Belgische vleesconsumptie blijft dalen

Streetfood op een markt in Amsterdam © iStock

De gemiddelde Belg at het voorbije jaar 28,1 kilogram vlees, tegenover 28,6 kilogram in 2016. Zo lijkt nog geen einde gekomen aan de tendens steeds meer te variëren met vis en vegetarisch. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK Belgium en iVox in opdracht van VLAM.

Vooral vers varkens-, runds- en kalfsvlees hoeft niet meer zo vaak, zo blijkt uit de cijfers. In 2008 aten we daar nog gemiddeld 23,7 kilogram van, tegenover 18,2 kilogram vorig jaar en 17,5 kilogram vandaag. Gevogelte serveren vinden we dan weer minder moeilijk, want dat verbruik blijft al tien jaar relatief stabiel, rond de tien kilogram.

‘De daling in het thuisverbruik van vers vlees komt niet zozeer door een stijging van het aantal vegetariërs, want 96 procent van de Belgen eet vlees’

VLAM, het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing, ziet twee mogelijke verklaringen voor de verdere achteruitgang van onze vleesconsumptie thuis. Ten eerste geeft de Belg aan steeds vaker buitenhuis te eten, ten tweede wisselen we vlees meer af met gevogelte (geen vlees, volgens VLAM), vis of vegetarische alternatieven. Het marketingagentschap benadrukt dat de Belg zijn stukje vlees niet helemaal laat liggen, en dat het vooral de huidige flexitariërs zijn die hun vleesconsumptie minderen. 96 procent van de Belgen eet volgens het onderzoek immers vlees, en 25 procent doet dat dagelijks.

Tijdens het kopen van vlees, letten Belgen vooral op de kwaliteit en houdbaarheid. Iets meer dan de helft van de Belgen geeft de voorkeur aan vlees van bij ons, dat is meer dan vorig jaar. De prijs is ook een belangrijke keuzefactor, maar niet de belangrijkste. Er moet vooral voldoende kwaliteit en vertrouwen tegenover die prijs staan. In 2017 gaf tien procent van de ondervraagde Belgen aan dat vlees te goedkoop was, tegenover 33 procent participanten die stellen dat vlees net te duur is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content