft de groothandel verkocht en staat zelf aan de grillplaat.
Grote hompen vlees worden eerst dichtgeschroeid in boter en vet en worden vervolgens afgebakken in een hete oven. Zo is het vlees mals, sappig en diep van smaak. De spijskaart vermeldt bereidingen van zo goed als alle stukken die het kalf rijk is. Uit de keuken komen in kalfsvet gebakken frieten of tussen zout in de oven gegaarde aardappels. Voor garnituur zorgen een saladbar (duidelijk een bijkomstigheid) en een tafel met sausen, zoals eersteklas bearnaise en bordelaise.
Jos Theys boerderijrestaurant: Sluisbeekstraat 9, 3220 Holsbeek, 016 62 35 25. Open van donderdag tot zondag, van 12 tot 22 uur. Voor de kinderen zijn er speciale gerechten en is er een speelweide met springkasteel.
Vrijdag Visdag (Antwerpen): Visrendez-vous
Visliefhebbers staan in de rij bij Vrijdag Visdag om op ruwhouten hoge stoelen, dicht tegen elkaar, de schaal- en schelpdieren van Philippe Hawinkel te proeven. Zijn zaak huist in een met plastic strips van de buitenwereld afgescheiden garage.
Hawinkel heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Hij stamt uit een horecafamilie en stond aan de basis van veel initiatieven, die niet allemaal even goed afliepen, zoals een restaurant, een oesterkraam en een groothandel in schaal- en schelpdieren. Hij is gaan koken op een privéjacht. Bij zijn terugkomst haalde hij zijn oude triporteur weer tevoorschijn om oesters te verkopen op de Vreemdelingenmarkt.
De formule sloeg aan, er is een grotere kraam bij gekomen en een partyservice, een opslagplaats met cateringkeuken en een garage, die eigenlijk tot niets diende. Dan werd die ruimte maar ingericht tot maritiem restaurant. Sinds kort is er ook een tweede adres: Plateau Royal in het Noorderterras aan de Antwerpse Scheldekaaien.
Vrijdag Visdag: Lange Elzenstraat 75, 2018 Antwerpen, 0495 10 80 08. Van donderdag- tot zondagavond en vrijdagmiddag.
Puur Personal Cooking (Antwerpen): Huiskamerrestaurant
Kok Steven De Smedt en zijn vader verbouwden eigenhandig een viswinkeltje, nadat het veertien jaar had leeggestaan. Zwart is de dominerende kleur: het fornuis, de muren, de banken en de kokskleding.
Steven ambieerde een persoonlijke formule. Het werd een intiem huiskamerrestaurant met veertien plaatsen, zonder personeel, rond een glanzend zwart Agafornuis. De ruimte is klein en Steven ontvangt zoals hij thuis vrienden ontvangt. Omdat hij in zijn eentje kookt en ook ontvangt, bedient en afruimt, is het belangrijk dat de voorbereidingen zorgvuldig verlopen. Stevens werkdag begint om 8 uur en eindigt meestal na middernacht.
Puur Personal Cooking is een restaurant zonder spijskaart. ’s Middags is er een lunch van drie gangen (38 euro), ’s avonds is dat een viergangendiner (58 euro).
Restaurant Puur Personal Cooking: Edward Pecherstraat 51, 2000 Antwerpen, 0495 83 24 87. Zaterdag, zondag en maandag gesloten.
Atelier de Bossimé (Loyers): Creatieve boerenzoon
L’Atelier de Bossimé bevindt zich achter Namen. In de heuvelachtige weiden, hoog boven de Maas, ligt de oude boerderij, waar de boerenzoon Ludovic Vanackere zijn restaurant opende. De 25-jarige kok, die weet wat hij wil, biedt bezoekers een ongewoon culinair avontuur.
Men wordt verwelkomd door een loslopende geit en koks die op hun hurken wilde kruiden plukken. Naast de deur ziet u de stenen oven, waar het brood op houtskool wordt gebakken. Ludovic heeft een filosofie: hij kookt uitsluitend met lokale ingrediënten van topkwaliteit. Zijn kookstijl is creatief, hedendaags en gebaseerd op de smaken van zijn jeugd. Hij wordt bijgestaan door leeftijdsgenoten.
Ludovic werd geboren op de boerderij, liep beroepsschool in Namen, werkte in betere restaurants (Maison Van Damme en Cuisinémoi ). Hij bewees al wat hij kan: de kok eindigde als eerste in de nationale en als tweede in de internationale Escoffier Kookwedstrijd. Er is geen spijskaart. De lunch kost 23 euro, het lunchmenu 45 euro, het avondmenu in 3, 4 of 5 gangen respectievelijk 35, 45 en 55 euro.
Atelier de Bossimé : Rue Bossimé 2, 5101 Loyers, 0478 13 71 25. Zondag, maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.
(PvD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier