Berkensap, zuurdesemworkshops en de allerbeste choco: dit zijn de laatste trends uit het culiversum
Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Lekker wakker
De espresso-martini oftewel ‘esma’ blijft een van de meest populaire cocktails van het moment. De mix van vodka, koffielikeur, espresso en ijs levert een straf drankje op dat je meteen wakker schudt. Perfect in deze mix is de lokale koffielikeur van familiestokerij Verhofstede uit Sint-Niklaas. Uit dit elegante flesje giet je een shot milde likeur van versgemalen koffiebonen.
26,10 euro voor 700 ml, via brouwerij-verhofstede.be of check de verkooppunten op de site.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Potje moumous
Getest en goedgekeurd: de potjes van het nieuwe delicatessenmerk Moumous. Ze zitten vol lekkers uit het Midden-Oosten, zoals de zijdezachte hummus en rokerige baba ganoush, maar ook minder bekende sauzen zoals pittige tarator (een dip op basis van sesam, knoflook en citroen) waarvan Moumous een fantastische Belgische versie maakt met dijonmosterd en Luikse siroop.
Onder andere te koop bij Rob in Brussel, meer verkooppunten vind je op moumous.com
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nuchter nippen
Non-alcoholische drankjes worden alsmaar lekkerder. Zo nippen wij met plezier van een glaasje Botivo on the rocks, een bitterzoet aperitiefdrankje geïnspireerd op vermout dat wereldwijd al een resem prijzen in de wacht sleepte. Je proeft de zoete smaak van rauwe honing, opgefrist door appelciderazijn en kruidige toetsen van gentiaan, tijm, rozemarijn en sinaasappelschil.
Te koop bij de Gentse conceptstore Objects & Sounds of via hun webshop objectsandsounds.com
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Mooie voorraad
De nieuwe Belgische onlineshop Daily Supplies is er voor wie houdt van lekkers dat ook nog eens te mooi is om in de keukenkast te verstoppen. Zo vind je er de Griekse kruiden van het kleine label Daphnis and Chloe: denk aan delicate oreganobloemetjes of geurige sesamzaadjes. Ook de gefermenteerde schatten van het Berlijnse cultlabel Mimi Ferments kun je hier bestellen, zoals rokerige vissaus, miso van Italiaanse rijst of zoet-pittige gochujang.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Steeds meer zuurdesembakkerijen organiseren workshops voor enthousiaste thuisbakkers. Dit zijn onze drie favoriete adressen om zelf met desemstarters en rijsmandjes aan de slag te gaan.
1. Broodbroeders in Mechelen: uitgebreid aanbod aan workshops, van baguette over koffiekoeken tot een basis inwijding in zuurdesembrood.
2. Lina’s in Antwerpen: tijdens een tweedaagse basisworkshop leer je hier de kneepjes van het vak.
3. Bakker Klaas in Gent: een workshop van één dag, zowel voor totale beginners als voor mensen die hun broodbakkunsten willen perfectioneren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Coole koffie
De Japanse thermosflessen van Kinto zijn niet alleen écht lekvrij, ze zijn ook nog eens erg mooi. De eenvoudige ontwerpen en ingetogen kleuren maken van een koffie of thee on the go een rustgevende ervaring. Van hetzelfde merk shop je ook prachtige koffiekannetjes en servies.
Te koop via kinto-europe.com of in diverse koffiebars zoals Viva Sara (Kortrijk), Crossroast (Antwerpen) of Mok (Leuven).
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dranken ontdekken
De webshop van Craft Club is een hotspot voor een bijzondere selectie wijnen, ciders, bieren en alles wat daartussen zweeft. Zo ontdek je er sprankelende cider waarin maandenlang cabernet-sauvignondruiven hebben getrokken, wat een eigenzinnige mix tussen rode wijn en appelwijn oplevert. Ook wie geen alcohol drinkt stoot er op verborgen schatten. Denk aan Euforia, een fles gefermenteerd berkensap uit Moldavië dat wordt gedronken als fris aperitief. Wie zich graag laat verrassen kan hier ook een tasting boeken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Trend: thee met rijst
Genmaicha is al eeuwenlang populair in Japan. Ook theeÂkenners uit onze contreiën zijn fan. Dit jaar zullen we deze zachte groene thee met geroosterde en gepofte rijstkorrels – wat een heerlijk gegrild en zoet aroma geeft – steeds meer zien opduiken. Niet enkel in je theepot, maar ook als smaakmaker in patisserie en zelfs in roomijs.
Te koop bij gespecialiseerde theezaken en online o.a. bij de Belgische webshop Noen.
Een echt hete latte
Alles moet pikant, ook je romige latte wordt niet gespaard. Zo ontwikkelden drie jonge Belgen Burni: een pittig sausje met kaneel en agave voor bij de koffie. Het pittige goedje zit in een sprayflesje waarmee je exact de juiste dosis in je kopje verstuift. Te proeven in verschillende koffiebars in het land en te koop via de webshop.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Liefs uit Syrië
From Syria with Love was jarenlang een warmhartige en heerlijke lunch- en cateringzaak in Berchem, waar Syrische vrouwen hun kookkunsten lieten schitteren. Na enkele jaren afwezigheid duiken ze opnieuw op, in Turnhout deze keer. Verwacht romige hummus, linzensla met yoghurt en za’atar, en griesmeelgebak met rozenwater. Ze bieden ook workshops aan als je je eigen kookskills wilt aanscherpen.
Hendrik Consciencestraat 20, Turnhout
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Glaasje berk
Vergeet kokoswater, berkensap is de lokale tegenhanger. Geoogst in de Ardense bossen en nadien lichtjes gefermenteerd, is het berkensap van Sosève licht zoet, fris en mineraal. Onze favoriet is geïnfuseerd met bloemknoppen van zwarte bes, berk, es, kastanje en hazelaar, wat een extra fruitige smaak oplevert. Te koop in natuurwinkels of via de webshop.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Eigen Kweek
Wie zijn eigen moestuin heeft, begint hartje winter al te fantaseren over de eerste blaadjes sla, uitbundige courgetteplanten en boterzachte doperwtjes. Het is nu dan ook hét moment om een moestuinplan te maken en zaadjes te bestellen. Dat doen wij dit jaar bij de Gentse webshop Kwekerij Kweek, waar je bijzondere eigenhandig opgekweekte zaden kan vinden, met ook grote keuze voor terrasmoestuinen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nuchtere gids
De wereld van de non-alcoholische drankjes staat op ontploffen. Om ons wegwijs te maken in alle nieuwe smaken is er het boek Alcoholvrij, de complete gids, waarin 150 laag- of non-alcoholische spirits, bieren, wijnen en alles buiten deze categorieën wordt besproken: je ontdekt alles over de smaak, het productieproces en hoe je het kan drinken. De selectie werd gemaakt door sommelier Alexander De Beck.
Alcoholvrij, de complete gids, Borgerhoff & Lamberigts, 24,99 euro
Boke met choco
Vergeet de klassieke pot Nutella. De allerlekkerste choco wordt gemaakt door de Brusselse chocolatier Frederic Blondeel. In deze potjes vind je als hoofdingrediënt niet suiker, maar wel heerlijke geroosterde hazelnoten, die samen met topcacao een weergaloze boterham opleveren.
Te koop bij Frederic Blondeel, Ganshorensestraat 39, 1081 Koekelberg of online via frederic-blondeel.be
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Geluk zonder alcohol
Just kenden we al van hun lekkere vegetarische snacks. Nu komt dit Belgische biomerk op de proppen met een verfijnd aperitief zonder alcohol. Bonheur wordt gemaakt in samenwerking met een Frans biodynamisch wijnhuis, op basis van gamay-druiven, frisse appels en pittige kruiden uit de wijngaard zoals duizendblad, klaproos, rozemarijn, tijm, salie en verveine. Dat levert een lekker glas op met een zoete en fruitige smaak, dat interessant blijft door de laagjes kruiden. Wij zijn fan.
Te koop in Colruyt en BioPlanet.
Korea in Meise
K-Food (oftewel alle lekkers uit Korea) blijft razend populair. Wil je zelf kimchi, gimbap (de Koreaanse versie van sushi) of Korean fried chicken leren maken, dan kun je terecht in het kookatelier van Yun in Meise. Yun groeide op in Korea, haalde een master in business in de VS en volgde vervolgens haar hart naar België. Wees er snel bij, want de workshops lopen snel vol.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De smaak van de toekomst
Flanders Technology & Innovation organiseert een zesdaags technologiefestival, waar de toekomst van ons voedsel onder de loep wordt genomen. Zo is er een diner met Olly Ceulenaere (Publiek), bioloog Maxime Willems (Proef) en Tim Nowé (SIR Catering). Zij breken hun hoofd over de vraag hoe de oer-Vlaamse klassiekers er in 2050 zullen uitzien. Ze serveren tijdens het festival een uniek menu met de producten die een antwoord bieden op de ecologische uitdagingen voor de toekomst, maar dan zónder toegevingen te doen op het gebied van smaak.
Van 16 tot 21 maart, reserveren via fti.gent/nl/tickets
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier