© Victor

Deze culinaire creatievelingen zijn nog geen veertig, maar veroorzaken nu al verschuivingen in het Belgische foodlandschap. Van chefs en sommeliers tot barista’s en ondernemers, wie goed wil eten en drinken houdt dit aanstormend talent best goed in de gaten.

Thibault Fournal (39) en Mathieu Van den Briel (40) Ondernemers achter SWET

Hot sauce is here to stay, en op Belgische bodem bewijst SWET waarom. Voor hun hippe pittige sauzen werken de heren met seizoensgebonden en biologische ingrediënten, de meeste pepers telen ze in hartje Brussel op een daktuin. Die aanpak leverde hen al ettelijke samenwerkingen op, van WECANDANCE tot verschillende Brusselse restaurants.
@swetbxl, swet.be

GF

Charlene De Buysere (35)
Barista en auteur

Charlene De Buysere is een grote naam in de wereld van de specialty coffee. Met haar koffiebar Way in Gent baat ze een heus koffie-imperium uit: ze heeft niet enkel drie koffiebars, maar ook een plantaardige bakkerij, een culinaire boekenwinkel én een eigen koffiebranderij. Als startende barista maakte ze snel naam door het wereldkampioenschap Aeropress (een specifieke methode om koffie te zetten, red.) te winnen en later ook beste barista van België te worden. Dit jaar kwam haar eerste boek uit, waarmee ze het publiek inwijdt in het proces van koffieboon tot koffiekop.
@waycoffeeroasters.gent, way.gent

GF

Georges Baghdi Sar (35)
Chef My Tannour en culinair ondernemer

Georges Baghdi Sar is de man achter de restaurants van My Tannour, waar authentieke Syrische streetfood op het menu staat. Je proeft er de smaken die hij leerde in de keuken van zijn (groot)moeder. Toen de familie Baghdi Sar uit Syrië naar België kwam, openden zijn ouders een restaurant, waar Georges al zijn vrije tijd doorbracht en de kneepjes van het vak leerde. Na stages bij prestigieuze restaurants zoals Comme chez soi, waagde hij de sprong naar zijn eigen zaak. Dit viel meteen in de smaak bij de Brusselaars, want enkele maanden na de opening kreeg hij de POP-restaurantprijs van Gault&Millau. Intussen zijn er al vijf vestigingen van My Tannour in Brussel.
@georgesbaghdisar_, mytannour.com

GF

Yanick Dehandschutter (35)
Sommelier & eigenaar van Sir Kwinten

Yanick Dehandschutter mocht dit jaar zijn prijzenkast aanvullen met de prestigieuze titel ‘sommelier van het jaar’ van Michelin. Eerder kreeg hij ook al deze prijs van die andere grote gids, Gault&Millau. Als sommelier en eigenaar van sterrenzaak Sir Kwinten in Lennik valt hij op doordat hij verrassend fijne en elegante wijnen verkiest boven krachtpatsers. Hij stelt zijn wijnkaart samen met zuivere wijnen van wijnmakers die werken met respect voor druif en terroir. Typisch voor zijn selectie is de focus op authentieke, lokale druivensoorten, omdat die in hun eigen streek het mooist tot expressie kunnen komen.
@yanickdehandschutter_sommelier, sirkwinten.be

GF

Mathieu Vande Velde (25)
Chef Le Roannay

Hij werd door Michelin uitgeroepen tot Young Chef of the Year en mocht meteen ook een ster in ontvangst nemen voor zijn restaurant in Francorchamps. Doe daar nog eens een 15/20 van Gault&Millau bovenop en je begrijpt waarom we Vande Velde een feestelijk menu voor onze verjaardag lieten ontwikkelen.
@mathieu.topchef, roannay.be

GF

Manon Schenck (31)
Chef La Table de Manon

Een verfijnde keuken, een menselijke aanpak en jaren van keihard werken: de Durbuyse Manon Schenck kookte zich de voorbije jaren een weg naar tal van onderscheidingen. Dat ze onlangs ook tot Lady Chef 2023 werd gekroond, is de kers op de figuurlijke taart.
@schenckmanon, latabledemanon.com

GF

Victor Avonds (30)
Chef Victor

Nadat ze het vak leerde in het Antwerpse Dôme en later naar Londen trok om te werken in Frenchie Covent Garden, zorgde Avonds er uiteindelijk met haar eigen zaak in 2021 voor dat haar naam tot ver buiten Antwerpen gekend is. In sneltempo werd ze een chef om in de gaten te houden dankzij haar no-nonsense keuken, zoals Gault&Millault haar stijl omschrijft. Met haar tweede zaak Victor Boterhammen toonde ze dat ook een snelle lunch een smaakbom kan zijn. Hoewel ze net naast de titel van Lady Chef 2023 greep, volgen er ongetwijfeld nog prijzen voor deze rijzende ster.
@victor_antwerp, restaurantvictor.be

GF

Yassine Ejdaa (27)
Oprichter Figa Kombucha

Nadat hij tijdens zijn studie in Amsterdam kombucha leerde kennen, besloot Ejdaa twee jaar geleden om zelf aan het brouwen te slaan. In 2022 lanceerde hij Figa Kombucha als kwalitatief non-alcoholisch alternatief. Hij runt alles volledig zelf, tot zelfs het leveren aan huis (in Antwerpen) met de bakfiets. Ann Demeulemeester is alvast fan, en serveerde Figa op de presentatie van haar eigen parfum.
@figa_kombucha

© Birgit Sterckx

Julius Persoone (24)
Chocolatier

Julius Persoone is chef bij The Chocolate Line, de chocoladefabriek waar een internationaal team van chefs, bakkers en chocolatiers onder zijn leiding de meest waanzinnige creaties maakt. Dit jaar werd hij bekroond door Gault&Millau met de prijs van beste chocolatier van het jaar.

Enkele jaren geleden nam je als piepjonge gast de productie van het chocoladebedrijf van je vader Dominique over. Hoe ging dat?
“Mijn vader gaf me volledig vrij spel. Je kunt in onze winkels nog steeds de klassiekers kopen die hij ontwikkelde, maar ook een heel nieuw gamma van mijn pralines. Geen zoete chocolaatjes maar wel smaken die je verbluft achterlaten. Zo creëerde ik een praline die proeft naar vers gemaaid gras: de knalgroene ganache is gemaakt van versgeperst gras dat wordt gemengd met sap van selder en appel. Ook de pralines met zelfgekweekte tomaat, gekaramelliseerde garnaalkoppen of gefermenteerde champignons zijn van mijn hand.”

Hoe kom je op het idee om zo’n atypische smaken in een praline te stoppen?
“Veel smaken komen voort uit ons fermentatielaboratorium, waar een van de voormalige chefs van In De Wulf aan het hoofd staat. Het lactofermenteren van groenten, fruit en sappen levert unieke smaken op die je niet meteen met chocolade associeert, met als doel zo weinig mogelijk te moeten weggooien. Ik gebruik mijn wetenschappelijke kennis om een product te maken dat net heel emotioneel is, dat vind ik zo interessant.”
@juliuspersoone, thechocolateline.be