Belgische superfood op fles: onze expert verkent drankjes op basis van duindoornbes

© Getty Images

Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: het nieuwe wrang van duindoornbessen.

Duindoornbessen bleven lange tijd iets voor de fytotherapie en de biologische kruidenier. De wrange smaak leek ongeschikt voor een hip drankje. Slechts enkele smaakavonturiers hadden geprobeerd om de zintuiglijke kwaliteiten te benutten. Onder de pioniers was brouwerij Cantillon, waar ze ongeveer twintig jaar geleden een lambiek brouwden met fruit dat ze hadden ontvangen van een Finse importeur. De cuvees zijn vandaag de dag nog steeds beschikbaar in de Gheudestraat in Anderlecht. Jean Van Roy herinnert zich nog de uitgesproken zuurheid van de bessen, toen hij die voor het eerst proefde: ‘De combinatie met de lambiek was perfect.’

Het enige probleem is dat met de jaren de zuurgraad afneemt, de Brusselse brouwer vindt dezelfde intensiteit niet meer terug – mogelijk is de zoetheid een direct gevolg van de klimaatverandering. Tegelijkertijd is het ongetwijfeld deze zoetere smaak die nieuwe deuren opent voor de duindoornbes.

Een van de hoogtepunten van deze heropleving? De creatie in 2013 van een duindoornlikeur door mixoloog Jeroen Van Hecke, na zijn overwinning in een wedstrijd georganiseerd door Distillerie de Biercée. Dankzij de herwaardering van lokale producten helpt het dat je de bessen aan de Belgische kust kunt vinden.

Ook het etiket ‘superfood’ is niet onbelangrijk: het stelt de duindoorn in staat om het grote publiek en de makers van nieuwe drankjes te verleiden. Naast een uitzonderlijk hoog gehalte vitamine C, zijn de vruchten van deze struik ook een goede bron van bètacaroteen en antioxidanten. Ten slotte is de ultieme verleiding van deze bes te vinden in haar vrij unieke, ietwat zurige smaak, die haar dicht bij citrus en exotisch fruit brengt.

1. Duindoornlikeur, 35 euro (70 cl), lecomptoirbelge.be

Het idee is briljant: de zoetheid van een likeur kruisen met de zuurheid van de duindoornbes. Het resultaat is een perfecte balans die de smaakpapillen niet overweldigt. In het smakenpalet ergens tussen ananas en passievrucht.

2. Duno pils, 1,60 euro (33 cl), seaberryliquids.com

Deze pils verrijkt met duindoorn smaakt heerlijk. Hij bevat geen toegevoegde suiker en de hop- en gemoute-gerstnoten gaan mooi samen met de bessen geplukt aan onze kust.

3. Edge, 34 euro (50 cl), artlo-drinks.com

De aanwezigheid van duindoorn geeft een persoonlijke toets en zekere frisheid aan deze gin uit de Ardennen, die ook jeneverbes en bosbes bevat. Schenken met een neutrale tonic.

4. Hierbas de las Dunas, 35 euro (50 cl), hierbasdelasdunas.com

Fan van Hierbas zoals men dat op Ibiza drinkt? De Nederlandse chef Syrco Bakker maakte er een van 18 bloemen, kruiden en bessen geplukt in de duinen. Verwacht een harmonie van zout, zoet en jodium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content