Deze keer proeft onze drankexpert geen wijn of bier, maar de beste Belgische appelsappen.
Elegante terugkeer
Cider, lang beschouwd als pauperwijn, is al een tijdje opnieuw in trek bij foodies. Liefhebbers maken daardoor ook opnieuw kennis met de smaak van authentiek appelsap. Geen bubbels en ook geen alcohol, maar wel ongekend rijk aan smaaknuances. Achter deze comeback gaat een nieuwe generatie producenten schuil die komaf wil maken met de industriële sapproductie. Weg met de concentraten, met de appelstroop die je aanlengt met water – al dan niet onder toevoeging van ascorbinezuur (dat zo verleidelijk ‘vitamine C’ wordt genoemd) en van citruszuur om het goedje langer te kunnen bewaren. Nee, tegenwoordig weet men van appelsap zowaar een expression du terroir te maken.
Deze revolutie verovert niet alleen het platteland, maar ook de steden, dankzij slimme conserveringstechnieken (onder meer ‘flash-pasteurisatie’ waardoor het product tot wel twee jaar bewaard kan worden) en uitgebalanceerde melanges. Deze wereld is beslist niet minder fascinerend dan die van de wijn. Daarvan getuigen ook de heerlijke combinaties van chef-kok Jehan Delbruyere (van Magneùs d’Pèlotes in Wanze): appel-brandnetel en witvis, appel-kers en rode biet, en wat te denken van appel-zwarte bessen en wentelteefjes bestrooid met geraspte belegen geitenkaas?
Geproefd en goedgekeurd: de beste Belgische appelsappen op een rijtje
FruitCollect. Gemaakt van appels die vrijwilligers oogsten in tuinen van particulieren en in boomgaarden. Sap met een neus die aan appelmoes doet denken. Rond, maar een weinig uitgesproken smaak.
Saint-Octave. Appelrassen zoals Paix, Radoux, Melrose, Godivert, Double Belle Fleur en Reinette de Bleinheim uit de boomgaard van de familie staan borg voor een aangename, licht-zure afdronk.
Appelfabriek. De neus verrast door zijn nostalgie: de geur van de moesappels die vroeger in kelders werden bewaard. De combinatie met peer (30%) levert een fraai afgerond en bekoorlijk resultaat.
Constant Berger. Aan de donkere kleur is te zien dat deze producent werkt met oude rassen die snel oxideren. Een complexe afdronk met een laag suikergehalte en een fris zuurtje.