15 tips en recepten met zoete zomerbieten
Met de zacht zoete smaak van kleine zomerbietjes tover je heerlijke, onverwachte delicatessen in het bord. Het is ook een uitermate gezonde bietensoort. Ontdek onze tips voor geslaagde recepten.
Rode biet is een wortelgewas dat al eeuwenlang gekweekt wordt. Ze is het kleine zusje van de suiker- en voederbiet.
Er bestaan zomer- en winterbieten. De winterbiet is een grote knol die doorgaans gekookt en zonder lof verkocht wordt. Van mei tot september zijn de zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar.
Zomerbieten zijn opmerkelijk kleiner dan de dikke winterbieten en zachter van smaak. Ze worden verkocht in bosjes, aaneengebonden met het groen lof eraan. En ze hebben doorgaans een ronde vorm. Daarnaast bestaan er ook langwerpige variëteiten met geel of wit vruchtvlees.
Gele exemplaren zijn frisser van smaak. De chioggia is een oude, Italiaanse variant die mooi rood-wit geringd is als je hem doorsnijdt en een mooi kleurenspel levert in een rauwkostsalade.
Zomerbieten kan je rauw of gekookt eten. Van het verse lof kan je soep maken of het simpelweg stoven en serveren met wat room en citroensap.
Bieten hebben een aardse, zoete smaak en laten zich op vele manieren combineren.
Zomerbiet heeft zowel affiniteit met zoete als met zure smaken. Ze past bij vruchten als appel of sinaasappel en vormt een gedroomde partner met uitgesproken smaken zoals gember, scherpe mierikswortel en balsamicoazijn. Ook hazelnoot en walnoot vormen een geslaagd huwelijk met rode biet.
Bieten worden in hun geheel met schil gekookt. Snij het lof niet te dicht af bij de steelaanzet, anders bestaat de kans op ‘bloeden’: de vruchten verliezen dan tijdens het koken te veel sap.
Zomerbieten hebben een kooktijd van 20 minuten, in tegenstelling tot de winterbiet die minstens anderhalf uur moet staan pruttelen. Als de schil gemakkelijk loslaat, zijn ze gaar.
Bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen, zeker niet zacht of sponzig. Oudere exemplaren gaan aan de buitenkant gemakkelijk rimpelen. Als je witte concentrische kringen ziet bij het doorsnijden van een biet doorsnijdt, is ze te oud.
Bieten zijn enkele weken houdbaar op een koele plaats.
Rode biet barst van de goede bestanddelen. Vroeger werden ze gebruikt om heel wat kwalen te bestrijden. Ze zijn versterkend en bloedzuiverend.
De donkerrode kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof betanine. Deze rode pigmenten hebben antioxidante eigenschappen en stimuleren het immuunsysteem.
Verse biet levert een behoorlijk aantal vitamine C, kalium en fosfor. Rauw zijn ze uiteraard het gezondst.
Geraspte biet met wat citroensap is een helende lekkernij.
Vers geperst bietensap bevordert de spijsvertering en stimuleert de klierfuncties. Rode biet is dan ook een probaat middel tegen vele aandoeningen en heeft diverse preventieve eigenschappen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier