Last minute cadeautip: 10 nieuwe kookboeken voor alle soorten thuiskoks

© GF

Geen gebrek aan nieuwe kookboeken in 2025. Welke recepten deden ons watertanden en stelden onze culinaire vaardigheden op scherp? Wij verzamelden negen nieuwe kookboeken en vertellen je voor wie je ze onder de boom moet leggen.

Ben je op zoek naar een geschenk voor iemand die maar niet kan ophouden over de Indiase keuken of elk excuus aangrijpt om zijn of haar glimmende pastamachine boven te halen? Of misschien heb je jezelf voorgenomen om in 2026 een volledig nieuwe kooktechniek onder de knie te krijgen. In deze lijst van recent uitgebrachte kookboeken vind je voor elk type hobbykok het geschikte cadeau.

Agak Agak

Het kookboek: Chef Shu Han Lee bundelt in Agak Agak de gerechten die ze tijdens haar jeugd in Singapore proefde. De titel betekent ‘ongeveer, op gevoel’ en verwijst naar de intuïtieve manier waarop haar Singaporese familie haar leerde koken: door steeds te proeven, te ruiken en bij te kruiden. Dat wil echter niet zeggen dat Shu Han Lee geen precieze hoeveelheden vermeldt bij haar recepten. Je krijgt uitgebreide instructies voor de rendang van ossenwang en de opgerolde pandancake met slagroom, maar er is ook ruimte voor creatieve flair.

De thuiskok: Misschien ken je iemand die verzot is op Aziatisch eten en na een uitstap naar de Japanse of Koreaanse keuken op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Of denk je meteen aan iemand die altijd heerlijke gerechten kookt op buikgevoel. Dat zijn de mensen die Agak Agak in 2026 kunnen gebruiken.

Agak Agak

Agak Agak

Agak Agak

€ 32,99  –  Carrera Culinair

KOOP HIER

2. De nieuwe wildkeuken

Het kookboek: James, Kaj en Philip zijn drie jonge Nederlanders met hun eigen kijk op vleesconsumptie. Zelf noemen ze hun dieet ‘predetarisch’: wild vlees, aangevuld met plantaardige ingrediënten. Met hun boek willen ze mensen opnieuw leren koken met wild vlees en zo een alternatief bieden voor de vervuilende vleesindustrie. Concreet betekent dat dat je in hun kookboek recepten vindt voor ossobuco van hertenschenkel à la Milanese, wild zwijn à la moutarde of reerug van de barbecue – allemaal zonder het gebruik van zuivel of eieren.

De thuiskok: Geef dit boek aan iemand die houdt van traditionele vleesgerechten, maar openstaat voor experiment. Met dit boek leer je namelijk klassiekers klaarmaken, telkens op een nieuwe ‘wilde’ manier. Voor deze recepten moet je bovendien op zoek naar een wildslager in je buurt: de perfecte gelegenheid om bij te leren over wat er uiteindelijk op je bord belandt.

De Nieuwe Wildkeuken

De Nieuwe Wildkeuken

De Nieuwe Wildkeuken

€ 34,99  –  New Book Collective

KOOP HIER

3. Cooking Fast and Slow

Het kookboek: Privéchef Natalia Rudin reisde de wereld rond om voor anderen te koken, tot ze besefte dat ze zichzelf en haar eigen gezondheid daardoor te vaak uit het oog verloor. Ze besloot zich te focussen op haar Instagramaccount, wat uiteindelijk resulteerde in dit boek vol overwegend plantaardige comfortfoodgerechten. Haar recepten deelt ze in volgens bereidingstijd. Als het snel moet gaan, vind je in het hoofdstuk ‘Maximaal 15 minuten’ roergebakken kimchinoedels en pittige maischowder. Heb je zin om uitgebreid te koken, dan blader je naar ‘Meer dan 1 uur’ voor daslookrisotto of auberginemoussaka met linzen.

De thuiskok: Perfect voor mensen die voor ze gaan koken niet zozeer denken: ‘Waar heb ik zin in?’, maar wel: ‘Waar heb ik tijd voor?’ En voor gemengde huishoudens van carnivoren, vegetariërs en veganisten. Rudin testte al haar recepten met zowel plantaardige als niet-plantaardige ingrediënten om het zo inclusief mogelijk te houden.

Cooking Fast and Slow

Cooking Fast and Slow

Cooking Fast and Slow

€ 32,99  –  Kosmos uitgevers

KOOP HIER

4. Zilte

Het kookboek: Restaurant Zilte van autodidactische chef Viki Geunes bestaat dertig jaar, en dat wordt gevierd met een gelijknamig kookboek. Het boek brengt een ode aan dertig producten die de chef en leden van zijn team na aan het hart liggen, van oesters – tevens het logo van de zaak – tot algen, hop en koffieboon. Er staan heel wat recepten in uit de keuken van het driesterrenrestaurant, maar ook tien eenvoudigere bereidingen voor hobbykoks.

Voor de thuiskok: Een prachtig geschenk voor iedereen die al eens een bezoek bracht aan Zilte of de ambitie heeft dat ooit te doen. Dit is geen kookboek voor dagdagelijks gebruik, maar een rijke catalogus vol kennis en straffe beelden, die je openslaat om geïnspireerd te worden.

Zilte

Zilte

Zilte

€ 80,00  –  Lannoo

KOOP HIER

5. Easy Airfryer

Het kookboek: Als we Jamie Oliver mogen geloven, staat er in ruim 50 procent van de Britse keukens een airfryer. Het was dus slechts een kwestie van tijd voor Engelands meest knuffelbare tv-chef een boek op de markt bracht dat deze superpopulaire keukentool centraal zet. We moeten The Naked Chef nageven: hij slaagt erin meer dan 200 bladzijden te vullen met de meest uiteenlopende recepten, van koekjes tot salades en pasta’s, en weet zo zelfs de grootste airfryersceptici te doen wankelen.

De thuiskok: Dit boek is uiteraard geschikt voor iedereen die een airfryer heeft en daar maar niet over kan ophouden. Maar in het bijzonder voor wie al even een airfryer bezit, en er voorlopig enkel frieten in klaarmaakt. Als er iets is wat dit boek van Jamie Oliver bewijst, dan is het wel dat dit toestel zo veel meer is dan een ‘gezonde’ friteuse.

Easy Airfryer

Easy Airfryer

Easy Airfryer

€ 21,99  –  Kosmos uitgevers

KOOP HIER

6. Food You Want to Eat

Het kookboek: Voor chef Thomas Straker bleek de pandemie een klontje boter in de pap. Met zijn kookvideo’s op sociale media verwierf hij in een mum van tijd miljoenen volgers. Na de opening van zijn eigen restaurant in Londen in 2022 kon ook een kookboek niet uitblijven. In Food You Want to Eat schotelt hij zijn fans meer dan honderd klassieke recepten voor – van zijn beroemde boters tot gehaktballen en chocolademousse. Zijn productgeoriënteerde gerechten worden getypeerd door eenvoud en willen van iedereen een betere thuiskok maken.

De thuiskok: Dit boek bevat basisrecepten die iedereen in zijn arsenaal zou moeten hebben, ongeacht of ze Straker al jaren volgen of niet. Te schenken aan iedereen die het simpele genot van een perfecte citroenmayonaise of voortreffelijke kippensoep weet te appreciëren.

Food You Want to Eat

Food You Want to Eat

Food You Want to Eat

€ 19,99  –  Kosmos uitgevers

KOOP HIER

7. Mission Masala – Eat India

Het kookboek: Met hun populaire festivalfoodtrucks en vijf restaurants, verspreid over Gent, Brussel en Antwerpen, introduceerde Mission Masala Indiase streetfood bij het grote Belgische publiek. In hun kookboek leert medeoprichter Pavan Bajwa je hoe je een aantal van hun succesrecepten zelf kunt klaarmaken, maar Eat India geeft daarnaast ook een veel breder beeld van de keuken. Zo leer je Indiase roereieren met tamarindespek maken als ontbijt, legt Bajwa minutieus uit hoe je samosa’s vouwt en hoe je afkoelt met een monsoon mojito.

De thuiskok: Voor iedereen die maar niet genoeg kan krijgen van Mission Masala’s curry’s, chutneys en cocktails – of gewoon verzot is op alles Indiaas. Fans van flashy kleuren komen ook aan hun trekken: het boek werd vormgegeven in hun kenmerkende, uitbundige stijl.

Mission Masala – Eat India

Mission Masala - Eat India

Mission Masala – Eat India

€ 29,99  –  Lannoo

KOOP HIER

8. The Dinner Party

Het kookboek: Mathias Colpaert stond als chef op de film- en televisiesets van o.a. Knokke Off, Zillion en Twee Zomers. Zijn fort? Flexibel en efficiënt koken voor grote groepen, zonder al te veel zenuwen. En dat werd precies de insteek voor zijn eerste kookboek. In The Dinner Party krijg je zes uiteenlopende menu’s voor gezelschappen allerhande – van ‘salad bar bonanza’ tot ‘Beirut brunch’ en ‘taco night’ – allemaal met een uitgekiend stappenplan, zodat je stressvrij vrienden en familie kunt ontvangen.

De thuiskok: Te schenken aan iedereen die graag etentjes organiseert, maar worstelt met timemanagement en dus gebaat is bij slimme shortcuts en creatieve serveerideeën. De gerechten in dit boek overspannen bovendien heel wat werelddelen en kookstijlen: ideaal voor wie van afwisseling houdt.

The Dinner Party

The Dinner Party

The Dinner Party

€ € 29,99  –  Lannoo

KOOP HIER

9. Chef d’Oeuvre

Het kookboek: Naast zijn job als chef-kok in zijn met een Michelinster bekroonde restaurant Table d’Amis in Kortrijk is Matthieu Beudaert een kunstkenner en ‘artist in residence’ in het KMSKA. In zijn kookboek Chef d’Oeuvre liet hij zich inspireren door de werken van meesters als Pieter Paul Rubens, James Ensor en Roger Raveel, en zette hij die om in bijna net zo oogstrelende gerechten.

De thuiskok: Dit boek bevat naast kookinstructies ook informatieschatten over kunstenaars en hun werk, en dubbelt dus als koffietafelboek. Zit er iemand aan je feesttafel die altijd te vinden is voor een museumbezoek én zich bekwaamt in de kunst van het tafelen, dan is dit het perfecte cadeau.

Chef d’Oeuvre

Chef d’Oeuvre

Chef d’Oeuvre

€ 59,00   –  Hannibal Books

KOOP HIER

10. Al Dente as F*ck

Het kookboek: Volleerde chefs Bruna Bonaca en Emanuele Mazzaroppi maken in hun atelier in het Zeeuwse Eede pasta voor sterrenrestaurants, maar het grote publiek maakte kennis met hen als Pastology, via kookvideo’s die steevast begonnen met Bruna’s onmiskenbare begroeting: ‘Surprise, surprise, motherf**ers.’ Hun boek Al Dente as Fck werd een uiterst persoonlijk werk met basisrecepten voor pasta, Italiaanse klassiekers en een hoofdstuk vol gerechten waarmee ze naar eigen zeggen tegen de schenen van hun landgenoten trappen.

De thuiskok: Koop dit boek voor iemand wiens pastamachine al een tijdlang stof staat te vergaren. Of voor iemand die houdt van wat rock-’n-roll in de keuken: Pastology durft te vloeken in de kerk en geeft zo eigentijdse pit aan de Italiaanse keuken.

Al dente as f*ck

Al dente as f*ck

Al dente as f*ck

€ 29,99  –  Lannoo

KOOP HIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise